Ministerul Culturii, prin Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, a declanşat în data de 4 mai, procedura de clasare a imobilului situat în Bucureşti, pe strada 11 Iunie nr. 50, intrarea Ovidiu nr. 6, în care funcţionează clubul Fabrica. Clădirile din cartierul Carol-Filaret sunt construite în anii 1900 şi au găzduit o fabrică de ciorapi şi tricotaje. În anii comunismului, fabrica a continuat sub numele Apollo. Clădirile sunt reprezentative pentru patrimoniul industrial construit în zonă.
De la data comunicării către proprietar sau către titularul altor drepturi reale a declanşării procedurii de clasare şi până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauză, i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice, se arată în comunicatul MC transmis News.ro.
"Protejarea patrimoniului este una dintre priorităţile mandatului meu. Nu mai putem să stăm impasibili şi să vedem cum imobile ce au potenţialul de a fi clasate ca monument istoric se demolează în fiecare zi. Patrimoniul industrial, aşa cum este cazul clădirii fostei fabrici Apollo, ne arată o istorie a progresului industrial realizat în România şi este datoria noastră să protejăm patrimoniul în beneficiul generaţiilor viitoare. Apreciez atât implicarea organizaţiilor neguvernamentale ce militează pentru protejarea patrimoniului, cât şi implicarea Institutului Naţional al Patrimoniului", a declarat ministrul Bigdan Gheorghiu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Institutul Naţional al Patrimoniului va întocmi documentaţia completă pentru clasarea definitivă ca monument istoric.
Deputatul Nicuşor Dan a felicitat Ministerul Culturii pentru "gestul de responsabilitate". "Clădirile au statut de monument istoric, un an din acest moment, timp în care nu se mai pune problema demolării şi construirii de blocuri în loc. Felicitări Ministrului Culturii pentru gestul de mare responsabilitate. Felicitări echipei de la Institutul Naţional al Patrimoniului care a întocmit documentaţia preliminară", a scris pe Facebook Nicuşor Dan, precizâd că "dacă vor exista contestaţii juridice, vom interveni în instanţă în favoarea ministerului".
Clădirile sunt construite în anii 1900 şi au găzduit o fabrică de ciorapi şi tricotaje. În anii comunismului, fabrica a continuat sub numele Apollo. Clădirile sunt reprezentative pentru patrimoniul industrial construit în zona Filaret.
"Club Fabrica este un exemplu de reconvertire a unor clădiri de patrimoniu industrial, în acord cu tendinţele mondiale în urbanism. Este o afacere a unor antreprenori locali care dă viaţă unui cartier cu potenţial. Este un spaţiu cultural şi un nod creativ. Bucureştiul are şansa să se impună ca centru regional în IT şi industrii creative, astfel de iniţiative trebuie sprijinite de autorităţi, nicidecum desfiinţate", a subliniat deputatul.
Senatorul Vlad Alexandrescu a aprobat pe Facebook decizia ministrului: "O palmă dată dezvoltatorilor iresponsabili şi Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă, înfiinţată de Gabriela Firea, este demararea procedurii de clasare ca monument istoric de către Ministerul Culturii pentru clădirile în care se află Clubul Fabrica. Societatea civilă s-a organizat exemplar pentru a proteja Clubul Fabrica de rechinii imobiliari şi de o administraţie iresponsabilă. Clubul Fabrica va rămâne locul pentru recreere, în care cetăţenii Bucureştiului se pot relaxa şi se pot bucura de cultura vie".
Clădirea în care funcţionează club Fabrica reprezintă un element de patrimoniu industrial emblematic pentru Bucureşti şi pentru cartierul Carol-Filaret, în al cărui ecosistem protejat se înscrie alături de alte clădiri martor din zonă. Halele construite în 1898, care au supravieţuit razboaielor, naţionalizării, sistematizării şi privatizării, au fost reconvertite cu succes şi găzduiesc de peste 15 ani un hub cultural creat organic, conform informaţiilor ARCEN.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.