Scriitorul şi filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a avut un mesaj pentru cei care încep şcoala luni, îndemnându-i pe copii să se bucure de prima zi de şcoală, iar pe profesori să fie drepţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Dragi copii (cu sau fără ochelari), bucuraţi-vă de această zi şi de toate cele ce vor veni! Fiţi voi înşivă! Dragi profesori, nu uitaţi să fiţi buni, să fiţi drepţi! Şi nu uitaţi, mai cu seamă, că Pământul e rotund!", le-a urat scriitorul celor care luni încep un nou an şcolar.

Mihai Şora a relatat o poveste din copilăria sa, când avea 8 ani şi încerca să îi convingă pe ţăranii din Izvin (unde scriitorul a făcut şcoala primară, n.r) că Pământul e rotund, experienţă pe care acum o consideră "cel mai mare eşec pedagogic şi ştiinţific din viaţa mea". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Are capul mare, o claie de păr zbârlit în toate părţile, urechile cam clăpăuge, nasul scurt şi pantaloni la fel de scurţi. Pe nas tronează o pereche de ochelari care îi dau un aer grav, maiştiutor. Agită braţele când vorbeşte, se înalţă pe vârful picioarelor, se uită insistent la ei, rând pe rând, la fiecare dintre ţăranii care s-au strâns roată în jur, neîncrezători:

„– Şi cum, mă, să fie rotund?“
„– Exact aşa: rotund. Rotund ca o lubeniţă.“, răspunde omuleţul cu ochelari.
„– Păi şi cum stau ăia de jos? Ăăăă, nu cad?“
„– Nu cad, că există forţa gravitaţiei.“
„– Ce forţă, mă?“
„– Forţa gravitaţiei.“
„– Şi femeilor nu le cad fustele-n cap?“
„– Nu le cad, pentru că forţa gravitaţiei face să…“
„– Ce face, mă? Dacă le cad fustele în cap, nu li se vede ruşinea?“
„– Nu li se vede, pentru că forţa gravitaţiei…“
„– I-auzi, dom’le, ce prostii îi învaţă la Şcoală…“

Aveam 8 ani. Şi niciodată nu am reuşit să-i conving pe ţăranii din Izvin că Pământul e rotund: cel mai mare eşec pedagogic şi ştiinţific din viaţa mea. Singurul. Când am împlinit 9 ani, ne-am mutat la Timişoara, iar pământul din Izvin a rămas dureros de plat".

Scriitorul spune în final că Globul Pământesc de pe biroul său a ajuns într-o altă galaxie, fiind donat pentru o campanie de binefacere dedicată copiilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.