Lucrările realizate în cadrul proiectului „Artă(şi Ecologie) la Mal(ul Mării)” au fost expuse pe faleza din Eforie Sud, unde vor rămâne până la finalul lunii august. Artiştii europeni Meri The Zu şi Reinier Landwehr (RO|NL) au finalizat o nouă pictură murală monumentală, realizată pe peretele exterior al ecranului de proiecţie al Cinemascopului din oraş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Arta contemporană iese în stradă la Eforie Sud pentru a evoca, direct de pe faleză, probleme pe care le intuim cu toţii, dar pe care ne place de multe ori să le băgăm sub „preşul conştiinţei“. Fugim de ele mai ales când suntem în vacanţă. Dar pânzele şi zidurile noastre continuă să-şi spună poveştile şi în vacanţă, explorând teme acute la nivel global”, spun reprezentanţii hub-ului de creaţie Eforie Colorat, iniţiatorii unui proiect green culture menit să ridice gradul de conştientizare cu privire la problemele ecologice specifice oraşelor turistice din zonele de coastă.

Inspirat de noile direcţii de dezvoltare promovate prioritar de Comisia Europeană, proiectul Artă(şi Ecologie) la Mal(ul Mării) reuneşte energiile creative a cinci artişti care folosesc arta pentru a ilustra teme ecologice importante pentru lumea contemporană. Povestea, imaginată ca un şir de efecte ale acţiunilor din societăţile consumeriste asupra mediului natural, se dezvoltă ca o serie de observaţii critice, urmărind diverse teme, de la meditaţii cu privire la stiluri de viaţă iresponsabile sau istorii din sublimul petro-industrial, la evocări din pleiada vinovaţilor de regulă mascaţi sub termenul mult prea larg de „activitate umană”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici şi Meri The Zu vorbesc în lucrările lor despre peturile şi gunoaiele care poluează apa, despre exploatarea turistică iraţională, despre practici iresponsabile de vacanţă sau despre speciile pe cale de dispariţie, alungate definitiv sau sufocate de vecinătatea cu oamenii.

După vernisajul organizat la începutul verii la grădina de vară Cinemascop, lucrările semnate de artiştii incluşi în acest proiect au fost expuse pe pietonala str. Falezei, unde vor rămâne la dispoziţia publicului până la finalul verii.

Iniţiativa Artă(şi Ecologie) la Mal(ul Mării) este inspirată din idei ale curentului New European Bauhaus, care propune o tranziţie spre ecologie, cu schimbări la toate nivelurile, în modelele de afaceri, schimbări de tehnologie, standarde mai ridicate de mediu, dar şi schimbări comportamentale - atât în producţie, cât şi în consum.

„Noul Bauhaus European este despre creativitate, sustenabilitate şi comunitate. Orice demers creativ are nevoie de resurse pentru a prinde viaţă şi de un public interesat căruia să i se adreseze. Conceptul Bauhaus înseamnă mai mult decât construirea de case – înseamnă construirea unui stil de viaţă prin artă. De la Walter Gropius şi şcoala sa de artă, până la cei care au răspândit ideile Bauhaus, vedem cum arta şi educaţia artistică ne îmbunătăţesc viaţa. Proiectele de la Eforie valorifică creativitatea şi resursele artiştilor şi le pun în folosul comunităţii, promovând idei care aduc bunăstare personală şi socială”, spune Ioana Marinescu, curatoarea proiectului Artă(şi Ecologie) la Mal(ul mării).

„Peste tot în lume zonele de coastă sunt poluate, peste tot în lume oamenii încearcă să se adapteze saltului tehnologic şi noilor proceduri impuse de expansiunea inteligenţei artificiale, peste tot în lume consorţiile de cercetare încearcă să descopere tratamente unor boli care au în istoric milioane de victime. Peste tot în lume s-ar simţi efectele unei deflagraţii sau ale unui dezechilibru de mediu în zona Antarcticii, ca să enumăr doar câteva dintre posibilele scenarii care pot deveni idei de dialog la malul mării. Ceea ce e ceva mai nou în viziunile contemporane este o înţelegere mai profundă a faptului că suntem interconectaţi şi că arta a devenit un participant direct în proces, părăsind un rol mai vechi de oglindă a realităţii. Ne-am dorit să spunem o poveste despre locuri uitate sau iresponsabil exploatate, care ar putea deveni spaţii frumoase şi primitoare, încurajând dialogul între culturi, discipline, genuri şi vârste”, spun Alexandra Dumitrescu şi Emil Cristian Ghiţă, fondatorii hub-ului cultural Eforie Colorat, iniţiatori ai proiectului Artă(şi Ecologie) la Mal(ul Mării).

Lucrările expuse de Adrian Preda la Grădina de Vară şi pe pietonală susţin o retorică alternativă în procesul globalizării corporative, evocând istoricul actelor „slow violence” care au perturbat sistemele naturale ale pământului. Marsuinul lui Adrian Preda - un fost erou legendar, devenit acum veteran, îşi înghesuie uraganele într-un pahar cu apă, păstrându-şi cumpătul şi aerul jovial, de vacanţă. Traversând un infinit de scenarii posibile, poate eşua într-un container, la fel de bine pe cum se poate pierde şi într-un autobuz, lasă în urmă vagoane de tramvai sau recifuri generoase de deşeuri, se zbate într-o pânză spaţiu-timp, ne salută dintr-un fast food oceanic, pentru a ne spune, în cele din urmă, adio, scufundându-se în adâncul unei pungi de chips-uri.

„Acest tip de proiecte este întotdeauna benefic. Cât de productive vor fi ele, nu putem măsura exact, nici imediat. Dar probabil că pot avea efecte, măcar în mintea unui copil care se loveşte pentru prima oară cu astfel de imagini, cu mesaje care au potenţialul de a aduce o influenţă benefică. Eforie Sud are nevoie de asemenea evenimente, ca orice alt loc din România, care nu străluceşte nici la ocrotirea mediului, nici la atenţia acordată artei contemporane”, afirmă artistul Adrian Preda.

„Arta stradală este accesibilă tuturor şi tocmai de aceea importantă pentru comunităţi. Oamenilor le place când vii în cartierul lor şi creezi o pictură murală pentru a înveseli locul”, spune artistul olandez Reinier Landwehr, aflat în rezidenţă la Eforie Sud. „Chiar şi cei care nu-şi permit un bilet la muzeu sau la teatru se pot bucura în felul acesta de artă. Oamenilor le place să se întrebe, să se gândească la lucrarea pe care o văd pe stradă. Personal, consider că este esenţial să existe artă şi spaţiul public. Vezi toate reclamele alea pe străzi, de care oamenilor nu le mai pasă deloc. Arta stradală este ceva diferit în spaţiul public, se desprinde din monotonia acelor reclame pentru a aduce o poveste vie sau un mesaj cu adevărat interesant pentru trecători”.

Zidul din Eforie Sud, pictat de Reinier Landwehr, în colaborare cu artista Meri The Zu - din România, este menit să creeze punţi între cultura olandeză şi cultura română. Personajele imaginate de cei doi artişti s-au împrietenit şi se îmbrăţişează. „Dacă suntem capabili să ne deschidem minţile şi inimile, vom descoperi atât de multe suflete frumoase. Avem medii diferite. Însă cu toţii suntem, până la urmă, oameni”, spune Reinier Landwehr.

Eforie Colorat este un hub cultural lansat în anul 2021 la Eforie Sud, în beneficiul turiştilor şi membrilor comunităţii locale, pentru comunităţile artistice şi grupurile de dialog civic la nivel naţional - care au la dispoziţie, anual, o serie de rezidenţe creative la Marea Neagră. Iniţiat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh şi primăria Oraşului Eforie, programul Eforie Colorat îşi propune promovarea unui set de bune practici pentru dezvoltarea zonelor cu acces limitat la cultură, ridicarea nivelului de educare şi conştientizare în probleme de mediu şi revitalizarea spaţiilor de întâlnire comunitară de la malul Mării Negre.

Anual, Eforie Colorat doreşte să fie un spaţiu alternativ de inspiraţie pentru comunitatea artistică, pentru decidenţii din administraţiile locale şi centrale, şi punct de întâlnire pentru specialişti şi grupuri civice, într-un efort comun de a identifica soluţii actuale de regenerare urbană, ecologie creativă, exploatarea etică şi coerentă a potenţialului turistic, economie circulară, spirit civic, dezvoltare sustenabilă şi oportunităţi de creştere prin cultură în zone marginalizate. Proiectul Artă la Mal susţine cercetarea şi producţia artistică interesată de tematici legate de mediu şi comunitate, stimulând intervenţiile culturale semnificative, care contribuie la înţelegerea profundă a legăturilor dintre cultură, artă şi mediu.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.