Drama „Război şi pace (War and Peace", Marea Britanie, 2016), ecranizare a romanului omonim de Lev Tolstoi, în regia lui Tom Harper, pe un scenariu semnat de Andrew Davies, va putea fi urmărită în premieră la TVR 1 de sâmbătă, de la ora 21.00. Din distribuţie fac parte actorii: Paul Dano, James Norton, Lily James, Greta Scacchi, Adrian Edmondson.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La mai bine de 40 de ani de la dramatizarea epică, în 20 de episoade, cu Anthony Hopkins în rol principal, BBC revine la „Război şi pace", impresionantul volum al lui Lev Tolstoi, într-o nouă adaptare, a scenaristului Andrew Davies, cel care a scris şi pentru „Mândrie şi prejudecată".

„Război şi pace" e una dintre cele mai iubite scrieri ale literaturii mondiale, iar noua versiune BBC cuprinde patru părţi, fiind mai scurtă decât precedenta, cea din 1972. Ecranizarea din 2016 a primit Premiul BAFTA TV pentru scenografie şi are mai multe nominalizări la premii internaţionale, inclusiv una la premiul Emmy pentru coloana sonoră.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În Rusia anului 1805, Pierre Bezuhov, Nataşa Rostova şi Andrei Bolkonski, trei tineri din elita nobiliară a Sankt-Petersburgului, sunt animaţi de visuri, ambiţii şi dorinţa de a-şi depăşi statutul social primit de-a gata. Pierre, blând şi idealist, fiul nelegitim al unuia dintre cei mai bogaţi oameni din imperiul rus, visează să schimbe lumea în bine. Chipeşul şi galantul Andrei, frustrat de superficialitatea propriei existenţe, îşi caută cu îndârjire un scop important. Nataşa, frumoasă, elegantă şi plină de viaţă, visează la iubirea adevărată. În timp ce armatele lui Napoleon se apropie tot mai mult de graniţele Rusiei, Pierre, Andrei şi Nataşa sunt prinşi în vâltoarea care le va schimba definitiv destinele şi lumea pe care o cunoşteau.

Andrew Davies, de al cărui nume se leagă adaptări TV precum „Middlemarch" şi „Sense and Sensibility", precum şi versiunile pentru marele ecran ale cărţilor „Bridget Jones", a declarat că Natasha Rostova din roman a considerat-o pe Elizabeth Bennett, protagonista cărţii „Mândrie şi prejudecată", drept cea mai iubită eroină a literaturii. „Nu este doar un roman grozav, este o lectură minunată. Cu siguranţă face un serial minunat. O poveste palpitantă, amuzantă şi sfâşietoare despre dragoste, război şi viaţa de familie", a mai spus Davies. „Personajele sunt atât de naturale şi umane şi uşor de identificat, iar Natasha Rostova chiar o depăşeşte pe Lizzy Bennet şi poate fi numită cea mai iubită eroină din literatură", adaugă scenaristul.

Cartea „Război şi pace", publicată pentru prima dată în 1869, are nu mai puţin de 1.200 de pagini şi relatează vieţile familiilor de aristocraţi afectate de invazia Franţei în Rusia, la începutul secolului al XIX-lea. Adaptarea lui Andrew Davies lasă cumva deoparte elementele filosofice şi istorice ale cărţii, concentrându-se pe relaţiile umane şi pe povestea familiilor cheie.

Seria începe în Rusia anului 1805. Armata franceză a lui Napoleon Bonaparte a invadat Austria şi acum ameninţă Rusia. În acest context îi cunoaştem pe protagonişti: Pierre Bezukhov, fiul nelegitim al unui conte, este un proaspăt absolvent de universitate, cu inima deschisă, plin de idealuri, dar cumva ciudat. Opiniile sale politice susţinând împăratul francez nu sunt binevenite în societatea rusă. Statutul său social se schimbă însă, atunci când moşteneşte, în mod neaşteptat, bogatia imensă şi numeroasele moşii ale tatălui său. Andrei Bolkonsky, prietenul apropiat al lui Pierre şi moştenitorul uneia dintre cele mai nobile familii ale Rusiei, caută glorie şi avansare în armata ţarului care i se opune lui Napoleon. Natasha Rostova, dintr-o familie din mica nobilime, este o fată veselă şi totuşi gânditoare, care încă îşi caută locul în societate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.