Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, mistuit anul trecut de un incendiu, va fi deschis parţial în 2022, informează El Pais care citează surse oficiale.
Denise Pires, rectorul Universităţii Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), a declarat într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul lucrărilor de restaurare: „Intenţia noastră este să inaugurăm în 2022 o parte a palatului, reconstruită, cu expoziţii care ne vor permite să marcăm bicentenarul independenţei Braziliei”.
Potrivit rectorului UFRJ, entitate responsabilă de Muzeul Naţional, planurile de reconstrucţie prevăd redeschiderea anul viitor a zonei administrative şi a unei prime parţi a reconstrucţiei istoricului palat din Quinta de Boa Vista.
Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, cel mai vechi din Brazilia, care găzduia 20 de milioane de piese ce datau din diferite perioade istorice, a fost distrus de un incendiu care a izbucnit pe 2 septembrie 2018. Astfel, o parte din istoria Braziliei şi unele dintre cele mai importante arhive sud-americane au fost pierdute.
Focul nu a afectat structura palatului imperial São Cristóvão, clădire finalizată în 1803, care găzduia muzeul. Imobilul a fost reşedinţa familiei imperiale braziliene între anii 1822 - 1889.
În aceeaşi conferinţă de presă, responsabilii muzeului au informat că incendiul din 2 septembrie 2018 a distrus total sau parţial 17 dintre cele 34 de colecţii (în total, 46%) ale instituţiei. Alte 13 colecţii au fost recuperate în mare parte, iar 7 au fost salvate, pentru că erau păstrate în alte sedii ale muzeului.
Rectorul UFRJ a spus că muzeul se bazează pe aproximativ 68 de milioane de reali (15 milioane de euro) pentru lucrările de reconstrucţie. În mare parte, aceşti bani provin din bugetul public, la care au fost adăugate donaţii din partea UNESCO şi guvernului Germaniei, între altele.
Până în prezent, au fost cheltuiţi 11 milioane de reali (aproximativ 2,5 milioane de euro) pentru lucrările de curăţare a locului, recuperarea pieselor, reconsolidarea structurii palatului şi construirea unui acoperiş metalic.
În conferinţă au fost prezentate şi câteva piese recuperate dintre resturile incendiului, unele provenind din Italia, Egipt, Peru, Japonia şi Noua Zeelandă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.