Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată pe glob de la începutul măsurării temperaturii, în 1880, şi a 14-a lună consecutivă în care recordurile de temperatură sunt doborâte.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOOA), primele şase luni ale anului 2016 au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată, cu o temperatură medie care a depăşit cu 0,2 grade Celsius recordul înregistrat în 2015 şi cu 1,3 grade Celsius media perioadei ianuarie – iunie în secolul trecut.
Iunie a devenit, astfel, a 14-a lună consecutivă în care se depăşeşte recordul lunar de căldură pe planetă, cea mai lungă perioadă continuă de creştere a temperaturilor în 137 de ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Australia, Marea Britanie, Hong Kong şi Spania se numără printre ţările în care temperatura a fost mai mare cu aproape un grad faţă de media perioadei, în timp ce Noua Zeelandă s-a confruntat cu cele mai călduroase şase luni ale anului, de la începutul măsurătorilor pentru această ţară.
NASA a anunţat, totodată, că suprafaţa gheţarilor din Oceanul Arctic este cu 40 la sută mai mică decât în urmă cu 30 de ani, informează CNN.
"Este un an istoric în ceea ce priveşte temperaturile la nivel planetar, însă recordurile de temperatură înregistrate în Oceanul Arctic în primele şase luni ale anului sunt chiar mai mari. Această situaţie şi neobişnuitele fenomene meteorologice au condus la înregistrarea celui mai redus nivel al extinderii calotei glaciare”, a declarant expertul NASA Walt Meier.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.