Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a sesizat, marţi, după ce Liviu Dragnea, liderul PSD, a ameninţat un jurnalist, în cadrul unei emisiuni de televiziune, pentru publicarea unor informaţii despre un memorandum adoptat de Guvern. Rusu reclamă lipsa de reacţie a moderatorului acelui program TV, în timp ce declaraţia ei a fost criticată de alţi membri ai forului audiovizual, care au cerut să nu mai fie făcute „declaraţii politice” în şedinţele acestei instituţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Într-o emisiune TV, domnul Liviu Dragnea, al treilea om în stat, a ameninţat un jurnalist pentru că a publicat informaţii despre un memorandum adoptat de Guvern. E grav că domnul Dragnea pare că nu ştie ce înseamnă libertatea de exprimare şi confidenţialitatea surselor, dar la fel de grav este că atunci când al treilea om în stat ameninţă un jurnalist, moderatorul emisiunii nu reacţionează în niciun fel. Ca membru CNA, voi cere monitorizarea acelui fragment din emisiunea în care a fost prezent preşedintele PSD, pentru că, dacă un om politic are imunitate pentru declaraţiile pe care le face, un moderator trebuie să îşi respecte statutul de jurnalist şi legislaţia audiovizualului”, a transmis Dorina Rusu printr-un comunicat de presă.

„Concluzia este tristă. Ca să parafrazez un clasic, în zilele acestea, orice ziarist îi este frică pentru libertatea lui dacă atacă guvernul PSD, în schimb, cei care susţin guvernul renunţă singuri la libertatea lor”, a adăugat Dorina Rusu, făcând referire la o greşeală de exprimare a prim-ministrului României, Viorica Dăncilă („Orice om îi este teamă de o plângere penală”).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Rusu a susţinut acest mesaj şi în deschiderea şedinţei de marţi a forului audiovizual, provocând critici din partea altor membri CNA.

Monica Gubernat a intervenit după mesajul Dorinei Rusu, întrebând-o pe aceasta pe ce bază doreşte să facă sesizarea menţionată.

„Sunt convinsă că acum domnul Dragnea a luat aminte la învăţăturile transmise din CNA şi va fi mult mai atent la ce declară”, a spus Monica Gubernat, cu ironie. „Aş vrea să ştiu, totuşi, monitorizarea asta pe ce bază o cereţi, pentru că este un om politic care a făcut o declaraţie. Să monitorizăm ce? A apărut la televizor. Bănuiesc că ăsta e deranjul cel mai mare, că a apărut la televizor şi că e preluat. Alt deranj mai există?”, a continuat ea.

Dorina Rusu a repetat că o interesează reacţia moderatorului.

„Dacă un om politic, fie el şi al treilea om în stat, oricare, apare la televizor şi spune nişte minciuni sau ameninţă – este dreptul lui să o facă, pentru că are imuniate politică pentru declaraţiile lui, dar moderatorul emisiunii are nişte obligaţii potrivit legii – să reacţioneze, să întrebe. Nu să stea şi să asculte tot ce spune respectivul om, oricare ar fi el în stat. Jurnalistul trebuie să reacţioneze, trebuie să pună întrebări, să ia atitudine de jurnalist”, a spus Dorina Rusu.

„Vedeţi-vă de Legea 501 şi de Codul audiovizual şi lăsaţi politica pentru oameni politici”, a intervenit Gubernat.

Dorina Rusu s-a apărat spunând că face această declaraţie în calitate de membru CNA. „Nu are nicio treabă cu PNL-ul, vă rog frumos!”, a spus ea.

O altă intervenţie a fost a făcută de Radu Călin Cristea, care le-a propus colegilor săi să renunţe la declaraţiile politice în debutul şedinţelor CNA şi să facă sesizări „pe căile” acestei instituţii.

„Eu v-aş propune ca pe viitor să renunţăm la această formula a unor declaraţii politice făcute înaintea şedinţei CNA, pentru că nu suntem în Parlament”, a spus el.

Referindu-se la cazul aflat în discuţie, Cristea a spus că libertatea de exprimare şi confidenţialitatea surselor nu sunt „infinite”.

„Privitor la cazul dat, această libertate de exprimare şi confidenţialitate a surselor nu este infinită”, a spus membrul CNA, adăugând că a fost vorba despre publicarea unei informaţii „foarte confidenţale” şi care „viza direct siguranţa naţională”.

Duminică, într-o emisiune difuzată de România TV, Liviu Dragnea a susţinut că jurnalistul Dan Tăpălagă ar trebui să fie anchetat, după ce a dezvăluit că Guvernul Dăncilă a discutat un memorandum secret privind mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

G4Media.ro a precizat că autorul articolului nu a fost Dan Tăpălagă, ci Cristian Pantazi, şi că nu a prezentat textul documentului oficial.

„Eu am auzit despre acel memorandum din spaţiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidenţial. Şi eu pun întrebarea – am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu ştiu cum îi mai zice acum, care a dat această informaţie, că Guvernul a adoptat un memorandum confidenţial cu acel conţinut – de unde a primit acea informaţie? SRI-ul, STS-ul au vreo explicaţie pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcţionarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informaţie? Că eu nu o aveam”, a spus liderul PSD la RTV.

După ce a fost întrebat dacă se face vreo investigaţie in acest caz, liderul PSD a spus: „Sunt curios, pentru că guvernul nu poate să o facă“.

Apoi, Realitatea TV a relatat pe pagina sa  online că, întrebat dacă va sesiza cineva autorităţile în acest caz, Dragnea a răspuns: „Sesizez eu acum. Vorbim de un document confidenţial. Cine din Guvern i-a dat documentul? Eu nu-l aveam. Cum a ajuns la domnul Tăpălagă? Avea acces? Să vedem, începe cineva investigaţie? Bineînţeles ca nu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.