Noaptea Filosofiei, ediţia 2024, va avea loc în 10 octombrie, de la ora 18.00 şi până spre miezul nopţii. Programul reuneşte 10 evenimente, dezbateri publice, în tradiţia gânditorilor greci ai Agorei, la care iau parte 17 nume importante ale filosofiei de astăzi, din Franţa şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gazdele evenimentelor sunt două spaţii cunoscute din centrul capitalei: Rezidenţa9 (str. Ion Luca Caragiale 32) şi Londohome (str. Strada General David Praporgescu 31), publicul având acces liber, în limita locurilor disponibile. Dialogurile vor avea loc în limbile franceză, română şi engleză.

„Într-o lună în care festivalurile literare domină scena culturală românească, ne bucurăm să oferim un contrapunct, aşezând reflectoarele pe sfera nonficţiunii, celebrând arta dialogului filosofic, pe teme la zi, de interes pentru societatea actuală. Dincolo de spectacolul dezbaterilor publice, Noaptea Filosofiei reprezintă şi o excelentă ocazie de a-i pune în legătură pe gânditorii francezi şi pe cei români din domeniul filosofiei, conexiuni care sperăm că vor da naştere unor noi viitoare colaborări”, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Léon Wisznia, curatorul francez al proiectului, a oferit amănunte despre tema ediţiei din acest an: „Una dintre temele majore ale acestei ediţii ale proiectului «Noaptea Filosofiei» va fi traducerea. Cea a conceptelor exprimate într-o limbă şi traduse în alta, cu riscul de a ne confrunta cu intraductibilul. Acesta este un risc pe care trebuie să îl acceptăm, dacă dorim să contribuim la evoluţia domeniului şi, prin extensie, la progresul Europei.
Fie ca această «Noapte a filosofiei» de la Bucureşti să deschidă noi căi de înţelegere reciprocă, prietenie şi înţelepciune împărtăşită”.

„Noaptea Filosofiei este un eveniment unic în spaţiul nostru cultural, o platformă care oferă atât un spaţiu de comunicare şi dezbatere a ideilor, cât şi o deschidere atât de necesară pentru publicul larg. Anul acesta vom avea 10 dezbateri relevante pentru lumea în care trăim, în două spaţii neconvenţionale pentru filosofie. Provocarea principală a acestei ediţii a fost aceea de a alege cele mai captivante subiecte de discuţie, atât pentru comunitatea filosofică, cât şi pentru publicul larg, care să acopere un orizont variat de domenii, de la etică la filosofia artei, de la filosofia culturii pop la filosofie politică.

Dacă vă interesează cum putem gândi în cheie filosofică arta contemporană, ce relevanţă are muzica de club pentru evoluţia culturii contemporane, cum ne «bântuie» gândurile filosofice în viaţa de zi cu zi sau de ce este filosofia politică naivă, atunci vă aşteptăm pe data de 10 octombrie, cu 10 teme de dezbatere, disputate de 17 filosofi de primă clasă din Franţa şi România. Din această perspectivă, Noaptea Filosofiei este un adevărat spectacol de idei”, a precizat Cornel Moraru, curatorul proiectului.

Seria evenimentelor este deschisă de unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei europene, Barbara Cassin, filolog şi filosof specializat în Grecia antică, doctor în filosofie şi director de cercetare la CNRS-Paris IV Sorbona, membră a Academiei Franceze.

Lista invitaţilor din Franţa este completată de alte nume importante ale scenei academice, intelectuale şi civice, precum Clotilde Leguil, cunoscută pentru reflecţiile sale filosofice care îmbină psihanaliza, sau Arnaud Orain, istoric şi economist, director al Centre des Recherches Historiques din cadrul École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, preocupat de discursul dialogic asupra comerţului, ficţiuni economice sau „oeconomie”.

Barbara Stiegler, filozof francez specialist în gândirea lui Nietzsche şi în filosofia politică, lector la Universitatea Bordeaux-Montaigne, şi partenerul său de dialog de la NOPTEA FILOSOFIEI la Bucureşti, Christophe Pébarthe, lector la Institutul Ausonius al Universităţii Bordeaux Montaigne, specialist în istoria Greciei antice şi director al Revue des Études Anciennes, se află de asemenea pe lista oaspeţilor care vor sosi la Bucureşti pentru a lua parte la eveniment.

Filozoful francez Jacob Rogozinski, un apropiat al lui Jacques Derrida în anii 1980, astăzi, profesor la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Strasbourg, va fi de asemenea prezent la Bucureşti în seara zilei de 10 octombrie.

Pe lista invitaţilor din Hexagon se află şi Agnès Gayraud, filosof şi muzician (cunoscută sub numele de La Féline), o colaboratoare constantă a cotidianului Libération.

Invitaţii din România sunt nume cunoscute ale sferei intelectuale, culturale şi publicistice autohtone, dar şi cercetători la cele mai importante universităţi româneşti: Bogdan Ghiu, Dragoş Rusu, Daniel Nica, Oana Şerban, Dragoş Grusea, Luigi Bambulea, Sebastian Grama, Remus Breazu, Radu Uszkai şi Mihai Cernea.

Program

Rezidenţa9

Ora 18.00 | Deschiderea evenimentului: Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România & Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din România la Timişoara

Ora 18.30 | „Elogiul traducerii": Barbara Cassin în dialog cu Bogdan Ghiu

Ora 19.30 | „Semnificaţiile demnităţii şi aporiile respectului"– Daniel Nica

Ora 20.30 | „Cunoştinţele pierdute ale economiei": Arnaud Orain în dialog cu Charles Berville

Ora 21.30 | „Viziuni artistice asupra naturii – Cazul Paul Klee": Dragoş Grusea în dialog cu Luigi Bambulea

Ora 22.30 | „Inospitalitate": Jakob Rogozinski

Londohome

Ora 18.30 | „Dialectica pop-ului": Agnès Gayraud în dialog cu Dragoş Rusu

Ora 19.30 | „Era toxicului": Clotilde Leguil în dialog cu Oana Şerban

Ora 20.30 | „Democraţie! Manifest": Barbara Stiegler în dialog cu Christophe Pébarthe

Ora 21.30 | „Bântuirile înţelepciunii" – Sebastian Grama

Ora 22.30 | „Este filosofia politică naivă?": Radu Uszkai în dialog cu Mihai Cernea

Noaptea Filosofiei este un eveniment iniţiat de Institutul Francez din România, cu sprijinul Citéphilo, Métropole de Lille şi Institut français, care are loc anual la Timişoara şi la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.