Muzeul Luvru găzduieşte 16 opere de artă, inclusiv preţioase icoane bizantine de la Kiev, pentru a le proteja de războiul din Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Laurence des Cars.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„De la începutul războiului, ca şi alte instituţii muzeale importante, preocuparea noastră a fost să vedem cum să ne sprijinim colegii ucraineni. În toamnă, confruntaţi cu intensitatea conflictului, ne-am hotărât asupra acestei salvari”, a declarat Laurence des Cars pentru AFP, confirmând informaţii din ziarul Le Monde.

„Este un lucru mărunt într-un ocean de tristeţe şi dezolare, dar este un simbol”, a adăugat ea, conştientă de importanţa „salvării acestei moşteniri de o mie de ani în inima Europei şi de necesitatea de a o transmite mai departe”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Printre aceste lucrări, a căror evacuare a fost dirijată de cel mai mare muzeu din lume, se află cinci icoane bizantine de la Muzeul Bohdan şi Varvara Khanenko, Muzeul Naţional de Arte din Kiev. Acestea vor fi expuse publicului din 14 iunie până pe 6 noiembrie, a declarat Laurence des Cars pentru AFP.

Alte unsprezece lucrări, „dintre cele mai emblematice şi fragile” ale muzeului ucrainean, selectate pentru colaborare ştiinţifică privind restaurarea lucrărilor de la Luvru, vor fi adăpostite în depozite, a detaliat Luvru.

La sfârşitul lunii octombrie 2022, Laurence des Cars a primit vizita unei delegaţii ucrainene, inclusiv pe directorul muzeului Khanenko, în momentul în care UNESCO a identificat 240 de situri avariate de război. Inventarul Ministerului Culturii din Ucraina a raportat atunci 468 de situri culturale avariate sau distruse, inclusiv 35 de muzee.

O rachetă a căzut la începutul lunii octombrie lângă Muzeul Khanenko, explodându-i ferestrele. Cu excepţia picturilor mari, majoritatea operelor de artă au fost „mutate în depozite, unde sunt supuse variaţiilor de temperatură şi întreruperilor, care îi îngrijorează pe omologii noştri”, a spus Laurence de la Cars.

Operaţiunea de salvare a celor 16 lucrări selectate, susţinută financiar de Alianţa Internaţională pentru Protecţia Patrimoniului în Zonele de Conflict, a fost înregistrată oficial în cadrul unei vizite în Ucraina a ministrului Culturii, Rima Abdul Malak, în februarie, iar lucrările au fost escortate militar. prin Polonia şi Germania la începutul lunii mai.

Intitulată „Aux origines de l'image sacrée”, expoziţia de icoane bizantine va prefigura deschiderea în 2027 a unui nou Departament de Arte Bizantine şi Creştinismului Răsăritean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.