Jurnaliştii sindicalişti de la The Washington Post au anunţat că vor declanşa joi o grevă de 24 de ore pentru a protesta faţă de reducerile de personal şi faţă de ceea ce ei numesc eşecul conducerii de a negocia cu bună credinţă în cadrul negocierilor contractuale care se întind pe durata a 18 luni, potrivit Reuters.
Potrivit oficialilor sindicali, greva de o zi planificată ar marca prima întrerupere generală a activităţii la Post de la greva din 1975-1976, care a durat 20 de săptămâni, când Katharine Graham era editor, potrivit oficialilor sindicali.
Ultimul conflict de muncă are loc la puţin mai mult de o lună după ce William Lewis, fostul editor al The Wall Street Journal, a fost numit director executiv şi editor al Post, în condiţiile în care venerabilul cotidian din Washington preconiza o pierdere de 100 de milioane de dolari la sfârşitul anului. Lewis urmează să preia conducerea la 2 ianuarie 2024.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
The Post este una dintre numeroasele instituţii de presă care s-a luptat să conceapă un model de afaceri sustenabil în deceniile care au trecut de când internetul a bulversat economia jurnalismului şi tarifele de publicitate digitală s-au prăbuşit.
Executivii de la Post, care este deţinut de miliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, au declarat în momentul anunţului lui Lewis că oferă răscumpărări voluntare în întreaga companie, în încercarea de a reduce numărul de angajaţi cu aproximativ 10% şi de a micşora dimensiunea redacţiei la aproximativ 940 de jurnalişti.
Sindicatul Washington-Baltimore News Guild, care reprezintă peste 1.000 de angajaţi din redacţie, publicitate şi alte categorii de personal care nu se ocupă de ştiri la Post, a declarat că managementul defectuos al editorului anterior a dus la aproape 40 de concedieri anul trecut - jumătate din redacţie - iar compania încearcă acum să reducă alte 240 de locuri de muncă prin răscumpărări de acţiuni.
Reprezentanţii conducerii ziarului nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta conflictul de muncă.
Potrivit sindicatului, conducerea a ameninţat că va impune mai multe disponibilizări dacă prea puţini angajaţi vor accepta pachete de plecare voluntară.
"Asta înseamnă mai puţini angajaţi ai The Washington Post care fac jurnalismul critic care ne informează comunităţile şi îi face pe oficialii noştri să fie responsabili", a afirmat breasla online.
În plus, după 18 luni de negocieri contractuale, "compania refuză să ne plătească ceea ce merităm sau să negocieze cu bună credinţă", a mai spus sindicatul pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. "Aşadar, în 7 decembrie, vom părăsi locul de muncă timp de 24 de ore".
O înregistrare video online produsă de breaslă prezintă numeroşi jurnalişti de la Post, printre care corespondentul-şef pentru Ucraina, Siobhan O'Grady, care se angajează să facă grevă şi îndeamnă cititorii să "respecte linia noastră de pichetare evitând jurnalismul Washington Post" în timpul grevei.
Aceştia afirmă că propunerile salariale ale companiei nu vor reuşi să ţină pasul cu inflaţia sau cu salariile concurenţei.
Videoclipul de un minut se încheie cu mesajul: "Pentru că noi merităm mai mult, merităm mai mult decât oferă şefii noştri".
Dintre cei peste 1.000 de angajaţi ai The Washington Post care intră sub incidenţa contractului cu News Guild, peste 700 sunt membri plătitori de cotizaţii la sindicat, în timp ce aproape 750 s-au angajat să respecte greva, a declarat marţi Sarah Kaplan, şefa sindicatului din cadrul ziarului.
"Ziarul va avea de suferit timp de o zi, iar acesta nu este un lucru pe care îl luăm cu uşurinţă", a spus ea, adăugând că greva este menită să transmită mesajul că "tăierea şi renunţarea la investiţii în angajaţi nu este o cale spre succes".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.