Comisia Europeană a anunţat, joi, câştigătorii primei ediţii a premiului „Capitalele europene ale incluziunii şi diversităţii”, iar localitatea Grădinari din judeţul Olt este printre aceştia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Scopul iniţiativei este de a pune în lumină metropolele, oraşele şi regiunile din UE care reprezintă un exemplu în ceea ce priveşte politicile favorabile incluziunii. Câştigătorii care provin din cinci state membre – Croaţia, Germania, România, Spania şi Suedia – au primit recunoaştere pentru activitatea pe care au depus-o în vederea creării de societăţi mai echitabile, promovând diversitatea şi incluziunea în ceea ce priveşte sexul, originea rasială şi etnică, religia şi convingerile, dizabilităţile, vârsta, drepturile persoanelor LGBTIQ şi integrarea romilor, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Câştigătorul aurului la categoria „autorităţi locale cu mai mult de 50 000 de locuitori” este oraşul Köln din Germania pentru strategia sa de consolidare a diversităţii şi a incluziunii. Argintul a fost obţinut de oraşul Göteborg din Suedia, iar bronzul de oraşul Barcelona din Spania.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Câştigătorul aurului la categoria „autorităţi locale cu mai puţin de 50 000 de locuitori” este oraşul Koprivnica din Croaţia pentru strategia sa de sprijinire a persoanelor cu dizabilităţi. Argintul a fost obţinut de oraşul Ingelheim am Rhein din Germania, iar bronzul de oraşul Antequera din Spania. Câştigătorul aurului la cea de a treia categorie, respectiv categoria privind incluziunea romilor, este Andaluzia, Spania, pentru planul său cuprinzător de integrare a comunităţii rome.

Argintul a fost obţinut de oraşul Göteborg din Suedia, iar bronzul de localitatea Grădinari din România.

După cum s-a observat, în perioade de criză, grupurile vulnerabile se confruntă cu riscuri sporite. Astăzi, onorăm oraşele care dau un exemplu în ceea ce priveşte protejarea demnităţii şi a libertăţii tuturor cetăţenilor din comunităţile noastre. Acum când îi sărbătorim pe câştigători, ne reamintim de importanţa unor astfel de iniţiative care sprijină valorile reprezentative ale Uniunii, indiferent de nivelul la care sunt luate”, a afirmat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, potrivit sursei citate.

„Transmit felicitări tuturor câştigătorilor primei ediţii a premiului „Capitalele europene ale incluziunii şi diversităţii”, precum şi tuturor celor 82 de autorităţi locale care au dat curs apelului Comisiei Europene de a promova şi sprijini diversitatea. Astăzi, aceste autorităţi locale au arătat cel mai bine modalităţile prin care putem susţine împreună egalitatea şi diversitatea şi ce demersuri putem întreprinde pentru a asigura incluziunea pentru toţi”, a precizat la rândul ei Helena Dalli, comisarul pentru egalitate.

Lansat în cadrul Planului de acţiune al UE de combatere a rasismului pentru perioada 2020-2025, ediţia anuală a premiului „Capitalele europene ale incluziunii şi diversităţii” se înscrie în activitatea Comisiei privind uniunea egalităţii.
 
Perioada de înscriere la prima ediţie a fost 22 noiembrie 2021-15 februarie 2022. Pentru toate categoriile, un juriu de experţi a atribuit puncte pentru o serie de criterii, inclusiv natura şi sfera iniţiativelor, impactul acestora şi implicarea persoanelor expuse discriminării în procesul de elaborare a politicilor.
 
Câştigătorii ediţiei din acest an au fost anunţaţi în cadrul unei ceremonii online care a avut loc astăzi, marcând lansarea Lunii europene a diversităţii 2022.
 
Evenimentul „Luna europeană a diversităţii” a avut loc pentru prima dată în mai 2020, în cadrul celei de a 10-a aniversări a Platformei UE a cartelor diversităţii. Luna europeană a diversităţii elogiază eforturile depuse de organizaţii pentru a contribui la crearea unor medii egale şi favorabile incluziunii, în beneficiul tuturor. Iniţiativa aceasta se înscrie în angajamentul Comisiei Europene de a combate discriminarea şi de a promova locuri de muncă diverse şi favorabile incluziunii.
 
UE finanţează iniţiative care urmăresc promovarea diversităţii şi a incluziunii şi combaterea inegalităţilor şi a discriminării, inclusiv în rândul romilor. Cu fonduri în valoare de 1,55 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, programul „Cetăţeni, egalitate, drepturi şi valori” (CEDV) este cel mai mare fond al UE care vizează promovarea drepturilor şi valorilor în UE.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.