Colecţionarii s-au ”luptat” marţi seară pentru tabloul ”Muza” de Sabin Bălaşa, care s-a vândut la licitaţia casei Artmark cu 17.000 de euro, şi pentru tractorul Porsche Junior 108T din 1959, care a fost adjudecat cu 13.000 de euro, însă nu au fost interesaţi să plătească prea mult pentru obiectele care au aparţinut familiei Ceauşescu, mai puţin de 30 de piese ale celor doi dictatori fiind vândute.
Obiectele care au aparţinut familiei Ceauşescu nu au avut mare succes, cea mai scumpă piesă a fost o vază de porţelan cobalt, însoţită de certificat RA-APPS, care s-a vândut la licitaţie cu 1.000 de euro, preţul de pornire fiind stabilit la 600 de euro.
O mică ”bătălie” între colecţionari s-a dat pentru o carpetă decorată cu flori, care a aparţinut soţilor Ceauşescu. Având certificat RA-APPS, carpeta s-a vândut cu 1.000 de euro, de la 400 de euro, preţ de pornire.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Unul dintre seturile de pantofi şi poşetă din piele albe ale Elenei Ceauşescu, produse de fabrica Guban din Timişoara, a fost cumpărat cu 400 de euro, egalând preţul de pornire. Macheta casei lui Nicolae Ceauşescu din Scorniceşti, realizată din lemn şi alamă, a fost adjudecată cu 600 de euro, dublu faţă de estimare.
Tocul de puşcă din piele al lui Nicolae Ceauşescu a fost adjudecat cu 300 de euro, iar o fotografie rară a liderului comunist, în ipostază informală, a fost vândută cu preţul de pornire de 90 de euro.
Tabloul ”Măreţe realizări (Sala Congreselor)” de Ion Panteli Stanciu s-a vândut cu 1.600 de euro. ”Oţelari” de Alexandru Cumpătă, un ulei pe pânză din 1922, a fost achiziţionat la preţul de 1.000 de euro.
La licitaţia ”Epoca de Aur”, portretul lui Ion Gheorghe Maurer, creaţie a lui Dan Hatmanu, a ajuns la un colecţionar pentru suma de 600 de euro, estimarea acestuia fiind cuprinsă între 500 şi 800 de euro.
Cele mai licitate obiecte au fost posterele şi afişele, pe hârtie şi pe tablă. Posterul filmului ”Star Wars” din 1979, realizat de Întreprinderea Poligrafică ”13 Decembrie 1918”, a avut un preţ de pornire de 150 de euro şi s-a vândut în final cu 500 de euro. Piesa de colecţie Iliuţă Pronosport, mascota Loto-Prono, realizată din metal argintat în 1970, a fost achiziţionată cu 300 de euro, de la 120 de euro preţul de pornire.
Afişul de tablă ”Atenţie la manipularea cuvelor!” a intrat în posesia unui colecţionar pentru suma de 200 de euro, faţă de 90 de euro, preţul de pornire. Şi reclama pe tablă emailată ”Aici se vinde loz în plic”, realizată în anii 1970, a fost aprig licitată, începând cu preţul de 70 de euro. În final, a fost adjudecată cu 125 de euro. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu posterul filmului ”Stan şi Bran, studenţi la Oxford”, realizat în 1957.
Mai mulţi participanţi la licitaţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă au ridicat paletele pentru un drapel de marină din anii 1980. Preţul de pornire a fost 50 de euro, iar cel care l-a cumpărat a oferit în final 200 de euro. Aceeaşi colecţionari au ridicat paletele pentru costumul de Şoim al Patriei, fabricat la Tricodava. De la 50 de euro s-a ajuns la 175 de euro pentru acel costum, alcătuit din sarafan, pălărie şi cravată.
”Mulţi nostalgici”, au spus câţiva participanţi la licitaţie, uimiţi de faptul că obiectele se vând cu sume duble faţă de preţurile estimate.
Indicatorul stradal ”Str. 23 August” din anii 1980 a fost îndelung licitat. De la 40 de euro s-a ajuns la 100 de euro. O Hartă a Industriei Republicii Socialiste România a fost vândută unui colecţionar pentru 500 de euro. Acesta a licitat de la 35 de euro. Un pachet de ţigări Tractor din anii 1980, cu ţigarete, a fost cumpărat cu 50 de euro.
A doua licitaţie a serii, o colecţie de tablouri din anii ’80 semnate de Sabin Bălaşa, Ion Musceleanu şi Petru Vintilă, a stârnit interesul colecţionarilor.
Tablourile lui Sabin Bălaşa au fost disputate de mai multe persoane. Astfel, "Muza" a fost adjudecat, după o luptă strânsă care s-a dat prin telefon între doi licitatori, cu 17.000 de euro. Alte trei tablouri cu semnătura artistului s-au vândut cu sume considerabile: "Zori", cu 7.000 de euro, "Povestea mării", cu 2.250 de euro, iar "Tinereţe" cu 1.600 de euro.
Un colecţionar străin a achiziţionat cinci tablouri ale lui Ion Musceleanu, cu preţuri cuprinse între 1.800 şi 900 de euro.
Seara s-a încheiat cu o serie de loturi din licitaţia ”Machine Age”. Aici, vedeta a fost tractorul Porsche Junior din 1959, care s-a vândut cu 13.000 de euro.
Prezentă la licitaţie, Andreea Esca a ridicat paleta pentru un dozator original de Coca-Cola, model Vendo 44 din 1956, însă nu a câştigat, preţul final ajungând la 4.750 de euro. Jurnalista a achiziţionat însă o piesă de design reprezentând o pompă de benzină Shell din anii 1950, cu glob luminos, cu suma de 2.250 de euro. Ea a mai cumpărat şi un vinil din 1984, ”Poveşti pentru cei mici”, cu 75 de euro, acest obiect făcând parte din colecţia "Epoca de Aur".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.