Gala Puccini, eveniment de referinţă pentru Anul Puccini, va avea loc în 13 mai, la Ateneul Român. Concertul va fi susţinut de Orchestra Camerata Regală, sub bagheta Maestrului Tito Ceccherini (Italia), cu participarea extraordinară a sopranei Cellia Costea (România), şi a tenorului Leonardo Caimi (Italia).
Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul italian Tito Ceccherini, va aduce în atenţia publicului atât arii şi duete celebre din cele mai iubite opere pucciniene, în interpretarea renumitei sopranei Cellia Costea şi a remarcabilului tenor italian Leonardo Caimi, dar şi lucrări din creaţia simfonică şi vocal-simfonică a lui Puccini, cu participarea Corului de cameră “Preludiu-Voicu Enăchescu”, programul fiind astfel structurat încât să cuprindă toată complexitatea compozitorului italian.
Soliştii vor impresiona auditoriul cu arii şi duete din binecunoscutele opere „Manon Lescaut”, „Tosca”, „Madama Butterfly”, „Turandot”, Camerata Regală va interpreta în premieră în România „Preludiul simfonic”, iar măiestria Corului de cameră „Preludiu-Voicu Enăchescu” se va evidenţia în fragmente din lucrarea vocal-simfonică Messa di Gloria.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Camerata Regală s-a născut din pasiunea fără limite a unui grup de tineri muzicieni care şi-au dorit să contribuie la dezvoltarea şi promovarea muzicii culte din România. În scurt timp de la înfiinţare, proiectul a devenit un nume de referinţă în domeniu, iar în prezent întâlnim Camerata Regală tot mai des atât pe scenele româneşti, unde desfăşoară proiecte inedite, precum Mari Solişti, Mari Dirijori, Camerata Regală şi Micii Muzicieni, Stagiunea Regală de la Ateneul Român, cât şi pe scenele internaţionale: Elveţia, Italia, Spania, Rusia, Albania, Polonia, Germania, Belgia, unde participă la numeroase festivaluri de mare anvergură. De asemenea, orchestra este o prezenţă constantă în Festivalul Internaţional George Enescu. Numele Camerata Regală nu este întâmplător, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
Tito Ceccherini este unul dintre cei mai culţi şi profunzi dirijori din generaţia sa, apreciat pentru claritatea interpretărilor sale şi pentru versatilitatea pronunţată a abordării repertoriului. Dirijor aclamat al repertoriului modern, a explorat opera clasicilor secolului al XX-lea: de la Bartók, Debussy şi Ravel, la Schönberg, Webern, Ligeti. Repertoriul său operistic, care evidenţiază pasiunea sa pentru muzica secolului XX, demonstrează de asemenea o cunoaştere profundă a melodramei, acordând o atenţie specială belcanto-ului şi demonstrând astfel abilitatea de a îmbina stilul creaţiilor cu sensibilitatea modernă. Înregistrările discografice ale lui Tito Ceccherini, realizate pentru Sony, Kairos, Col legno, Stradivarius etc., au fost decorate cu premii precum Choc - Le Monde de la Musique, Diapason d'Or şi MIDEM Classical Awards.
Soprana Cellia Costea este una dintre cele mai apreciate voci româneşti din lumea lirică internaţională. Glasul special şi jocul actoricesc convingător au impus-o în atenţia marilor teatre de operă, unde a jucat în producţii valoroase ale unora dintre cele mai cunoscute titluri din repertoriul de gen.
Născută într-o familie de muzicieni, Cellia Costea a urmat cursurile Liceului de Muzică din Piatra-Neamţ (oraşul său natal) şi apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, perfecţionându-se şi în cadrul diverselor masterclass-uri susţinute de personalităţi ale artei lirice româneşti şi internaţionale.
Apariţiile sale la Deutsche Oper Berlin, Covent Garden Londra, Gran Teatre del Liceu Barcelona în titluri precum „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „Norma” de V. Bellini, „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, „Otello” şi „Aida” de G. Verdi, „La Bohème”, „Tosca”, „Manon Lescaut”, „Madama Butterfly” de G. Puccini au impresionat auditoriul de fiecare dată.
Din 2012, Cellia Costea este solistă la Opera Naţională din Atena, Grecia, şi tot în acelaşi an primeşte din partea Uniunii Criticilor de Teatru şi Muzică din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.
Tenorul Leonardo Caimi este celebru pentru frumuseţea catifelată a tonului şi pentru muzicalitatea elegantă, precum şi pentru excelenţa sa în actorie. El s-a afirmat ca unul dintre cei mai aclamaţi tenori ai generaţiei sale, cântând în teatre şi festivaluri prestigioase precum Royal Opera House Covent Garden, Teatro alla Scala din Milano, Teatro Real din Madrid, Opera de Stat Bavareză din München, Teatro Colón din Buenos Aires, Deutsche Oper din Berlin şi Festivalul de la Salzburg, printre altele.
În acest an, Leonardo Caimi a fost aclamat pe scena The Royal Opera House din Londra, în rolul Rodolfo din „La Bohème”, motiv pentru care se va întoarce în toamna aceluiaşi an pentru deschiderea stagiunii, cu Les contes d'Hoffmann în rolul principal.
De-a lungul timpului, Leonardo Caimi a interpretat personaje principale în opere precum „Don Carlo”, „Carmen”, „Turandot”, „Madama Butterfly”, „La Bohème”, „Cavalleria Rusticana”, „Tosca”, „Aida”, „Adriana Lecouvreur”, „Bal mascat”, la Deutsche Oper din Berlin, Oper Leipzig, Festivalul Puccini din Torre del Lago; Opera din Seul, La Monnaie din Bruxelles, Teatro Colón din Buenos Aires, Teatro Monumental din Madrid, Teatro Real din Madrid, Teatro San Carlo din Napoli, Maggio Musicale Fiorentino etc.
Corul de Cameră „Preludiu” a fost fondat de Voicu Enăchescu în 1972, acesta devenind unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din România, dar şi din străinătate. Din 2023, corul a preluat şi numele fondatorului său pentru a-i cinsti memoria.
În cei peste 50 de ani de activitate, Corul de cameră „Preludiu - Voicu Enăchescu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV. De la apariţia sa, corul a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureat al multor festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). În 1995, Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional George Enescu „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
Gala Puccini face parte din seria de manifestări dedicate Centenarului Puccini, un eveniment organizat de către Institutul Italian de Cultură şi ARTEXIM, desfăşurat sub Patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România în parteneriat cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea română şi Filarmonica „George Enescu”, care va găzdui evenimentul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.