Cărţi cu autograf şi importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecţii importante - a familiei Ţuculescu-Galaction şi a poetului avangardist Saşa Pană - sunt scoase la licitaţie joi, la Artmark.
Potrivit casei de licitaţii, unele exemplare poartă semnătura olografă a unor mari scriitori, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia sau Tudor Arghezi, iar alte vechi şi rare ediţii de colecţie sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Şaguna ori reginele României, precum Regina Elisabeta şi Regina Maria şi poartă ex-librisul unor biblioteci celebre.
Colecţiile vor fi scoase la vânzare în cadrul „Licitaţiei de Cărte Rară, Hărţi şi Manuscrise” din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă, putând fi admirate şi răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10.00-20.00.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preţul de la care începe licitarea manuscrisului enunţat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor” - despre amăgire, delăsare şi sexualitate este de 1.800 de euro.
Filosoful Horia-Roman Patapievici spune despre cele 18 file scoase la licitaţie: „Cioran s-a impus în România cu ceva pe care aici îl avem, în această licitaţie, şi anume fulguraţiile acestui tânăr furios. Asta poţi vedea, nu în cartea tipărită, ci poţi vedea pe foaia manuscrisă. Ceea ce avem aici este urma vie, palpabilă, a acelui Cioran care a izbucnit în cultura română. Cele 18 file scoase la licitaţie poartă corecturile şi adăugirile autorului din 1936, atât în creion cât şi cu cerneală”.
Licitaţia oferă colecţionarilor şi ocazia de a avea o carte poştală trimisă de Emil Cioran către tatăl său, preotul Emilian Cioran, în 1938. Puţini ştiu faptul că Emil Cioran era foarte familist, iubindu-şi familia eficace, nu doar de la distanţă şi emoţional. Grija manifestată familiei se regăseşte în cartea poştală scoasă la licitaţie joi, 25 noiembrie, pentru doar 300 de euro.
Sesiunea de licitaţie conţine şi o multitudine de manuscrise, provenind din colecţia istorică Ţuculescu-Galaction, scrise de-a lungul vremii de preotul Gala Galaction, precum sunt cele 7 manuscrise olografe „Gândul nostru cel de toate zilele” (despre traducerea Sfintei Scripturi).
Piesa foarte rară, compusă din 83 de file, are un preţ de pornire de 400 de euro.
De la 300 de euro va porni şi licitarea manuscriselor din ciclul „Columne în naosul Bisericii Universale”, care conţin 106 file scrise în 1930.
Cuvântarea ţinută „La moartea lui George Coşbuc” se regăseşte în manuscrisul din ciclul „Cuvântări Funebre”. Cele 47 de hârtii rare au un preţ de pornire de 250 de euro.
O altă piesă rară, din aceeaşi colecţie, este lotul de 38 de file din ciclul „Pro Israel”. Manuscrisele olografe au un preţ de pornire de 200 de euro şi au fost scrise în perioada 1919-1925. Pentru un preţ de pornire conservator, de doar 20 de euro, este scoasă la licitaţie şi ediţia princeps a cărţii „Doctorul Taifun”, cu semnătura olografă a autorului Gala Galaction.
Între cele aproximativ 200 de piese de colecţie, bibliofilii pot găsi şi o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri, precum Mircea Eliade - ediţia princeps a volumului „Întoarcerea din rai”, ce are un preţ de pornire de 200 de euro, dar şi fotografii de epocă, precum este piesa, cu preţul de pornire de 300 de euro, în care este ilustrat Nicolae Titulescu şi care poartă semnătura olografă a ministrului şi dedicaţia către diplomatul Constantin Vişoianu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.