Bucureştiul găzduieşte, între 13 şi 16 februarie, Nordic Festival, prima ediţie a unui nou eveniment multidisciplinar, care explorează şi celebrează cultura ţărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitaţi speciali, evenimente literare, concerte şi multe alte surprize, în spaţii culturale consacrate din capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sub deviza „Enchanting Aurora - A Nordic Cultural Expedition”, Nordic Festival îşi propune să conecteze mediul local la stilul de viaţă, creaţiile artistice şi inovaţiile recente din cele cinci ţări participante - Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia - şi să faciliteze dialogul şi schimbul de experienţă între ţările nordice şi România. 

Pe parcursul a patru zile, publicul bucureştean va avea ocazia să cunoască şi să discute cu artiştii şi experţii internaţionali invitaţi, care vor aborda teme de interes public, cum ar fi educaţia, tranziţia verde sau inteligenţa artificială.

Secţiunea dedicată cinematografiei nordice va avea loc la Cinema Elvire Popesco, iar selecţia a fost realizată de jurnalistul şi criticul de film Ionuţ Mareş.

„Selecţia îşi propune să aducă cele mai importante filme de ficţiune recente din cele cinci ţări organizatoare, realizate atât de cineaşti consacraţi şi cu experienţă, cât şi de talente noi şi promiţătoare. Filme care s-au regăsit în selecţia celor mai mari festivaluri internaţionale şi care se văd, în marea lor majoritate, în premieră în Bucureşti. Secţiunea e completată cu unele documentare noi şi relevante sau filme de patrimoniu restaurate, precum şi cu filme pentru copii şi publicul tânăr”, spune Ionuţ Mareş. 

Opt dintre cele mai apreciate lungmetraje de ficţiune nordice recente, premiate la mari festivaluri, un documentar despre Roy Andersson, filmul-cult al lui Nicolas Winding Refn, „Pusher”, recent restaurat, o invitată specială din Islanda şi două proiecţii pentru copii fac parte din programul secţiunii de cinema.

Selecţia cuprinde câte două titluri din cele cinci ţări nordice, iar marea majoritate a filmelor se văd în premieră la Bucureşti în cadrul Nordic Festival.

Propunerea Finlandei pentru o nominalizare la Premiile Oscar, „În familie”, al regizoarei Tia Kouvo, va deschide festivalul. 

Programul cuprinde şi două proiecţii pentru copii. Publicul foarte tânăr va putea vedea un calup de şase scurtmetraje norvegiene educative din 2018-2019, atât animaţii, cât şi filme live action, recomandate pentru copiii de peste cinci ani. 

Singurul documentar din program este producţia suedeză „Fraţii Andersson” („The Andersson Brothers”, 2024), a regizoarei Johanna Bernhardson. Filmul este un portret tandru a patru fraţi care s-au despărţit, dintre care unul este regizorul de renume mondial Roy Andersson, iar altul, tatăl cineastei.

Una dintre secţiunile Nordic Festival propune o serie de dezbateri cu invitaţi speciali - personalităţi marcante din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, specialişti care au contribuit substanţial la dezvoltarea unor demersuri inovatoare în ţările lor, în domenii ca educaţia, sustenabilitatea, tranziţia ecologică, protejarea patrimoniului sau inteligenţa artificială.

În parteneriat cu editura Polirom vor avea loc dezbateri, la Librăria Cărtureşti Verona, despre literatura fiordurilor în romanele lui Jón Kalman Stefánsson şi lansarea celui mai recent volum al autorului: „Absenţa ta e întuneric” (Editura Polirom, 2025), dar şi despre „misoginismul ca armă”, o discuţie în jurul volumului „De două ori în acelaşi râu. Războiul lui Putin împotriva femeilor” de Sofi Oksanen. 

Dezbaterile vor avea loc la POINT şi Teatrul Odeon, iar invitaţilor din ţările nordice li se vor alătura experţi români pe aceleaşi teme, care vor deschide subiectele către o perspectivă locală, facilitând dialogul cu publicul şi schimbul de experienţă între ţările nordice şi România. 

Intrarea la evenimentele de la POINT şi concertul de la Green Hours este liberă, iar dezbaterile au loc în limba engleză. Biletele pentru spectacolul de la Teatrul Odeon sunt puse în vânzare pe website-ul teatrul-odeon.ro.

Biletele pentru proiecţiile de film vor fi puse în vânzare în luna ianuarie pe platforma Eventbook, iar intrarea la dezbateri, evenimente literare şi concerte va fi liberă.

Iniţiativa este organizată de Ambasada Danemarcei, Ambasada Finlandei, Consulatul Islandei, Ambasada Norvegiei şi Ambasada Suediei din România şi va continua în martie cu două zile de evenimente culturale în Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.