O expoziţie dedicată pictoriţei şi istoricului de artă Yvonne Hasan (1925 - 2016) va fi inaugurată, pe 19 aprilie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia, care va fi deschisă pe 19 aprilie, la ora 19.00, face parte din noul sezon expoziţional al MNAC. Accesul este gratuit.

Pictoriţă, profesoarǎ de istoria artei, realizatoare de tapiserii şi autoare, Yvonne Hasan a fost fondator al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„În prezent, Yvonne Hasan este amintitǎ cel mai des în rolul de profesoarǎ de istoria artei la Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu». În egală măsură, ar putea fi invocatǎ ca: adolescentă evreică arestată sub legile antonesciene; elevǎ urmând cursurile de artă ale Şcolii Maxy; tânărǎ artistă trimisă pe şantierele socialiste ale patriei; pictoriţa interesată de o viziune «sinoptică» – manifestatǎ în pictura sa printr-un colaj de elemente diverse: bucăţi de lemn, ambalaje de săpun, plicuri de corespondenţă folosite, materiale textile rupte de timp; realizatoarea de tapiserii în care tradiţia întâlneşte forme expresioniste; teoreticiana artei, cea care profesează la Institut din anul 1956 până în 1982; autoarea unei cărţi remarcabile ca «Paul Klee şi pictura modernă». Toate se unesc pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenţie deosebită şi a cǎrei personalitate şi profil cultural sunt minimalizate dacǎ nu sunt privite în ansamblu”, a transmis curatorul Adrian Buga.

„Căutând scoici”, 1978, tehnică mixtă pe carton
„Căutând scoici”, 1978, tehnică mixtă pe carton

Expoziţia realizată în colaborare cu Alexandru Solomon va fi deschisă, la etajul trei al muzeului, până pe 16 iunie.

Noul sezon expoziţional de la MNAC cuprinde colecţia de artă Renault, pentru prima dată în România, o scenografie murală creată de pictorul Christian Hidaka, o privire în atelierul secret al lui Sorin Neamţu, street art pe scările interioare ale muzeului şi o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expoziţional inedit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.