Palatul Cantacuzino din Bucureşti, care găzduieşte Muzeul Naţional ”George Enescu”, precum şi Casa memorială ”George Enescu” vor intra în curând într-un amplu proces de consolidare şi restaurare, a anunţat Ionuţ Vulpescu pe pagina de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În cadrul ultimei şedinţe de guvern au fost aprobaţi, printr-o Hotărâre, indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţii. Aceste lucrări sunt extrem de necesare, cei peste 100 de ani de exploatare lăsându-şi amprenta”, a subliniat ministrul.

Palatul Cantacuzino va fi supus unui amplu proces de cercetare şi analizare, revizuire, restaurare şi refacere a tuturor componentelor şi detaliilor arhitecturale, de la soclul clădirii până la învelitoarea din tablă de zinc, inclusiv tâmplăria din lemn sau metal a uşilor şi ferestrelor, pardoselile şi tencuielile.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Lucrările de consolidare se vor executa fără afectarea faţadelor, a volumetriei spaţiale interioare cu decoraţia în stucatură şi a picturii murale, elemente ce constituie valoarea arhitecturală a monumentului, se arată în anunţul lui Ionuţ Vulpescu. 

Restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional ”George Enescu” reprezintă o investiţie de peste 45 de milioane de lei care va fi realizată în 24 de luni, potrivit unui proiect al Ministerului Culturii supus dezbaterii publice.

”E nevoie de consolidare, elementele decorative trebuie refăcute, ca să nu mai vorbesc de faptul că în spate, Casa Memorială, în care Enescu a locuit înainte de a părăsi definitiv România, între anii 1945-1946, casa aceea se află într-o stare destul de precară. Sperăm ca echipa care va câştiga licitaţia să înceapă cu acea casă memorială, unde am gândit o compartimentare, în aşa fel încât să folosim spaţiul cât mai judicios cu putinţă. În momentul de faţă expoziţia de acolo are trei încăperi, exact cele locuite de Enescu, şi în rest sunt câteva birouri. Avem un pod extraordinar de generos ca spaţiu, care este inclus în proiect ca spaţiu de birou”, declara, într-un interviu pentru News.ro, Cristina Andrei, muzeograf al Muzeului din 1995 şi manager din 2012. 

Consolidarea, restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional ”George Enescu” - Palatul Cantacuzino din Calea Victoriei 141 presupun o valoare totală de investiţii de 45.797.884 de lei (inclusiv TVA 20%), la faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii (D.A.L.I.), potrivit cultura.ro.

Costul a fost calculat la data de 21 iulie 2016.

Costul pentru fiecare metru pătrat a fost calculat 9.159,92 de lei, la valoarea totală a investiţiei.

Suprafaţa construită a Palatului Cantacuzino este de 1060,55 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată (fără terase şi balcoane) este de 4220,08 mp. Casa memorială ”George Enescu” are o suprafaţă construită de 179,79 mp (fără scara monumentală) şi 528,33 mp, suprafaţă construită desfăşurată.

Acestora se adaugă o anexă cu suprafata de 33,41 mp.

Durata de executare a investiţiei, potrivit caracteristicilor principale şi indicatori tehnico - economici, este de 24 de luni.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din împrumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, derulat conform Hotărârii Guvernului nr. 191/2007 pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, destinat finanţării proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice din România, semnat la Bucureşti, la 12 decembrie 2006, şi la Paris, pe 18 decembrie 2006, cu completările ulterioare, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Ansamblul are regim de monument istoric, fiind clasat sub denumirea ”Palatul Cantacuzino”, având codul L.M.I./2015 B-II-m-A-19869, conform Listei monumentelor istorice, publicată în Monitorul Oficial al României.

Obiectivul, edificat în anul 1906, reprezintă un monument istoric de importanţă internaţională, cu arhitectură şi concept spaţio - funcţional unice, se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii.

Muzeul Naţional ”George Enescu” deţine cvasitotalitatea manuscriselor muzicale ale lui George Enescu. ”Acest lucru este cel mai preţios şi, evident, unicat. Apoi, instrumentele: câteva dintre viorile lui Enescu, Guarnieri fiind cea mai cunoscută, care de câţiva ani este mânuită de Gabriel Croitoru. Vioara are o calitate sonoră deosebită şi faptul că se cântă îi sporeşte calităţile. Instrumentul cu coarde trebuie cântat. Avem, de asemenea, o colecţie de scrisori, articole de presă”, a precizat directorul Cristina Andrei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.