Liviu Popescu, unul dintre tinerii răniţi în incendiul din Colectiv, a fost primit cu flori, cu o expoziţie de icoane, cu o piesă de teatru şi cu urarea "La mulţi ani!" de elevi de la Şcoala „Maica Domnului”, unde tânărul şi-a petrecut anii din viaţa de şcolar. Liviu Popescu le-a spus că nu regretă că în 30 octombrie 2015 a mers în clubul Colectiv, unde mai fusese de multe ori înainte, că îi este foarte dor de prietenii pe care i-a pierdut atunci şi că, după un an de la tragedie, mai trebuie făcute multe schimbări pentru a se ajunge la normalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Invitat la ora de religie, Liviu Popescu s-a aşezat în primul rând din clasă şi s-a uitat emoţionat la copii, la profesoarea de religie şi la părintele Bogdan Teleanu, cei care au organizat ora deschisă de religie. S-a bucurat urmărind piesa "Brâncoveanul şi Ivireanul, iubire de biserică şi neam”, văzând elevii care au interpretat roluri atât de grele. Cât au fost în clasă, copiii l-au privit pe furiş, ca să nu îl deranjeze.  Liviu este pentru ei omul "scăpat din ghearele morţii", după cum spune un băieţel, amintindu-şi de ce le spune profesoara de religie.

Liviu le-a spus că este copleşit de emoţie pentru reîntoarcerea, după mulţi ani, în locul în care a petrecut anii din viaţa de şcolar, dar şi pentru că a trecut un an de la incendiul din Colectiv şi îi este foarte dor de prieteni pe care i-a pierdut atunci.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Simt în primul rând nostalgie, m-am întors la şcoala la care am învăţat. Am  petrecut zece ani din viaţă foarte frumoşi aici. A trecut foarte mult timp de când nu am mai fost în şcoala mea. Cred că niciun elev din această şcoală nu era născut când eu am absolvit clasa a VIII-a. Dar, din  păcate, nu m-am întors în cel mai fericit moment. A trecut un an  de la Colectiv, sunt copleşit de emoţie, mi-e dor foarte tare de prietenii foarte apropiaţi pe care i-am pierdut. Dar, în acelaşi timp, sunt recunoscător pentru că am avut şansa la viaţă. Am reuşit  să scap, să mă refac într-o mare măsură. Am avut nevoie de opt luni de recuperare, până mi-am revenit. Acum mai am nevoie de două intervenţii chirurgicale, apoi de recuperare. Recuperarea  marelui ars se întinde pe ani de zile. Nu se poate prevedea evoluţia. Momentan, am nişte probleme la nivelul degetelor, nu le pot deschide, nu mi-am recăpătat total mobilitatea. Sper că se vor recupera", le-a spus Liviu elevilor de la Şcoala "Maica Domnului”. 

Întrebat dacă s-a schimbat ceva după incendiul din Colectiv, Liviu Popescu a spus că au fost unele schimbări, însă doar de suprafaţă şi a povestit ce diferenţe există spitalele din ţară şi cele din străinătate.

"Îmi doresc din tot sufletul ca noi, ca societate, să fi învăţat ceva după Colectiv. Mă tem că lucrurile care s-au schimbat au fost doar de suprafaţă. Mai avem nevoie de foarte multe până să ajungem la o normalitate. S-a schimbat, într-adevăr, un guvern, oamenii încearcă să facă tot ce pot, deşi sunt blamaţi, timpul este foarte scurt pentru ei. Şi în spitale s-au modificat lucruri, dar nu cred că atât cât trebuie. Este departe de spitalul din Austria. Oamenii nu au aici aceleaşi şanse de supravieţuire ca în străinătate. Am fost la Spitalul de Arşi, unde am fost internat după Colectiv, s-a schimbat ceva, dar sunt încă diferenţele mari faţă de cele de la spitalul de la Viena, foarte mari. Diferenţa majoră este de infrastructură, pentru că medici foarte buni erau şi aici. Acolo am stat singur într-o cameră, totul era steril, apa pentru baie, de la duş, echipamentele celor care intrau în camera mea, aerul, totul", a povestit Liviu Popescu. 

El spune că nu regretă că în 30 octombrie 2015 a mers în clubul Colectiv, un loc în care a fost ani de zile până la tragedie, a cântat cu trupa sa, dar crede că autorităţile trebuie să garanteze securitatea şi siguranţa în spaţiile publice. 

"Oamenii mergeau acolo de ani de zile. Eu nu regret nimic, am mers într-un club în care mergeam de ani de zile, în care am cântat cu echipa mea. Nu cred că este de datoria noastră, a consumatorilor, să ştim cum este clubul. Instituţiile statului trebuie să ia toate măsurile", a mai spus Liviu Popescu. 

După ce a vorbit cu elevii, Liviu Popescu a mers să vadă expoziţia de icoanele şi a mulţumit celor care i-au făcut bucuria de a-l rechema la şcoala unde a fost fericit. 

"A trecut un an de la un eveniment tragic, mi-aţi făcut o mare bucurie. Icoanele sunt foarte frumoase. Vă urez succes şi tot binele din lume!", a spus Liviu, în aplauzele celor prezenţi, care i-au urat „La mulţi ani!” pentru "renaşterea” de după Colectiv. 

Directoarea şcolii, Julieta Mihăilescu, i-a urat lui Liviu Popescu multă sănătate şi l-a invitat să revină în şcoală ori de câte ori vrea, pentru că el rămâne "elevul şcolii, prietenul şcolii”. 

Părintele Bogdan Teleanu a spus că salvatorii care au intrat în urmă cu un an în clubul Colectiv au dat un exemplu de curaj şi de solidaritate. 

"E greu să vorbim de suferinţă, atunci când nu am suferit. Printr-o încercare similară cu cea din Colectiv a trecut şi biserica noastră, Sfântul Pantelimon, în 2012, Din fericire, nu au fost victime, deşi au intrat foarte mulţi oameni să salveze patrimoniul lăcaşului. La Colectiv au intrat salvatori, iar mulţi au murit. Este un exemplu de solidaritate, este un exemplu de curaj. Nu trebuie să ne fie frică, trebuie să fim curajoşi. Azi încercăm să-i aducem un pic de mângâiere lui Liviu. Îţi mulţumim că eşti alături de noi. Credem că ai renăscut. Îţi dedicăm ultima noastră expoziţie de icoane. Sunt zugrăvite de copii care vin la biserica noastră şi la şcoala dumneavoastră deopotrivă. Liviu, îi mulţumim lui Dumnezeu că eşti alături de noi aici şi nu în altă parte, alături de îngeri", a spus preotul Bogdan Teleanu, care a citit mesajul patriarhului Daniel pentru familiile victimelor şi supravieţuitorii din Colectiv la un an de la incendiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.