Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, a generat controverse în Mexic, spunând că asasinarea a peste 100 de jurnalişti în această ţară în ultimul deceniu a fost cauzată de o extindere a libertăţii presei, scrie The Guardian.
„Există o mai mare libertate a presei în Mexic astăzi decât exista în urmă cu 20 de ani, fără îndoială”, a spus scriitorul, luni, în cadrul unui interviu.
Anul trecut, 12 jurnalişti au fost ucişi în Mexic, acest total fiind egal cu cel înregistrat în Siria. Organizaţia Reporteri fără frontiere a clasat Mexicul pe locul 147 din 180 în privinţa indicelui World Press Freedom de anul trecut.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Vargas Llosa a sugerat că numărul deceselor este un indiciu potrivit căruia libertatea presei creşte.
„Faptul că peste 100 de jurnalişti au fost ucişi este cauzat, în mare parte, de libertatea presei de astăzi, care le permite jurnaliştilor să spună lucruri care nu erau permise anterior. Traficul de droguri joacă un rol central în toată această poveste”, a spus el.
Comentariile scriitorului au generat reacţii rapide din partea reporterilor mexicani, care l-au criticat pe Llosa.
„Nici un cuvânt de empatie şi cu atât mai puţin despre infracţiunile organizate de cei aflaţi la putere”, a scris un reporter pe Twitter.
Vargas Llosa a fost criticat şi pentru că a sugerat că traficanţii de droguri sunt principala sursă de violenţă împotriva presei din Mexic.
Politicieni şi funcţionari publici din Mexic au o istorie îndelungată de ameninţări, intimidări şi chiar de ordonare a unor atacuri asupra reporterilor. Anul trecut, a fost dezvăluit că guvernul acestei ţări a folosit un software de spionare împotriva reporterilor şi activiştilor.
Aceasta nu este prima dată când Vargas Llosa a iscat controverse. Într-o rubrică semnată în ziarul spaniol El País, el a criticat feminismul, numindu-l „cel mai determinat duşman al literaturii, care caută să o decontamineze de machism, multiple prejudecăţi şi de imoralităţi”.
Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. Între 1950 şi 1952 a urmat cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţă descrisă în primul său roman, „Oraşul şi câinii”. În 1955, Llosa s-a căsătorit cu o mătuşă, Julia Urquidi, de care a divorţat în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verişoara lui, Patricia.
„Oraşul şi câinii” (1963) este una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale, care explorează structurile puterii politice din America Latină. Printre titlurile semnate de scriitorul sud-american se numără volumele „Casa verde”, „Conversaţie la Catedrală”, „Războiul sfârşitului lumii”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, „Mătuşa Julia şi condeierul” şi „Rătăcirile fetei nesăbuite”. În 2010, a fost distins cu premiul Nobel pentru Literatură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.