Apreciatele productii „Aferim!”, „Inimi cicatrizate” şi „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, semnate de unul dintre cele mai cunoscute nume ale cinematografiei româneşti, Radu Jude şi scurtmetraje curajoase, semnate de tineri regizori, premiaţi pentru talentul lor, vor fi difuzare la TVR Cultural, pe 4 martie, într-o nouă ediţie „Noaptea albă a filmului românesc”.
„Filmele pe care le fac sunt extraordinar de accesibile şi de simple. Ţine doar de felul în care toată industria de divertisment îi face pe spectatori să creadă că lucrurile nu trebuie să stea aşa şi trebuie să fie invers. Oamenii reacţionează pavlovian. Dacă vezi ceva care e diferit, fie şi 1% diferit - nu pot să am pretenţia că eu am făcut lucruri diferite - dintr-o dată oamenii ridică mâna şi spun: „Nu e voie să faci aşa!”. Filmele mele sunt fie acuzate de elitism, fie că sunt complicate. Filmele mele sunt mai simple decât orice telenovelă. Orice telenovelă de mâna a zecea e mai complexă decât filmele pe care le fac eu, în bine şi rău. Doar că oamenii nu vor lucruri simple. Ei sunt obişnuiţi să vadă lucrurile astea unde totul e pus la un loc, cu un montaj rapid şi muzică, şi multe camere şi aşa mai departe”, spunea Radu Jude despre producţiile sale.
„Noaptea albă a filmului românesc” începe sâmbătă, de la ora 22.00, cu un portret realizat de Claudia Duca despre regizorul Radu Jude, cineast cu multe premii în palmares, cel mai recent fiind „Ursul de Aur” la Festivalul de la Berlin, pentru „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021),
De la ora 22.30, telespectatorii sunt invitaţi să urmărească scurmetrajul „Eu contez” (2021), în regia Alinei Şerban, actriţă, regizoare şi scriitoare de etnie romă, care militează pentru drepturile minorităţii rome.
Filmul spune povestea Rebecăi, o fată care locuieşte într-o casă de copii şi este studentă în anul I la cea mai bună facultate de actorie din România. La primul examen, i se cere un lucru în aparenţă banal - câteva obiecte din camera ei. Cerinţa simplă o pune pe într-o situaţie delicată – Rebeca neavând nici cameră şi nici obiecte personale.
TVR Cultural a programat „Aferim!”, drama istorică regizată de Radu Jude în 2015, de la ora 22.50, care spune povestea unui sclav rom fugar, Carfin, şi a zapciului Constandin şi a fiului său Ioniţă, plecaţi în căutarea sa. Acţiunea se petrece în Ţara Românească, în anul 1835, şi reprezintă şi o călătorie iniţiatică pentru Ioniţă.
„Aferim!” („Bravo!” în limba turcă) nu tratează doar subiectul sclaviei romilor din fostele principate, ci prezintă şi mentalitatea oamenilor secolului XIX, încărcată de antisemitism, condiţia inferioară a femeii, raportarea la religie şi educaţie, arăta Radu Jude, la conferinţa de presă de la Berlin, în 2015.
Scenariul co-producţiei româno-bulgaro-franco-cehe a fost scris de Radu Jude în colaborare cu prozatorul Florin Lăzărescu, presărând filmul cu dialoguri şi citate din opere literare. Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, cercetătoare la Institutul de istorie „Nicolae Iorga“, din cadrul Academiei Române, a fost consultantă la film.
Din distribuţia lungmetrajului multipremiat la festivaluri internaţionale fac parte actorii Teodor Corban (Costandin), Mihai Comănoiu (Ioniţă), Cuzin Toma (Carfin), Alexandru Dabija, Alexandru Bindea, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu, Liviu Ornea.
De la ora 0.35, TVR Cultural a programat scurtmetrajul „Patul lui Procust”, în regia lui Andrian Împărăţel (2018), produs de Universitatea Babeş-Bolyai, Facultate de Teatru şi Televiziune. Dan, obosit de toate problemele cu care se confruntă acasă, decide să-şi petreacă noaptea la Ştefan, o veche cunoştinţă. Interacţiunea lor neaşteptată culminează atunci când ospitalitatea lui Ştefan se transformă în persuasiune.
„Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după cartea lui Max Blecher, în scenariul şi regia lui Radu Jude (2016), va fi difuzat de la ora 00.55. Acţiunea are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de 20 de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. În film, Radu Jude a inserat fragmente din textele lui Max Blecher, cu rolul de a „bloca imersarea spectatorului în lumea de pe ecran şi să-l/o invite la un dialog cu filmul şi la chestionarea permanentă a ceea ce vede”, dar şi din biografia scriitorului şi din textele lui Mihail Sebastian.
În distribuţie: Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Bogdan Cotleţ, Adina Cristescu, Marius Damian, Sarra Tsorakidis, Larisa Crunţeanu, Fernando Klabin, Gabriel Spahiu, Alexandru Bogdan.
De la 03.15, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să vizioneze „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018). Cel de-al şaselea lungmetraj semnat de Radu Jude o prezintă pe regizoarea Mariana Marin (o trimitere la poeta optzecistă Mariana Marin, ale cărei poezii au ca supratemă adevărul), care vrea să organizeze un spectacol în care să facă reconstituirea istorică a Masacrului de la Odesa, ordonat de mareşalul Antonescu în 1941, când au fost omorâţi circa 25.000 de evrei.
„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, explica Radu Jude.
Din distribuţia filmului care a primit Marele Premiu la Karlovy Vary Internaţional Film Festival fac parte actorii: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Claudia Ieremia, Lilian Ghiţă, Bogdan Cotleţ, Ion Arcudeanu, Mihai Niculescu, Gabriel Spahiu, Larisa Crunţeanu, Tudorel Filimon, Rareş Hontzu, Ilinca Hărnuţ, Andrea Tokai, Dana Bunescu, Sofia Nicolaescu, Luca Tudor, Gheorghe Mezei, Răducu Dumitru.
De la 05.50, TVR Cultural a programat scurmetrajul „Împreună” (2020), regizat de Alma Buhagiar, produs de UNATC. Subiectul prezintă traseul personal al Crinei, o mamă ce se întoarce în oraşul natal pentru a-şi duce fiul într-o vacanţă iar de la 06.15, puteţi urmări scurtmetrajul „Să creşti sub un cireş amar”, în regia Agatei Olteanu (2020), produs de Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teatru şi Televiziune.
„Noaptea albă a filmului românesc” se încheie pe 5 martie, la ora 06.30, cu scurtmetrajul „Contraindicaţii”, în regia Luciei Chicoş (2019), produs de UNATC. Filmul, în care joacă Nicoleta Lefter şi Maria Ploae, prezintă o discuţie într-un foarte scurt interval de timp, într-un apartament, între fiică şi mamă, aflate într-un moment tensionat al relaţiei lor, dar şi într-un moment delicat al vieţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.