O nouă abordare pentru protecţia copiilor africani de malarie ar putea reduce decesele şi îmbolnăvirile cu 70%, arată un studiu publicat în New England Journal of Medicine.
Studiul a urmărit 6.000 de copii cu vârste sub 17 luni din Burkina Faso şi Mali. Cele mai multe dintre cele 400.000 de decese asociate de malariei înregistrate anual sunt înregistrate la grupa de vârstă 0 - 5 ani.
Boala purtată de ţânţari este încă o serioasă problemă de sănătate în multe părţi din Africa subsahariană.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cercetătorii de la Londra au spus că administrarea, în perioada în care copiii sunt cel mai vulnerabili, a unui vaccin împotriva paraziţilor ce se multiplică în ficat în combinaţie cu medicamente pentru prevenirea malariei a avut rezultate „uimitoare”.
Studiul s-a concentrat pe administrarea în cazul copiilor foarte mici a unui vaccin dezvoltat în urmă cu 20 de ani şi a medicamentelor anti-malarie în sezonul ploios, când ţânţarii se înmulţesc.
„A funcţionat mai bine decât credeam că va fi cazul”, a spus profesorul Brian Greenwood, membru al echipei de cercetare de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), care a condus studiul. „Internările au fost mai puţine, decesele au fost mai puţine în ambele ţări şi chiar nu ne aşteptam să vedem asta”.
Pe parcursul a trei ani a fost descoperit că trei doze de vaccin şi medicamente administrate înaintea sezonului în care cazurile de malarie cresc cel mai mult, urmate de o doză suplimentară înainte de următorul sezon ploios au controlat mult mai bine infecţiile decât vaccinul sau medicamentele, separat. Cercetătorii spun că asta ar putea salva milioane de vieţi în Sahel.
Între copiii care au primit doze de vaccin şi medicamente au fost 624 de cazuri de malarie, 11 au dezvoltat forme grave ale bolii şi au fost trataţi în spitale, şi au fost înregistrate trei decese.
În cazul unui număr similar de copii care au primit doar medicamente de prevenţie au fost înregistrate 1.661 de cazuri de malarie, 37 de internări, 11 decese asociate bolii.
Oamenii de ştiinţă au spus că efectele combinate ale vaccinului şi medicamentelor în studiu par să fie surprinzător de puternice.
Vaccinul RTS,S - creat de GlaxoSmithKline în urmă cu peste 20 de ani - ucide paraziţii care se multiplică foarte rapid în ficat, în timp ce medicamentele anti-malarie vizează paraziţii din celulele roşii din sânge.
Vaccinurile împotriva gripei au fost folosite sezonier mulţi ani, pentru a-i proteja pe oameni înaintea iernii, dar rareori a fost încercat pentru malarie.
Dr. Pedro Alonso, directorul programului global pentru malarie de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat: „Salutăm această utilizare inovativă a vaccinului anti-malarie pentru a preveni boala şi decesele în zonele cu puternic caracter sezonier din Africa”.
Vaccinul a ajuns deja la mai mult de 740.000 de copii din Ghana, Kenya şi Malawi, ca parte a unui program de vaccinare de rutină a copiilor.
Oamenii de ştiinţă din Mali au spus că aşteaptă „o decizie de politică” a OMS pentru această nouă abordare.
În studiul derulat nu au fost înregistrate efecte secundare îngrijorătoare.
Copiii implicaţi vor continua să primească vaccinuri, medicamente sau ambele, până la vârsta de 5 ani, iar noi date ale studiului vor fi publicate anul viitor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.