Muzeul Prado din Madrid a decis să le întoarcă spatele vizitatorilor săi. Cei care participă la cea mai recentă expoziţie a muzeului nu sunt întâmpinaţi de întreaga splendoare a celei mai faimoase opere a sa, „Las Meninas” de Velázquez, ci de o reconstituire austeră şi în mărime naturală a reversului tabloului, scrie The Guardian.
În altă parte, printre autoportretele lui Goya, Rembrandt şi Van Gogh, se află o călugăriţă aparent evlavioasă care îşi arată fundul, o pictură a cărei ramă este martoră a confiscării sale de către nazişti şi cinci grinzi de lemn ciopârţite de la rama originală a tabloului Guernica al lui Picasso.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ideea noii expoziţii, intitulată „Reversos” (Pe dos), este de a duce privitorul dincolo de suprafaţa unei imagini artistice şi de a-l încuraja să vadă pictura, spatele şi rama acesteia ca pe nişte obiecte care ascund - dar pot dezvălui şi secrete, poveşti şi semnificaţii.
Potrivit directorului Prado, Miguel Falomir, geneza expoziţiei se află în „Las Meninas”, în care Velázquez priveşte vizitatorii din spatele pânzei uriaşe la care lucrează.
„Expoziţia îşi propune să ne reamintească un lucru pe care cred că Velázquez ar fi vrut, de asemenea, să îl luăm în considerare dacă ar fi fost aici, şi anume că arta - şi pictura în special - nu se referă doar la imaginea în sine”, a declarat el.
„Operele de artă sunt tridimensionale; atunci când ne concentrăm doar pe imagine, care este o reproducere a unui anumit moment îngheţat în timp, obţinem unele informaţii, dar pierdem foarte mult din vedere tot ceea ce înseamnă opera ca obiect. Îmi place să spun că, atunci când vezi o operă şi spatele şi rama ei, este ca şi cum te-ai afla în faţa unei descoperiri arheologice în care fiecare strat are propria poveste de spus”.
În acest scop, curatorul expoziţiei, Miguel Ángel Blanco, a adunat 105 lucrări de la Prado şi din 29 de muzee şi colecţii internaţionale şi le-a instalat în două săli care au fost vopsite în negru pentru a crea o „atmosferă ca de peşteră” de mister şi revelaţie.
Unele dintre lucrări pot fi văzute din ambele părţi, iar altele au partea pictată spre perete pentru a pune mai bine în evidenţă mesajele, ştampilele şi schiţele care le decorează spatele şi care au rămas nevăzute atâta timp.
Falomir aseamănă expoziţia cu „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor” - „este ca şi cum ai intra într-o altă dimensiune care nu există, o dimensiune ascunsă, dar care este extrem de importantă şi care face parte din lucrare la fel de mult ca şi partea din faţă”.
Împărţită în 10 secţiuni, „Reversos” oferă vizitatorilor secretele care le-au fost refuzate până acum.
Expoziţia „Reversos” va rămâne deschisă la Prado până la 3 martie 2024.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.