Scriitorul Mircea Cărtărescu a făcut câteva precizări cu privire la acceptarea sa în Academia Română, subliniind că "nu a fost vreodată visul meu să devin academician".
"Mă văd silit să fac câteva precizări în legătură cu ”neprimirea mea în Academia Română”, deşi nu aş fi vrut să mai adaug ceva unei chestiuni deja inflamate artificial şi fără sens. Nu a fost vreodată visul meu să devin academician. Nu mă simt nici la vârsta adecvată, nici la nivelul valoric pe care o academie naţională îl presupune. Nu am nici un fel de sentimente negative pentru Academie pentru că nu m-ar fi acceptat", a scris pe Facebook Cărtărescu.
Ion Pop, Ana Blandiana şi Mircea Martin au fost cei care l-au propus pentru a deveni membru al Academiei Române.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Am primit iniţial începerea demersurilor respective doar pentru că am fost propus de trei oameni pentru care am un mare respect şi cărora nu am avut curajul să le spun nu: Ion Pop, Ana Blandiana şi Mircea Martin. Le sunt recunoscător pentru gestul lor. Dar când am aflat din presă că la o votare iniţială din cadrul secţiei filologice nu am întrunit suficiente adeziuni, m-am simţit foarte uşurat şi am înţeles că aşa trebuia să fie", a explicat el.
"A nu fi academician (sau orice altceva în afară de ceea ce sunt cu adevărat: un om care scrie) mi se pare un strop de libertate în plus, pe care ştiu să îl preţuiesc", a punctat Mircea Cărtărescu.
Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.
Cărţile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.
Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. Autorul a primit, între altele, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017) şi Premio Formentor de las Letras (2018). În 2021 a câştigat premiul Prozart în Macedonia de Nord. În 2022, a fost desemnat câştigătorul Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice al Târgului de Internaţional de Carte Guadalajara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.