Kira Frolu, câştigătoarea bursei "Moştenitorii României muzicale" - ediţia 2022, va susţine o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Braşov, Bucureşti şi Timişoara. Pianista propune un program inedit, având ca temă "Something borrowed": lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Tudor Dumitrescu, Frédéric Chopin şi Igor Stravinski, caracterizate de poezie şi virtuozitate, cele mai multe, rar abordate pe scenele româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primul recital va avea loc pe 14 ianuarie, la Banca de Cultură Apollonia din Braşov; al doilea, pe 15 ianuarie, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti şi ultimul, la Sala Capitol a Filarmonicii "Banatul" din Timişoara, în 26 ianuarie.

"Tema recitalurilor din ianuarie este „Something borrowed“ şi repertoriul este alcătuit din piese inspirate din alte piese, dansuri şi cântece populare. Fantezia KV 475 în do minor de Wolfgang Amadeus Mozart este un răspuns către „Ofranda muzicală“ de Johann Sebastian Bach, cu a cărui muzică Mozart s-a întâlnit în 1782. „Ofranda muzicală“ are în prim-plan arta improvizaţiei, idee pe care Mozart o redă prin diferite dialoguri cu pauze, întrebări şi răspunsuri, dar şi schimbări emoţionale bruşte. Cele 7 preludii scrise de tânărul pianist Tudor Dumitrescu (1957-1977), deşi originale în forma de miniatură combinată cu complexitatea dinamică şi armonică, denotă similarităţi cu Skriabin şi Debussy, compozitori cu care el era, indubitabil, familiar, din propriile studii de pian şi compoziţie. Urmează 4 mazurci de Chopin, inspirate din dansul popular polonez cu acelaşi nume: op. 17 nr. 4, op. 24 nr. 1 şi 2 şi op. 33 nr. 2. Adaptarea baletului „Petruşka“ de Stravinski aduce un final de concert bogat în texturi şi limbaj armonic, încheind recitalul cu o colecţie de cântece populare alese de compozitor dintr-o culegere a lui Nikolai Rimski Korsakov ce însoţesc marioneta Petruşka în povestea sa de iubire ce se desfăşoară pe fundalul carnavalului Maslenitsa", spune artista. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Kira Frolul spune că bursa „Mostenitorii Romaniei Muzicale“ este un proiect extraordinar care i-a deschis foarte multe uşi. "Pe lângă bursa acordată, care mă ajută să îmi sprijin studiile în străinătate şi îmi oferă posibilitatea de a călători, întâlni şi lucra cu muzicieni de mare valoare în cadrul unor masterclass-uri, am avut oportunitatea de a concerta alături de Cvartetul Arcadia, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica „Transilvania“. De asemenea, în urma unor serii de recitaluri, din fiecare concert însoţit de adrenalină am învăţat mai multe despre mine, dar şi despre muzica pe care doresc să o împart cu publicul drag din ţară. Multumesc Radio România Muzical şi organizatorilor pentru acest proiect care oferă o platforma de lansare pentru tineri muzicieni ca mine, o oportunitate foarte importantă care face o mare diferenţă", subliniază ea.

Intrarea la recitalul ce se va desfăşura la Braşov este liberă; biletele pentru Sala Radio din Bucureşti sunt disponibile în reţeaua www.iabilet.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele pentru recitalul de la Timişoara vor fi disponibile în reţeaua www.entertix.ro şi la casa de bilete a Sălii Capitol.

Proiectul “Moştenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, îşi propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii şi excepţionalii muzicieni ai României, artişti care desfăşoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are şansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil şi cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 şi până în prezent au avut loc peste 20 de concerte şi recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniţă, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduţiu, pianiştii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câţiva dintre protagonişti. Sub egida aceluiaşi proiect, au apărut şi două albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluţii din recitaluri.
În 2020, Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera au iniţiat şi bursa “Moştenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 şi 24 ani. Câştigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boţac - în 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo - în 2021; în 2022 - pianista Kira Frolu.

Kira Frolu (născută în 2000) este studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, la cursurile de master ale prof. Ian Fountain. A început lecţiile de pian la vârsta de 5 ani la Şcoala de muzicã nr. 3 din Bucureşti, cu prof. Mihaela Nemţeanu. De la vârsta de 8 ani a ştiut că îşi doreşte să devină muzician profesionist. După ce a terminat şcoala gimnazială la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti“ la clasa profesoarei Elena Petrenco şi doi ani de liceu la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, Kira a fost acceptată la vârsta de 15 ani la Purcell School for Young Musicians din Londra, clasa prof. William Fong, cu care şi-a continuat studiile şi la Academia Regală de Muzică din Londra. Studiile de master ale Kirei Frolu sunt susţinute de Academia Regală prin bursa Sir Laurence Robson Award, dar şi de fundaţiile Countess Munster Trust şi Help Musicians UK.

Artista a susţinut recitaluri în săli de prestigiu din numeroase ţări europene, precum Wigmore Hall, Milton Court, St. James’ Piccadilly, St. Martin in the Fields din Londra, Royal Conservatoire of Scotland din Glasgow, Fabrica de piane “Fazioli” din Sacile - Italia, dar şi Sala Radio, Arcub şi Ateneul Român din Bucureşti. Ea a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Ca junior, Kira a fost laureată anual în cadrul Olimpiadelor Naţionale din România şi a câştigat premiul I in concursuri precum “Young Pianists of the North” în Marea Britanic, “CMF” Franţa, “Vladimir Krainev” din Ucraina, “Maria Tjarri” din Cipru. În anul 2019 a primit premiul EMCY, premiul publicului şi al oraşului Fulda în cadrul festivalului-concurs Pianale din Germania.

În anul 2020, Kira Frolu a fost finalistă în cadrul Bursei “Moştenitorii României Muzicale” şi ca urmare, a susţinut un recital transmis live online de la Sala Radio, preluat de European Broadcasting Union şi BBC3. Concertele susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio (martie 2022), Cvartetul Arcadia (octombrie 2022) şi Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj (ianuarie 2023) sunt tot parte a premiului obţinut în 2020.

Debutul ei cu orchestra a avut loc la vârsta de 15 ani cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, iar de atunci a concertat mai multe concerte cu diferite orchestre din Europa, printre care Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Simfonică Torun, HSSO din Marea Britanie, Orchestra Simfonica din Vidin - Bulgaria etc. Repertoriul ei include concerte clasice, până la Gershwin şi Rahmaninov.

Kira a participat şi la diferite academii şi masterclassuri, precum Neuhaus Kawai Masterclass” şi “Pianale” în Germania, “Suolahti Music Festival” în Finlanda, “Arthur Rubinstein masterclass” în Spania, “Talent Music Summer Course” în Italia, “Summer Junior Masterclass” în Scoţia, “Paderewski Academy” în Polonia, unde a lucrat cu pianişti precum Natalia Trull, Stephen Kovacevich, Nikolai Demidenko, Grigory Gruzman, Dmitri Alexeev, Yong Hi Moon, Pascal Devoyon, Noriko Ogawa şi Bernd Goetzke. 

Din 2022 Kira este studentă a Academiei de pian din Lichtenstein, luând parte la masterclassuri şi concerte. În anul 2021, Kira a pus bazele unui festival de pian pentru tineri pianişti, cu susţinerea părinţilor ei, cu dorinţa de a-i inspira pe viitorii pianişti şi aduce înapoi în ţară o parte din educaţia primită în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.