Lungmetrajele „Cold Case Hammarskjöld”, de Mads Brügger, „Dumnezeu există şi numele Lui e Petrunija/ Gospod postoi, imeto i' e Petrunija”, de Teona Strugar Mitevska, şi „Jocuri de putere/ El Reino”, de Rodrigo Sorogoyen, finaliste pentru Premiul LUX, acordat de Parlamentul European, vor fi prezentate între 18 octombrie şi 16 noiembrie, la Arad, Iaşi şi Piteşti.
Cele trei filme finaliste vor fi prezentate în cadrul Zilelor Filmului LUX, când vor avea loc dezbateri cu reprezentanţi ai industriei româneşti de film şi publicul participant la proiecţii.
Se va discuta despre Premiul LUX şi filmele finaliste din acest an, despre rolul filmului în societatea de astăzi, despre ce face un film să fie extraordinar, dar şi ce-i face pe oameni să vină încă în cinematografe.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Zilele Filmului LUX 2019 vor avea loc la Cinema Arta (Arad), Cinema Ateneu (Iaşi) şi Cinema Trivale (Piteşti).
Evenimentele de la Arad (18 - 20 octombrie) sunt primele din seria de proiecţii şi dezbateri desfăşurate în cadrul Zilelor Filmului LUX, fiind urmate de proiecţii şi dezbateri la Iaşi (1-3 noiembrie) şi Piteşti (15-16 noiembrie).
„Cold Case Hammarskjöld” - În 1961, avionul Secretarului General al ONU Dag Hammarskjöld s-a prăbuşit în mod misterior, ucigându-l pe Hammarskjöld şi cea mai mare parte a echipajului său. Mai mult de 50 de ani mai târziu, acest caz nerezolvat capătă atenţia producătorului danez de film Mads Brügger care porneşte în căutarea adevărului. Documentarul lui Mads Brügger nu doar că face lumină asupra împrejurărilor morţii suspecte a lui Dag Hammarskjöld, dar oferă şi multeinformaţii despre partea nevăzută a decolonizării continentului african şi, în special, a Congoului belgian. „Cold Case Hammarskjöld” oferă o nouă perspectivă asupra unei conspiraţii.
„Dumnezeu există şi numele Lui e Petrunija” - La 32 de ani, Petrunija (interpretată de Zorica Nusheva) e şomeră şi locuieşte cu părinţii la Stip, în Macedonia de Nord. Întorcându-se de la un interviu de angajare la care este respinsă, Petrunija nimereşte în mijlocul unui festival religios, în timpul căruia tineri bărbaţi din toată ţara se iau la întrecere. Primul care reuşeşte să scoată din râu crucea aruncată de preot va avea parte de noroc şi prosperitate tot anul. Fără să se gândească prea mult, Petrunija sare şi ea în râu şi pune prima mâna pe cruce. Această victorie incontestabilă perturbă ordinea socială: întrecerea nu e pentru fete. Cum vor rezolva biserica şi societatea civilă acest conflict?
„Jocuri de putere” - Manuel López-Vidal (interpretat de Antonio de la Torre) este un politician influent în regiunea din care provine. Deşi un om de viitor, el nu este decât o simplă verigă într-un angrenaj uriaş, asupra căruia nu are niciun control. López-Vidal este bogat, ambiţios, arogant şi corupt, dar devine, treptat, un fel de şoarece în capcană. Dorinţa lui de răzbunare, care îl consumă, se naşte în momentul în care se vede abandonat de partid. Manuel e hotărât să nu se prăbuşească singur.
Iniţiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmăreşte stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale şi sprijină circulaţia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogăţirea patrimoniului cinematografic şi cultural al Europei.
Premiul LUX promovează distribuţia celor trei filme finaliste subtitrându-le în cele 24 de limbi oficiale ale UE şi producându-le în format DCP (digital cinema package) pentru fiecare ţară în parte.
Câştigătorul Premiului LUX pe 2019 va fi anunţat pe 27 noiembrie, la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg.
Publicul îşi poate vota preferatul online, începând cu 14 octombrie şi până pe 20 ianuarie 2020, pe luxprize.eu. Filmul câştigător al premiului publicului va fi anunţat la Festivalul de la Karlovy Vary, în luna iulie 2020. Votanţii au şansa să fie selectaţi să participe la festival şi să anunţe personal filmul care a câştigat cele mai multe voturi.
Zilele Filmului LUX 2019 este o serie de evenimente organizată de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.