Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.
„Cine ne poate spune ce s-a întâmplat cu tabloul pierdut sau unde îl putem găsi?”, stă scris alături de fotografia celei mai mari lucrări a Fridei Kahlo, „The Wounded Table”, un tablou suprarealist căruia i-a fost pierdută urma la Varşovia, în urmă cu mai mult de jumătate de secol.
O replică alb-negru a picturii, un dublu autoportret al lui Kahlo, poate fi văzută până pe 21 ianuarie în această expoziţie, la ZAMEK Culture Centre - un castel construit pentru Wilhelm II, care urma să fie reşedinţă a lui Adolf Hitler.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Câteva zeci de lucrări ale celor doi artişti mexicani, care au avut legături cu Polonia, sunt expuse alături de unele semnate de fotograful Bernice Kolko şi unul dintre cei mai devotaţi elevi ai mexicancei, Fanny Rabel, apropiaţi ai celor doi.
O încăpere pictată în albastru este dedicată expoziţiei din 1995 de la Varşovia, unde a fost văzută ultima dată lucrarea „The Wounded Table”.
„Trebuie să fie undeva. Nu poate să fi dispărut pur şi simplu. Un tablou atât de mare. Decât dacă nu l-au ars în vreun cuptor în anii 1950”, a spus curatoarea Helga Prignitz-Poda pentru AFP. „Acesta este unul dintre motivele pentru care au făcut această expoziţie. Pentru că cineva din Polonia şi-ar putea aminti că a mai văzut această pictură undeva”.
Cu dimensiuni de 2,4x1,2 metri, acest tablou era unul neobişnuit pentru Kahlo, care prefera să realizeze lucrări de mici dimensiuni, spre deosebire de soţul ei, Rivera.
Frida Kahlo a creat tabloul pentru International Exhibition of Surrealism din 1940, deschisă în Ciudad de Mexico. Mult timp, lucrarea a stat într-o cameră a casei artistei, înainte de a fi donată Uniunii Sovietice, din dragoste pentru comunism.
Lucrarea a fost trimisă la Varşovia pentru o expoziţie care urma să călătorească în mai multe ţări socialiste, însă nu a mai fost văzută de la acel moment.
Prignitz-Poda a precizat că, astăzi, tabloul ar valora în jur de 17 milioane de euro. „Au existat comunicate oficiale că această lucrarea nu era potrivită pentru a fi expusă, ceea ce este teribil că nu au considerat că merită să investească în transportul ei. Este posibil ca ruşii să nu o fi vrut-o înapoi”.
Pentru Prignitz-Poda, care a publicat recent cartea „Hidden Frida Kahlo: Lost, Destroyed, or Little-Known Works”, dispariţia tabloului este frustrantă, pentru că doar 300 de lucrări ale Fridei Kahlo sunt disponibile în galerii şi muzee. Restul se află în colecţii private, au dispărut sau au fost arse.
„Sunt fericit că am apucat să văd măcar o mică parte din această legendă în original. Mexicul este departe”, a spus actorul Krzysztof Najbor după ce a vizitat expoziţia.
O cutie a fost amplasată în apropierea fotografiei tabloului, pentru ca cei care ar putea oferi vreun indiciu sau o idee privind găsirea lui să poată lăsa un bilet. Mai multe persoane au contribuit. „Oamenii scriu tot felul de lucruri amuzante - pentru că masa este rănită («The Wounded Table», n.r.), pictura ar trebui să fie la spital sau în casa lui Putin ori sub covorul lor de acasă. Copiii au desenat hărţi cu locul unde s-ar afla tabloul, însă nu a apărut nicio informaţie care să ne dea vreun indiciu”, a spus directoarea centrului, Anna Hryniewiecka.
În anul 2000, o pictură murală a lui Diego Rivera, „Glorious Victory”, care dispăruse la mijlocul anilor 1950 a fost descoperită în depozitele Muzeului Puşkin din Moscova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.