Aplicaţia TikTok a încetat să mai funcţioneze joi în Kirghizstan, la cererea serviciilor de securitate din această ţară din Asia Centrală, care au justificat acest lucru prin necesitatea de a "proteja sănătatea copiilor", potrivit AFP.
De fiecare dată când se încearcă o conexiune la TikTok, pe ecranul de start negru al aplicaţiei apare mesajul "Unable to load, please try again", au observat jurnaliştii AFP în această ţară vecină cu China, care are aproximativ şapte milioane de locuitori.
Marţi, ministerul Kirghizstanului pentru Afaceri Digitale a anunţat că "a informat operatorii de telecomunicaţii despre necesitatea de a restricţiona accesul la TikTok, pe baza unei decizii a serviciilor de securitate", cunoscute sub acronimul GKNB şi conduse de puternicul Kamchybek Tashiev, potrivit unui comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit ministerului, reţeaua de socializare, deţinută de grupul chinez ByteDance, "nu a respectat" un articol de lege privind "măsurile de prevenire a prejudiciilor aduse sănătăţii copiilor şi dezvoltării lor fizice, intelectuale, mentale, spirituale şi morale".
Marţi, organizaţia neguvernamentală Reporters Sans Frontieres (RSF) s-a declarat "îngrijorată de această decizie, care restrânge dreptul la informare sub pretextul protejării minorilor". Organizaţia a cerut "guvernului să ridice acest blocaj discreţionar şi să definească un cadru juridic clar pentru a reglementa platformele".
Blocarea TikTok intervine într-un moment în care autorităţile din Kirghizstan au fost acuzate în ultimele luni de către ONG-uri că doresc să protejeze minorii.
Printre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, unde libertatea de exprimare rămâne limitată şi opoziţia politică practic inexistentă, Kirghizstanul a fost mult timp o excepţie.
Cu toate acestea, în ultimele luni, autorităţile kârgâze au arestat mai mulţi jurnalişti, au suspendat în mod repetat instituţii media private şi au adoptat o lege similară cu cea rusă privind "agenţii străini", consolidând controlul guvernului asupra ONG-urilor.
TikTok, care are peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, se confruntă deja cu limitări tot mai mari în Occident.
Pe fondul acuzaţiilor privind transferul de date ale utilizatorilor către China, multe ţări, inclusiv Statele Unite, Canada, Franţa şi întreaga Uniune Europeană, şi-au exprimat temerile pentru securitatea lor naţională.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.