Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat, marţi seară, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care anunţă o ”mare victorie”, adoptarea ordonanţei de modificare a Legii cinematografiei, şi precizează că, astfel, industria îşi va ameliora capacitatea de producţie şi de distribuţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”O mare victorie pentru cinematografia românească şi pentru publicul cinefil: Legea cinematografiei, o prioritate a mandatului meu, a fost aprobată de Guvern!”, a anunţat marţi seară ministrul Culturii, Corina Şuteu, pe pagina sa de Facebook.

Prin reformă, industria îşi va ameliora capacitatea de producţie, de distribuţie a filmului pe plan naţional şi internaţional, de dezvoltare a resursei umane competente, va încuraja producătorii şi realizatorii aflaţi la debut şi va lansa un proces consecvent de educaţie pentru filmul românesc şi european, explică ministrul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Toate acestea reprezintă o urgenţă culturală care, în lipsa reformei pe care am propus-o şi care a fost aprobată, ar fi adâncit şi mai mult disfuncţionalităţile deja existente şi ar fi adus prejudicii de imagine şi de funcţionare pentru filmul românesc, care străluceşte în pofida tuturor piedicilor sistemice şi a complicităţilor care îl sufocă în acest moment”, se mai arată în mesajul publicat de Şuteu.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii Cinematografiei prevede o serie de schimbări privind modul de finanţare din Fondul Cinematografic pentru producţia de filme prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producţie şi dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice şi transparentizarea acestuia, asigurarea obligaţiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducţiile internaţionale şi sprijinirea educaţiei audio-vizuale.

Mai multe măsuri privesc susţinerea tinerilor creatori – o categorie dedicată concursului pentru regizorii aflaţi la primul şi al doilea lungmetraj, o alta pentru filmele de micro-buget, ca şi încurajarea distribuţiei de film românesc prin mărirea procentului obligatoriu de proiecţii cu astfel de producţii în cinematografe.

O altă serie de măsuri priveşte protejarea patrimoniului cinematografic naţional, printre altele prin trecerea Arhivei Naţionale de Filme din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.

Potrivit Corinei Şuteu, ordonanţa de urgenţă prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor şi grădinilor de cinematograf de către autorităţile locale, în condiţiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, precum şi prelungirea termenului-limită în care autorităţile locale au obligaţia de a revitaliza şi moderniza sălile preluate, cu obligaţii suplimentare privind difuzarea constantă de film în spaţiile preluate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.