Ministrul Culturii, Raluca Turcan, explică faptul că procesul prin care operele sculptorului Constantin Brâncuşi au fost incluse în Patrimoniul mondial UNESCO a fost unul „îndelungat şi greu”, aceasta arătând că, odată cu recunoaşterea la acest nivel a importanţei acestora, autorităţile trebuie să le protejeze şi să le pună în valoare pentru ca operele să fie lăsate moştenire generaţiilor viitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Procesul a fost, într-adevăr, unul destul de îndelungat şi greu. Prima dată dosarul a fost depus în 2014, retras, redepus în 2018. A existat un interval de timp în care UNESCO, în raport cu obiectivele sale, a analizat toate monumentele care erau legate de memoria conflictelor recente, pentru că aşa a fost politica UNESCO, după care în ianuarie 2023 au dat acceptul pentru pregătirea finală a dosarului şi, din momentul în care am ajuns ministru al Culturii, evident am preluat acest dosar şi stadiul nu era unul foarte roz. Urma să vină o comisie de evaluare a unui organism de evaluare asociat UNESCO, această comisie a fost la faţa locului, ne-a transmis un raport în care a subliniat foarte clar lucrurile care mai trebuie corectate şi ulterior, într-o luptă contracronometru pentru a putea intra pe agenda conferinţei Comitetului Mondial UNESCO din India de la New Delhi, împreună cu experţii şi toate instituţiile am apăsat pedala de acceleraţie pentru a răspunde acestor cerinţe”, a declarat Raluca Turcan în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.
Aceasta a explicat că, în momentul în care un ansamblu monumental intră în patrimoniul mondial UNESCO, acesta trebuie protejat şi pus în valoare pentru ca acesta să fie lăsat moştenire generaţiilor viitoare.
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Ministrul Culturii a anunţat că, odată cu dosarul Brâncuşi, a fost înscris în Patrimoniul mondial UNESCO dosarul Limes -  graniţele imperiului roman în Dacia, în cadrul căruia România se alătură mai multor ţări care au pe teritoriul lor graniţe ale fostului Imperiu Roman. 
„Până în momentul de faţă, avem în total 11 obiective de patrimoniu material şi 10 de patrimoniu imaterial înscrie în Patrimoniul UNESCO”, adaugă ministrul Culturii.
Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi Frontierele Imperiului Roman - Dacia au primit, în urmă cu o săptămână, acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.