O casă cu poveste şi cu valoare arhitectonică semnificativă din satul Remuş, judeţul Giurgiu, care urma să fie demolată pentru a face loc unei parcări, a fost relocată în comuna Măgurele, judeţul Ilfov. Casa urmează să-şi recapete strălucirea de altă dată cu ajutorul pro bono al oamenilor care vor răspunde apelului la voluntariat lansat de Asociaţia Monumente Renăscute, singurul proiect non-profit de salvare a caselor cu valoare culturală din sudul Munteniei. Casa a aparţinut lui Ilie Micu, telefonist în satul Remuş (fost Vlaşca) în perioada interbelică, el fiind printre primii telefonişti din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida tuturor eforturilor depuse de Asociaţie de a o salva in situ, în locaţia originară, casa Ilie Micu a primit ordin de demolare pentru a face posibilă extinderea unei parcări de magazin sătesc, astfel că s-a luat decizia strămutării.

"Ilie Micu a fost un mare iubitor al proporţiilor, detaliilor şi frumosului, transpuse în locuinţa sa pe care a ridicat-o în 1932. Pentru mulţi, această casă a fost un fel de Voroneţ al caselor interbelice din sudul Munteniei. Mă bucur enorm că am reuşit să o aducem în comuna Măgurele, judeţul Ilfov, şi să demarăm procedura de restaurare şi replicare a ornamenticii care s-a distrus", spune Florin Radu Ştefănescu, fondatorul Asociaţiei Monumente Renăscute.
Acesta a lansat deja pe canalele social media o invitaţie către oricine şi-ar dori să pună umărul în mod voluntar la refacerea acestei bijuterii cu valoare arhitecturală şi istorică.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Haiteţi la clacă! Pe 6 iulie, ora 7.00, începem finalizarea ei. Vom umple cu pământ şi paie pereţii. Toţi cei ce vor să participe la renaşterea şi restaurarea unei perle a patrimoniului construit vernacular al Munteniei sunt aşteptaţi cu mare drag!", se arată în mesajul lansat de Monumente Renăscute.

Salvarea casei din Remuş survine după un alt proiect important al Asociaţiei: strămutarea şi restaurarea Casei Frusina în 2023, pe un teren pus la dispoziţie de primăria din Corbeanca.

Asociaţia Monumente Renăscute a fost înfiinţată în urmă cu trei ani, cu scopul de a salva casele valoroase abandonate din sudul Munteniei. Este vorba de casele tradiţionale care "încă vorbesc", a anexelor gospodăreşti din satul românesc şi a altor clădiri de patrimoniu aflate în prag de colaps.

Asociaţia, care se bazează în mare parte pe sprijinul sponsorilor şi voluntarilor, doreşte să pună în valoare nestematele arhitecturii vernaculare Româneşti, să le restaureze şi să le dea o nouă viaţă şi funcţionalitate rezidenţială sau turistică, fie pentru actualii proprietari, fie pentru alţii, sau să le ofere unor entităţi publice educativ-sociale.

Asociaţia are un interes deosebit pentru casele în pericol din sudul Munteniei (Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman), unde, spre deosebire de Transilvania sau Bucovina, acest subiect este aproape inexistent, în ciuda unui patrimoniu arhitectural foarte valoros şi neştiut. Foarte multe dintre aceste case au fost deja puse la pământ sau riscă să dispară deoarece proprietarii nu le cunosc valoarea sau nu dispun de fonduri şi know how ca să le renoveze corect. Asociaţia doreşte păstrarea identităţii culturale a zonelor unde casele sunt identificate, scopul fundamental fiind ca aceste imobile să fie salvate in situ. Unde nu este posibil, ca să nu se piardă definitiv, asociaţia încearcă strămutarea lor, dar nu departe de locaţia iniţială.

Renovările şi relocările se fac cu sprijinul autorităţilor locale, unde există deschidere, şi cu ajutorul fondurilor de la acestea, deocamdată puţine, dar esenţiale, dar şi de la companii locale. Nu în ultimul rând, lucrările se realizează prin eforturile voluntarilor, studenţi şi elevi interesaţi de practică şi chiar de copii preşcolari curioşi să afle metodele constructive de odinioară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.