Sute de oameni, părinţi, bunici şi copii, dar şi grupuri de tineri din Capitală şi din restul ţării au aşteptat la coadă peste o oră ca să viziteze Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din Bucureşti, adăpostindu-se sub umbrele în timpul ploii, sâmbătă, de Noaptea Muzeelor 2017. Aglomerat a fost şi la Muzeul de Geologie, unde "Grădina Dinozaurilor" a atras în special atenţia copiilor, dar şi la Muzeul Naţional de Artă, unde vizitatorii încă aşteptau să intre.
Dacă o parte dintre vizitatori locuiesc în Bucureşti şi obişnuiesc să viziteze muzeul şi în restul anului, plătind bilete de intrare, alţii au venit din ţară special pentru Noaptea Muzeelor.
”Nu suntem din Bucureşti. Am ales mai multe muzee, dar am stabilit să începem cu acesta. Mai vrem să mergem la Ţăranului, Geologia, Hărţii, Artei şi la Observator, dacă ţine cu noi vremea”, a spus un vizitator, care era însoţit de soţia şi de fiica lui, în vârstă de aproximativ şase ani.
”Oficial, aşteptăm de 50 de minute. Vrem să mergem să vizităm mai multe muzee. Aici s-a nimerit să fie prima dată. Suntem din Constanţa şi am venit în Bucureşti special pentru Noaptea Muzeelor”, a spus un tânăr care aştepta la coadă alături de un grup de prieteni.
O tânără, însoţită de sora şi mama ei, a spus că în anii trecuţi a aşteptat la cozi şi mai mari pentru a intra la Muzeul Antipa, dar că evenimentul este unul la care îi face plăcere să participe. ”Nu ne-a speriat vremea”, a precizat ea.
Programul pregătit de Noaptea Muzeelor a inclus, între altele, vernisajul expoziţiei temporare ”Urme în timp”, în prezenţa paleoartistului Eduard Olaru. Expoziţia ilustrează evoluţia şi originile omului modern prin reconstruiri grafice ale unui număr de 16 specii de hominizi. Între orele 18.00 – 24.00 au fost programate proiecţii de filme documentare oferite de Digi Animal World. Expoziţia permanentă poate fi vizitată până la ora 24.00, accesul gratuit fiind oferit de la ora 18.00.
Sute de oameni s-au perindat şi la Muzeul Naţional de Geologie, care şi-a deschis porţile la ora 19.00 şi oferă acces gratuit vizitatorilor până la mizeul nopţii. Aici, noile atracţii sunt expoziţia temporară “Grădina Dinozaurilor”, cu replici în mărime naturală ale unor specii de dinozauri care au trăit cu aproximativ 150 de milioane de ani în urmă, şi “Lumea cuarţului”, a cărei piesă centrală este un craniu sculptat în cuarţ.
Noaptea Muzeelor se încheie la diferite ore stabilite de instituţiile înscrise în circuit, ultima care îşi va închide porţile urmând să fie Muzeul Naţional de Artă al României, la ora 05.00 şi tocmai de aceea oamenii încă stau la coadă aşteptând în linişte să le vină rândul pentru a vizita sălile de expoziţie. Sediul central a putut fi vizitat de la ora 11.30 la 16.30 - Sala Tronului şi Sufrageria Regală -, iar Galeria Naţională şi cea de Artă Europeană vor putea fi vizitate până la ora 05.00.
Muzeul Colecţiilor de Artă prezintă expoziţia ”Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”, care va putea fi vizitată, de asemenea, până la ora 05.00.
Cu prilejul Nopţii Muzeelor, MNAR a lansat aplicaţia ”ARTmobile - Un muzeu la îndemână!”, disponibilă pentru sistemele de operare Android şi iOS. Cu ajutorul ei, vizitatorii pot descoperi lucrările din toate cele trei galerii permanente - Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă.
Organizatorii au anunţat pe pagina de Facebook a Nopţii Muzeelor un record de participare la ediţia din acest an a evenimentului, cu 55 obiective în Bucureşti şi 220 în toată ţara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.