Institutul Cultural Român şi reţeaua de reprezentanţe în străinătate îl aniversează, vineri, printr-un material video difuzat online timp de 24 de ore, pe celebrul scriitor român Norman Manea, una dintre cele mai importante figuri ale scenei literare de astăzi, supravieţuitor al Holocaustului, care împlineşte 88 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe platformele social media ale Institutului Cultural Român şi pe cele ale reprezentanţelor sale din străinătate, se va difuza „Norman Manea 88 - o călătorie în istorie şi în memorie” – o producţie video a Centrului Naţional al Cărţii, după montajul realizat de poetul Florin Iaru.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Materialul cuprinde lecturi în şapte limbi din „Întoarcerea huliganului”, operă impresionantă a scriitorului, publicată în anul 2003. „Întoarcerea huliganului este o carte autobiografică de un dramatism puţin obişnuit: o dramă a identităţii evreieşti şi româneşti deopotrivă, o dramă biografică şi familială, o dramă a înstrăinării (…) Mixajul de confesiune (auto)biografică, montaj documentar, eseu şi comentariu critic cu sertare asigură formula de o diversitate şi complexitate aparte a volumului”, scria criticul literar Paul Cernat despre volum.

Conceput ca un puzzle multilingvistic şi multicultural ce conturează momente esenţiale din destinul scriitorului născut pe 19 iulie 1936 la Burdujeni, judeţul Suceava, materialul video intitulat „Norman Manea 88 - o călătorie în  istorie şi în memorie” rememorează fapte tragice din istoria nemiloasă a secolului XX, apelând la imagini de epocă şi secvenţe din arhiva TVR.

Cuvintele aşternute pe hârtie de Norman Manea în impresionantul său roman autobiografic, care s-a bucurat de o largă apreciere internaţională, se vor auzi în limbile română, engleză, poloneză, suedeză, italiană, franceză şi spaniolă. Ele sunt rostite de personalităţi din lumea culturală din mai multe ţări şi din mai multe generaţii: Moshe Yassur, actor şi regizor, supravieţuitor al pogromului de la Iaşi (SUA), tânărul regizor româno-american Edsta (SUA), Radoslawa Janowska-Lascar, traducătoare literară (Polonia), Adriana Savin, actriţă (Suedia), Roberto Merlo, traducător literar şi profesor, şeful Catedrei de Limba Română de la Universitatea din Torino (Italia), Jean-Louis Courriol, profesor şi traducător literar (Franţa) şi Marian Ochoa de Eribe, scriitoare, traducătoare literară şi profesoară  (Spania).

Iniţiativa are loc în contextul în care, pe 30 mai 2024, Guvernul României a adoptat „Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură 2024-2027”, realizată cu consultarea Institutului Cultural Român şi, pentru implementarea căreia, instituţia şi-a asumat realizarea unei serii de activităţi din planul de acţiune multianual.

Norman Manea (n. 19 iulie 1936) este unul dintre cei mai apreciaţi şi cei mai traduşi scriitori români. Prozator, eseist, memorialist şi profesor de literatură, a debutat în anul 1966 şi până la plecarea din ţară, în 1986, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984), anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. După 1986, cărţile sale, traduse în peste 30 de limbi, s-au bucurat de aprecierea cititorilor din întreaga lume. În 1992, a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, iar în 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei „Literary Lion”. În 2002, Norman Manea a câştigat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, a obţinut Premiul Médicis Etranger pentru volumul Întoarcerea huliganului.  În 2010, Guvernul francez i-a acordat distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. În 2011 i s-a decernat prestigiosul Premiu literar Nelly Sachs şi a fost ales membru de onoare al Royal Society of Literature. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură. În 2013, tot Uniunea Scriitorilor l-a nominalizat pentru Premiul Nobel, iar în 2014, PEN-ul românesc şi mai multe edituri străine au reiterat propunerea. În 2016, a primit Marele Premiu pentru Literatură în limbile romanice al Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara, Mexic. În acelaşi an, a fost decorat de către Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.