Secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu susţine că în prima fază vor fi deschise doar muzeele în aer liber, în timp ce unităţile muzeale care funcţionează în spaţii închise vor fi redeschise ulterior publicului.
Liviu Brătescu a declarat pentru News.ro că muzeele care funcţionează în aer liber vor fi deschise “cât mai repede posibil“, el dând ca exemplu Muzeul Satului sau Muzeul Bran.
“Am gândit ca deschiderea muzeelor în aer liber, cum ar fi Muzeul Satului sau Muzeul Bran, să aibă loc cât mai repede, eventual la finalul acestei săptămâni. Celelalte muzee ne-au transmis dorinţa de a le mai lăsa ceva timp şi înţelegem această preocupare a managerilor. Ideea de a stabili de la nivel central un plan care să fie aplicat automat nu este posibil. Nu este vorba aici de mutarea responsabilităţii pe managerul unităţii respective. Dar sunt situaţii în care cei care conduc o instituţie de spectacol sau un muzeu cunosc mai bine lucrurile. Este vorba de căi de acces, de spaţii“, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cât priveşte reluarea spectacolelor sau a festivalurilor, Liviu Brătescu a spus că “pentru Guvern ar fi foarte simplu şi eficient din punct de vedere electoral să ridice toate restricţiile“, dar că acest lucru nu este posibil.
“Ar fi simplu să deschidem imediat instituţiile de spectacol, nu doar muzeele sau librăriile şi să lăsăm festivalurile să se desfăşoare conform calendarului stabilit. Probabil că, în primă fază, foarte multă ne-ar fi apreciat şi ne-ar fi aplaudat că repornesc motoarele şi în zona culturală. Dar preocuparea noastră este starea de sănătate a oamenilor, evident cu identificarea unor mecanisme de protecţie financiară“, a afirmat Liviu Brătescu.
Secretarul de stat în Ministerul Culturii a recunoscut că există o presiune zilnică asupra Guvernului pentru redeschiderea activităţilor în domeniul cultural.
“Azi e greu de făcut o prognoză şi să spunem când ne vom întoarce în sălile de spectacol. Pentru noi fiecare loc de muncă din domeniul creaţiei culturale este important. Cerem înţelegere, pentru că măsurile pentru combaterea pandemiei sunt luate şi în funcţie de modul cum evoluează această criză. Avem în vedere desfăşurarea unor evenimente în aer liber, apoi posibilitatea spre exemplu ca sălile să permită accesul doar pentru 50 de persoane. Dorim deschiderea instituţiilor de spectacole. Şi în Europa este aceeaşi situaţie dificilă, se amână spectacolele peste tot. Prudenţa trebuie să caracterizeze fiecare decizie guvernamentală“, a mai spus secretarul de stat Liviu Brătescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.