O eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc vineri seară, 16 septembrie, la doar 30 de minute după apariţia pe bolta cerească a satelitului natural al Terrei. Eclipsa va începe la ora 19.54 şi se va încheia la 23.54, iar în acest interval Luna va străbate penumbra Pământului, informează site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele mai spectaculoase eclipse de Lună sunt cele în care Luna intră total în umbra planetei noastre, iar în acele momente culoarea discului se modifică, trecând de la strălucirea normală la cărămiziu-roşcat.

La eclipsa din 16 septembrie, Luna nu va intra în umbra Pământului, ci în penumbră, ceea ce înseamnă că discul ei nu se va întuneca prea mult. Chiar dacă pasionaţii de astronomie nu vor vedea o Lună întunecată (roşie sau cărămizie), ei vor putea totuşi să admire, în preajma maximului eclipsei (ce va avea loc la ora 21.54), cum partea de sus a discului selenar va fi mai închisă la culoare decât partea de jos.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Eclipsa de Lună prin penumbră de pe 16 septembrie 2016 (Foto: astro-urseanu.ro)
Eclipsa de Lună prin penumbră de pe 16 septembrie 2016 (Foto: astro-urseanu.ro)

Desfăşurarea eclipsei

Luna va răsări cu puţin timp înainte de începutul eclipsei, dar intrarea în penumbră nu va fi vizibilă imediat. La ora 20.00, Luna se va afla foarte jos faţă de orizont, la numai 5 grade, fiind vizibilă la linia orizontului estic. La răsărit, Luna va părea foarte mare şi va avea o nuanţă gălbuie, acest aspect datorându-se atmosferei terestre, nu eclipsei.

Pe măsură ce trece timpul, Luna se va ridica pe cer, în momentul maximului eclipsei aflându-se de cinci ori mai sus pe cer decât la începutul ei, înspre sud-est. Acesta este momentul când pasionaţii de astronomie vor putea vedea uşor diferenţa de nuanţă şi de strălucire dintre partea de sus şi partea de jos a discului selenar.

Aspectul Lunii va reveni la normal (Lună strălucitoare în faza de Lună Plină), după ce se va produce maximul eclipsei, în acelaşi timp în care aceasta se ridică pe cer. Eclipsa se va termina la ora 23.54.

Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România se va produce în noaptea de 11 spre 12 februarie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.