Mişcarea ecologistă Extinction Rebellion a organizat, duminică, o acţiune în faţa celebrului tablou "The Night Watch/ Rondul de noapte" de Rembrandt de la Rikksmuseum din Amsterdam, potrivit Le Figaro.
Zece activişti de mediu au desfăşurat o acţiune la Rijksmuseum din Amsterdam, cu puţin înainte de ora 13.00. Cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, în funcţie de mişcarea Extinction Rebellion de care aparţin, activiştii s-au aşezat în faţa "The Night Watch" a lui Rembrandt.
„Ştiinţa spune clar, nu mai putem scăpa de ea: pământul se încălzeşte, nivelul mării creşte şi condiţiile meteorologice devin din ce în ce mai extreme. Evident, acest lucru se datorează industriei fosilelor, o industrie pe care Rijksmuseum continuă să o sponsorizeze”, a spus Yara, o activistă de 19 ani.
Tien jongeren van 15 tot 22 jaar van #XRJongeren voeren, gesteund door ouders en grootouders, actie bij de #Nachtwacht in het @rijksmuseum. De boodschap is helder, géén kunst op een ondergelopen planeet; verbreek de banden met fossiele bedrijven als @KLM! #NoArtOnADeadPlanet pic.twitter.com/2CJhtMdu9l
— Extinction Rebellion Nederland (@NLRebellion) March 5, 2023
Surprins, muzeul a încercat să ascundă cu o prelată acţiunea activiştilor. Fără prea mult succes conform filialei olandeze a Extinction Rebellion. Doi dintre protestatari, îmbrăcaţi în tricouri cu sloganuri climatice, au afişat o replică a celebrului tablou în care paznicii de noapte sunt scufundaţi în apă, făcând referire la sloganul lor „Nu există artă pe o planetă inundată”.
Pe contul de Twitter, mişcarea ecologistă cere muzeului „să rupă legăturile cu companiile care exploatează combustibili fosili precum KLM”. Compania aeriană internaţională este unul dintre partenerii Rijksmuseum din Amsterdam. Muzeul olandez a declarat pentru ANP, agenţia de presă olandeză, că „protestul nu a cauzat nicio pagubă pânzei Rondul de noapte, iar protestatarii au fost escortaţi afară fără incidente”.
Activiştii de mediu îşi intensifică acţiunile în Europa. În Franţa, cea mai recentă acţiune, semnată de colectivul Last Renovation, a perturbat ceremonia Cesar de vineri, 24 februarie. Un activist, îmbrăcat într-un tricou pe care era scris „Avem 761 de zile” („au mai rămas 761 de zile”), a urcat pe scena de la Olympia. Mişcarea a avertizat atunci: „Acest eveniment marchează reluarea acţiunii pentru campania de rezistenţă civilă”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...