Newseum, muzeul presei aflat în Washington de peste un deceniu, va fi închis începând cu 31 decembrie din cauza problemelor financiare.
Din 2008, când a fost inaugurat, muzeul a fost vizitat de aproximativ 10 milioane de persoane, scrie El Pais.
„Avem deadline”, anunţă un afiş albastru montat pe faţada muzeului. În acest caz, termenul limită este 31 decembrie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Problemele privind finanţarea stau la baza deciziei. „Ar face bine oamenilor să nu privească închiderea muzeului ca semn al morţii jurnalismului”, a transmis administraţia muzeului. „Nu au legătură. Ce există în comun este că şi noi şi presa trebuie să evoluăm în mod constant”, a completat Sonya Gavankar, director de relaţii publice la Newseum.
Construcţia muzeului a costat 477 de milioane de dolari, iar pentru problemele financiare de acum ea învinuieşte efectele crizei financiare din 2008.
Când instituţia a decis, în urmă cu 11 ani, să se mute din sediul discret din Arlington (Virginia) în centrul capitalei politice americane, criza financiară era pe punctul de a izbucni. „Aveam un obiectiv ambiţios şi mutarea a coincis cu criza, care a avut impact asupra donaţiilor şi a făcut dificil pentru noi să continuăm”, a mai spus Gavankar.
Anul în care a fost inaugurat a fost singurul în care muzeul nu a înregistrat deficit.
Aflat între Capitoliu şi Casa Albă, Newseum s-a susţinut în principal din fonduri date de Freedom Forum, organizaţia care îl administrează.
Vizitat de 10 milioane de persoane în toţi aceşti ani, din punctul de vedere al lui Gavankar este „nedrept” să se vorbească despre un eşec.
Newseum este una dintre puţinele instituţii din Washington unde intrarea se plăteşte - 25 de dolari. Guvernul american finanţează majoritatea muzeelor din oraş prin Smithsonian, astfel că accesul la acestea este gratuit.
În această perioadă, instituţia oferă bilete cu o reducere de 15%.
Din colecţia muzeului fac parte documente originale, prime pagini ale celor mai importante ziare din ţară, instalaţii video, un traseu privind evoluţia jurnalismului în ultimii 500 de ani. În plus, găzduieşte Journalists Memorial, un perete pe care sunt scrise numele celor 2.344 de jurnalişti care au fost asasinaţi începând cu 1836.
După închidere, colecţia va fi depusă într-un depozit din Maryland, însă vor avea loc expoziţii temporare în diverse oraşe americane şi muzeul îşi va continua activitatea online.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.