Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri, la Cluj, în cadrul unei dezbateri pe tema diplomaţiei publice, că libertatea presei româneşti reprezintă "o mare vulnerabilitate”, incluzând problema presei în contextul războiului hibrid despre care Meleşcanu a declarat că este o luptă pentru"a câştiga minţile oamenilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Teodor Meleşcanu a explicat că în contextul "războiului hibrid”, comunicarea strategică este importantă, el declarând în cadrul dezbaterii organizate de Universitatea Babeş-Bolyai că libertatea presei româneşti, "din păcate, este într-adevăr un mare avantaj, dar reprezintă şi o mare vulnerabilitate”.

"Ne-am trezit cu teme cum ar fi războiul hibrid în care libertatea presei de la noi, din păcate, este într-adevăr un mare avantaj, dar reprezintă şi o mare vulnerabilitate. De aceea, comunicarea strategică devine tot mai importantă. Este evident că noi, în România, nu putem determina presa să spună ceea ce vrem noi, în timp ce în alte societăţi autoritare presa este unul dintre principalele instrumente care promovează veşti false, tot felul de idei şi care sunt o parte a ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi în cadrul războiului hibrid”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a mai spus că în prezent, "bătălia adevărată este de a câştiga minţile oamenilor”.

"La ora actuală, principala problemă nu sunt armele, armamentele. Bătălia adevărată este de a câştiga minţile oamenilor. Dacă vom reuşi să facem acest lucru, vom reuşi să ne realizăm obiectivele pe care ni le-am propus”, a mai spus diplomatul.

Anterior în dezbatere, Teodor Meleşcanu a vorbit şi despre planurile pe care România le are în domeniul politicii externe, el explicând că România se află într-o "etapă foarte delicată”.

"Ne aflăm într-o etapă foarte delicată pentru noi. Încercăm să asimilăm noile instrumente ale diplomaţiei publice în promovarea intereselor noastre naţionale şi de asemenea începem să ne confruntăm cu alte instrumente care apar şi se dezvoltă şi care pentru noi sunt obiecte concrete de activitate. În perioada care urmează, România va fi implicată într-o serie de proiecte foarte mari: de la Centenarul Marii Uniri, la preşedinţia CE, la candidatura de admitere în consiliul de securitate ca stat membru nepermanent şi multe alte asemenea evenimente. Ele nu pot fi realizate, şi măcar asta  am priceput, dacă ne limităm strict la elementele diplomaţiei tradiţionale. Avem nevoie şi de diplomaţie publică, şi de comunicare strategică, avem nevoie de rezilienţă”, a mai spus Mele;canu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.