Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis, marţi, către ANCOM, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului stiridemoment.ro, care selectează şi prezintă trunchiat declaraţii şi informaţii pe care le prezintă alarmist. Titlurile materialelor postate fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunţate oficial, ceea ce induce panică în rândul populaţiei.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, miercuri, că a propus ministrului Marcel Vela dezactivarea site-ului stiridemoment.ro, iar propunerea a fost însuşită şi transmisă mai departe de către ministurl de Interne ANCOM.
Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidenţial numărul 195/2020.
”Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menţionat selectează şi preia trunchiat declaraţii şi informaţii pe care le titrează în formulări şi exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetăţenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menţionat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunţate oficial de entităţile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate şi disproporţionate cu situaţia reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate şi nu au fost identificate persoane de contact”, au transmis autorităţile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit acestora, un exemplu concret este articolul cu titlul ”Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour şi Lidl”, datat cu 15 martie 2020.
”Titlul nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conţinutul articolului, respectiv o declaraţie a domnului Dan Şucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care domnia sa anunţă decizia referitoare la compania pe care o conduce. Informaţiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanţii companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicităţii în data de 18 martie a.c. de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România”, au mai transmis autorităţile.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, articolul a fost distribuit intens pe reţelele sociale.
”Unica informaţie care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conţinută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în faţa rafturilor goale şi menţiunea ”Ştire de ultimă oră” (text de culoare galbenă). Un alt exemplu de informaţie falsă, este cea publicată în 17 martie sub titlul “Guvernul pregăteşte în secret o mega-operaţiune de aducere în ţară a unor români din mai multe ţări”. În corpul ştirii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informaţiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autorităţile statului roman pentru aducerea în ţară a cetăţenilor români aflaţi pe teritoriile altor state au fost complet transparente şi comunicate în timp real pe canale oficiale de informare”, se mai arată în comunicatul de presă.
Potrivit autorităţilor, ”un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern şi în alte autorităţi ale statului român şi chiar propagarea unor teorii conspiraţioniste”.
De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracţiunea de comunicare de informaţii false.
Art. 54 din decretul preşedintelui privind instituirea stării de urgenţă prevede:
(1) Instituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii privaţi contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate şi activităţile desfăşurate la nivel naţional.
(2) În situaţia propagării unor informaţii false în mass-media şi în mediul on-line cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire, instituţiile şi autorităţile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect şi obiectiv populaţia în acest context.
(3) Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire.
(4) În situaţia în care eliminarea la sursă a conţinutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conţinut şi să informeze utilizatorii.
(5) La decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conţinutul care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire şi este transmis într-o reţea de comunicaţii electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicţia legislaţiei naţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.