A fost descoperită o nouă specie de nufăr uriaş a fost descoperită, care a stat ascunsă timp de 177 de ani. Planta se afla în arhivele Grădinii Botanice Regale din Kew (Londra) şi creştea într-o serie de colecţii acvatice, dar a fost identificată din greşeală drept o altă specie, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un studiu ştiinţific detaliat a dezvăluit că specia de nufăr reprezintă o plantă nouă în domeniul ştiinţei. De asemenea, deţine recordul pentru cel mai mare nufăr din lume, având frunze care depăşesc 3 metri în lăţime.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Planta a fost numită Victoria boliviana - numită după Bolivia, unde creşte într-un singur bazin de apă, într-o parte a sistemului fluvial amazonian.

Horticultorul Carlos Magdalena, unul dintre cei mai importanţi experţi în nuferi din lume, credea că planta este diferită de celelalte două specii gigantice cunoscute, Victoria amazonica şi Victoria cruziana.

Aşadar, oamenii de ştiinţă din Bolivia - de la Herbarul Naţional din Bolivia, Grădina Botanică Santa Cruz şi Grădina Botanică Publică La Rinconada - au donat câteva seminţe lGrădinii Botanice Regale din Kew.

”Acest lucru a însemnat că l-am putut cultiva alături de celelalte două specii în exact aceleaşi condiţii. Odată ce am procedat astfel, am putut vedea foarte clar că fiecare parte a plantei era total diferită”, a declarat Carlos Magdalena.

El a descris descoperirea drept ”punctul culminant” al carierei sale.

Lucrând alături de Carlos, ilustratorul botanic Lucy Smith a realizat desene ştiinţifice detaliate ale tuturor celor trei specii.

Kew are o istorie bogată în ceea ce priveşte plantele. Casa Nufărului a fost construită în 1852 pentru a prezenta colecţiile. Giganţii - descoperiţi în anii 1800 – reprezintă minune naturală a epocii, iar specia a fost numită după regina Victoria (1837-1901).

Însă noua descoperire arată că nuferii ascund secrete, iar oamenii de ştiinţă spun că mai sunt multe de învăţat despre ei.

”Niciuna dintre cele trei specii nu a fost foarte bine studiată. Încă nu ştim câte populaţii există şi cât de mult variază în mărime. Nu înţelegem prea bine biologia polenizării. Nu ştim prea multe despre răspândirea speciei - cum se transmite de la un loc la altul. Deci, există încă multe aspecte necunoscute. Şi cred că, pentru că sunt atât de uriaşe - atât de evidente - oamenii nu s-au gândit să le studieze atât de detaliat”, a afirmat doctorul Alex Monro, de la Grădina Botanică Regală din Kew.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.