Muzeul Vârstelor, singurul muzeu cu profil antropologic din Bucureşti, va fi inaugurat în Casa Filipescu-Cesianu pe 19 decembrie, au confirmat pentru News.ro reprezentaţi ai Muzeului Municipiului Bucureşti.
”Muzeul Vârstelor îşi propune să arate cum au evoluat generaţiile de-a lungul ultimilor 300 de ani, de la începutul epocii fanariote şi până în perioada contemporană. Va fi amenajat în funcţie de cum reuşim să punem la punct partea de logistică. Din cauza faptului că ne-am lovit de câteva probleme de logistică, în sensul că avem nevoie de nişte vitrine care se obţin mai greu, pe baza unei licitaţii, am amânat deschiderea până spre sfârşitul anului”, a declarat directorul muzeului Constantin Gabriel pentru News.ro.
Muzeul Vârstelor va fi amenajat cu mobilier de secol XVIII, care se află în laboratorul de restaurare, dar şi cu o sală de naştere. ”Obiectele care vor constitui această sală sunt aduse de la Spitalul Filantropia, vorbim despre tehnică medicală ieşită din uz. Este important de ştiut ce vremuri a prins fiecare generaţie”, a mai precizat istoricul Constantin Gabriel.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Casa Filipescu-Cesianu se află în subordinea Muzeului Municipiului Bucureşti (MMB). Patrimoniul MMB poate susţine construirea unui proiect expoziţional privind spaţiile intimităţii, chiar în detaliul vieţii de zi cu zi, începând cu secolul al XVIII-lea.
Dacă zona de subsol poate fi susţinută muzeistic prin patrimoniul arheologic, care să se refere la secolele XV, XVI şi XVII, următoarele două nivele vor reprezenta evoluţia interiorului urban în Bucureşti, pentru secolele al XVIII-lea şi al XIX lea, pentru zona parterului, şi secolul XX, pentru etaj.
Fluxul circular de vizitare va oferi publicului nu numai o călătorie prin timp, pentru a cerceta vizual evoluţia interiorului urban, iar cel mai mare interes va fi destinat zonelor cu expunere a detaliului casnic. Vor fi alternanţe între restituirea unui interior de epocă urmate de spaţii cu expunere a istoriei mobilierului, serviciilor de masă, a costumelor şi a accesoriilor vestimentare, obiecte de uz casnic, şi evoluţia lor în ultimii 300 de ani.
Casa Filipescu-Cesianu (1892) reprezintă amenajarea unei reşedinţe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 şi este una dintre puţinele reşedinţe aristocratice ale Bucureştilor din La Belle Epoque, rămasă fidelă proiectului iniţial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...