"Bob Honey care face şi drege", primul roman al actorului Sean Penn, "În vremea contaminării", de Paolo Giordano, o lectură obligatorie despre pandemia de Covid-19, se află printre recomandările editurii Polirom, fiind şi printre cele mai recente apariţii care pot fi găsite în librării începând de sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O carte-eveniment este "Vocabularul european al filosofiilor", volum coordonat de Barbara Cassin, filolog şi filosof specializat în Grecia antică, doctor în filosofie şi director de cercetare la CNRS-Paris IV Sorbona, membru al Academiei franceze, în traducere şi cu adăugiri la ediţia în limba română coordonate de Anca Vasiliu şi Alexander Baumgarten. 

Lucrare monumentală realizată de un colectiv de aproape o sută de autori şi acoperind circa 15 limbi europene, "Vocabularul european al filosofiilor" prezintă şi compară, în cele aproximativ 400 de intrări ale sale, mai bine de 4.000 de termeni specifici unei limbi sau, pentru cei moşteniţi din Antichitate, culturii europene, precum şi aspecte ce ţin de funcţionarea unei limbi în ansamblu.

Un alt titlu aşteptat este "Carol I al României, Jurnal. Volumul al III-lea: 1893-1897", tradus din limba germană, studiu introductiv şi note de Vasile Docea, "Domnia lui Carol I, lungă de 48 de ani, nu a fost un basm, ci o realitate. Ea face parte din istoria românilor, şi nu oricum, ci ca o epocă memorabilă prin împliniri. Regele fără educaţie regală a domnit exemplar. Nu ştim cum ar fi arătat România fără acest monument de echilibru, conştiinciozitate şi devotament care a fost regele Carol I. Putem doar bănui că, fără el, ar fi avut o soartă mai rea", spune Vasile Docea. 

Alte volume editate la Polirom: "Historia: Teoria şi practica marii strategii din Antichitate până la al Doilea Război Mondial", despre John Lewis Gaddis, "Despre marea strategie", Colecţia „Historia”, în traducerea lui Dan Sociu. 

În "Despre marea strategie", John Lewis Gaddis prezintă teoria şi practica marii strategii din Antichitate până la al Doilea Război Mondial, având ca surse clasici ai istoriografiei (de la Herodot la Tucidide), ai gîndirii strategice (de la Sun Tzu la Clausewitz) şi ai gândirii politice (de la Machiavelli la Isaiah Berlin), dar şi scrierile Sfântului Augustin sau nemuritorul roman "Război şi pace" al lui Tolstoi. Ca să fii învingător, trebuie să ai o viziune strategică flexibilă, care ţine seama de conjunctură şi de particularităţile terenului de acţiune, şi să nu uiţi că imperativ este să-ţi atingi prin orice mijloace obiectivul stabilit.

"Frica şi libertatea. Cum ne-a schimbat vieţile al Doilea Război Mondial", de Keith Lowe, este o altă recomandare a editurii. 

Eric R. Kandel, unul dintre pionierii ştiinţei cognitive moderne şi laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000, în portofoliul Polirom cu "Mintea tulburată. Ce ne spun ciudăţeniile creierului despre noi înşine", tradusă de Lucia Popovici. Eric R. Kandel, unul dintre cei mai importanţi specialişti în neuroştiinţe din lume, face o neobişnuită incursiune în universul enigmatic al creierului, arătînd ce ne dezvăluie tulburările mintale despre natura umană. Pe baza cercetărilor sale inovatoare şi a lucrărilor altor experţi, el încearcă să răspundă la una dintre cele mai dificile întrebări cu care ne confruntăm: cum apare mintea din materia fizică a creierului?

Mărturia cunoscutului scriitor italian Paolo Giordano, o lectură obligatorie despre pandemia de Covid-19, "În vremea contaminării", de Paolo Giordano, are traducere şi note de Anamaria Gebăilă. Volum apărut (sau în curs de apariţie) în 28 de ţări. Locuind în Italia, una dintre ţările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspîndeşte această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră şi ce trebuie să facem. El pune în discuţie şi alte forme de contaminare – de la criza ecologică pînă la ştirile false şi xenofobie - pentru a ne ajuta să înţelegem nu doar cum am ajuns aici, ci şi cum, împreună, putem face o schimbare.

"Plural: Domni şi Doamne", de Marta Petreu. "Ce-i uneşte pe Domnii şi Doamnele despre care scriu?, m-am întrebat, în timp ce, cu siguranţa gesturilor inconştiente, îmi adunam textele şi le puneam unul după altul. Căci printre ei şi prin ei toţi trece firul rău, rana mare a secolului XX. Ce ar avea în comun Doti Stanca, căreia regimul totalitar comunist i-a atins însăşi iubirea pentru Radu, cu lumea nălucitoare a Sarei din romanul omonim al lui Agopian? Dar Mircea Cărtărescu şi, să zicem, aceeaşi Doti Stanca? Secolul XX a trecut prin viaţa fiecăruia din «personajele» mele, lăsînd o rană nu mică. Şi a trecut printre ele, făcînd din ele singularităţi reciproc impenetrabile, monade incomunicante", spune Marta Petreu. 

În pregătire, în aceeaşi colecţie: "Prin România. Carnete de drum", de Mirel Bănică.  

"Meridianul şi alte proze", volum apărut cu prilejul centenarului Paul Celan în Colecţia "Biblioteca Polirom", este tradus din limba germană cu note de Andrei Corbea. "Am încercat să ţinem seama în această întreprindere de transpunere în limba română a prozei lui Paul Celan de întreaga experienţă acumulată de traducătorii care, în alte limbi şi culturi, au iniţiat-o cu mult înaintea noastră. Ne-am confruntat cu aceleaşi dificultăţi şi dileme în a găsi un echivalent adecvat «densităţii» textelor, cumulată în paleta de registre ce glisează de la ceremonios la ironic şi de la emfatic la patetic, în reverberaţia intertextuală, în alternanţa dintre «spus» şi «nespus», în preaplinul semantic ce emerge din travaliul de remodelare a materiei lexicale, şi nu numai...", spune Andrei Corbea.

O altă recomandare este: "Opera poetică I" şi "Opera poetică II", traducere din limba germană de George State. 

Ultimul roman al scriitorului Albert Camus este de asemenea în librării: "Primul om", apărut în Colecţia "Biblioteca Polirom. Seria de autor Albert Camus", traducere din limba franceză de Ileana Cantuniari. În 4 ianuarie 1960, pe drumul de întoarcere la Paris dinspre casa din Lourmarin, maşina în care se afla Albert Camus se izbeşte de un platan, iar scriitorul moare pe loc. Pe scaunul din spate al automobilului este găsită o geantă cu un manuscris intitulat Primul om. Ultimul roman al scriitorului: o probă originală a geniului său, care permite cititorului să se apropie de personalitatea lui şi să-i savureze din plin scriitura, mai exaltată şi pasionantă aici decît în alte cărţi.
Din aceeaşi serie de autor: "Actuale", "Moartea fericită". 

Joan Silber, una dintre cele mai prestigioase prozatoare americane contemporane, este prezentă în colecţia "Biblioteca Polirom. Seria Actual”. "Îmbunătăţire", tradus de Mihaela Ghiţă, este considerată „o capodoperă a vieţii cotidiene” (Newsday), National Book Critics Circle Award in Fiction în 2017. 

Primul roman al celebrului actor american Sean Penn, dublu laureat Oscar: "Bob Honey care face şi drege" a apărut în Colecţia "Biblioteca Polirom. Seria Actual", în traducerea din limba engleză şi cu note de Vlad Pojoga. 

Dincolo de intriga trăsnită şi plină de întorsături neaşteptate, Bob Honey care face şi drege este o acută satiră socială, Sean Penn descriind societatea americană contemporană într-o cheie distopică. Romanul său este încărcat de aluzii politice şi diatribe la adresa unei lumi distorsionate ficţional tocmai pentru a dezvălui o realitate profund îngrijorătoare.
În pregătire, în Seria Actual: "Devorarea cerului", de Paolo Giordano. 

Scriitori români contemporani, în cele mai îndrăgite colecţii dedicate literaturii autohtone: „Opere”, „Fiction Ltd”, „Ego. Proză”

Opera postumă a unuia dintre cei mai îndrăgiţi poeţi români contemporani, Emil Brumaru. "Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viaţă... Opera postumă" este o ediţie îngrijită şi prefaţă de criticul literar Bogdan Creţu. În curând: "Opere VII. La ruinurile galanteriei. Opera postumă", de asemenea îngrijit de Bogdan Creţu.

Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani apare în colecţia „Fiction Ltd”. 
Deja disponibil în format digital, volumul "Act gratuit", de Nicolae Breban, va putea fi găsit în curând şi în librăriile fizice, în ediţie tipărită. 

"Ţipă cît poţi", de Moni Stănilă & "Pizdeţ", de Alexandru Vakulovski sunt cele mai recente apariţii din colecţia „Ego. Proză” a editurii Polirom, cel mai puternic proiect editorial autohton dedicat literaturii române contemporane.
În curând, în aceeaşi colecţie: Eugen Cadaru, Cişmigienii; Dragoş Ghiţulete, Despre iubire şi alte ispite

La categoria Biografii romanţate, cititorul va găsi în librărie "Steinhardt. Bughi mambo rag", de Lavinia Bălulescu. 
După biografiile romanţate ale unora dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale române - Constantin Brâncuşi (Brâncuşi sau cum a învăţat ţestoasa să zboare de Moni Stănilă), George Enescu (Enescu. Caiete de repetiţii de Dan Coman), I.L. Caragiale (Caragiale. Scrisoarea pierdută de Bogdan-Alexandru Stănescu), Maria Tănase (Maria Tănase. O fîntînă pe un drum secetos de Simona Antonescu şi Eugen Ionescu (Ionesco. Elegii pentru noul rinocer de Liliana Corobca) - , Polirom le propune fanilor colecţiei „Biografii romanţate” volumul Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu.
În curând, în aceeaşi colecţie: Andrei Crăciun, "Cioran. Ultimul om"; Veronica D. Niculescu, "Luchian. Ochii, sufletul, mâna". 

Poveşti minunate pentru copiii de toate vîrstele, în colecţia „Junior”: Massimo Vacchetta," Inimă de arici. Povestea unei mici călăuze care m-a învăţat ce înseamnă curajul", Traducere din limba italiană de Anamaria Gebăilă, "Vânătorii de cărţi. Codul perfect", de Jennifer Chambliss Bertman; al doilea volum din seria "Vânătorii de cărţi" (Polirom, 2017), în care Emily şi James, eroii din primul volum, trec prin noi aventuri pline de suspans. Un nou mister irezistibil şi doi prieteni care se lansează într-o cursă contracronometru ca să-l dezlege, o poveste în care lucrurile iau o întorsătură periculoasă şi care se citeşte pe nerăsuflate. În curînd, în aceeaşi colecţie: Veronica D. Niculescu, "Iarna lui Isidor". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.