Pierderea contractului pentru transmiterea Festivalului "George Enescu" de către TVR în favoarea Trinitas TV a generat reacţii dure din partea angajaţilor televiziunii publice. Monica Ghiurco a acuzat-o, într-o scrisoare deschisă, pe Doina Gradea, preşedinte-director general al TVR, de "incompetenţă" şi de faptul că a reuşit să-i revolte şi pe cei care mai rămăseseră pasivi din instituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În ultima vreme aţi reuşit să-i revoltaţi şi pe cei care mai rămăseseră pasivi în privinţa TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-aţi umplut, încă o dată, de ruşine. Pentru mine este un şoc faptul că TVR nu mai transmite Festivalul Internaţional ”George Enescu”, după ce în şedinţa precedentă a Consiliului de Administraţie aţi dezminţit informaţia. Aşadar, o falsă dezminţire şi o inducere în eroare a Consiliului. E foarte grav, din mai multe considerente. Nu e doar faptul că pierdem un brand de înaltă clasă şi spulberaţi o tradiţie culturală la Televiziunea Română, că dăm cu piciorul unui act de diplomaţie publică şi culturală prioritar pentru Statul Român, că renunţăm prin decizia unui Comitet Director pe care îl conduceţi în mod nemijlocit să fim parte în cel mai prestigios eveniment cultural pentru România. Deşi, chiar şi pentru atât, vă cer demisia!", a scris Monica Ghiuco, subliniind că "...pierderea Festivalului Enescu este picătura care umple paharul. Să nu încercaţi să mai invocaţi argumentul financiar: nu din cauza banilor s-au pierdut toate acestea, ci din incompetenţă, doamna PDG!", a scris Monica Ghiurco, jurnalist senior TVR, membru în CA. 

"(...) Incompetenţa dumneavoastră ne afectează direct pe noi toţi. Am avut perioade mult mai grele financiar şi totuşi am păstrat marile evenimente la TVR, iar acum, când avem bani, pierdem pe bandă rulantă şi drepturi de difuzare şi evenimente şi credibilitate. Pentru că doar dumneavoastră aveţi decizie editorială, spre deosebire de CA, ar trebui să vă asumaţi căderea dramatică a audienţelor determinată de ”experimentele” fără număr pe care le faceţi în grila de programe şi să plecaţi. Într-o televiziune performantă, asta s-ar fi întâmplat deja.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

(...) Acesta nu este un demers politic. Este opinia mea şi a salariaţilor din TVR revoltaţi de dezastrul în care ne duceţi. Un dezastru care trebuie oprit. Aţi irosit încrederea pe care am avut-o în dumneavoastră. Aţi avut suficient timp să vă daţi măsura profesionalismului. Aţi ratat, doamnă Gradea. E finalul dumneavoastră de carieră în TVR şi ar fi bine să plecaţi. Vă cer public demisia!", a mai scris Ghiurco. 

Angajaţii din Televiziunea Română au fost revoltaţi şi de faptul că la Jocurile Olimpice Europene de la Minsk nu s-a aflat niciun reporter sau comentator sportiv, în schimb preşedinta TVR a fost prezentă împreună cu o delegaţie a Ministerului Tineretului şi Sportului. 

"O ruşine uriaşă. Niciun reporter TVR la Minsk, niciun comentator. Totul se face din studio. Suntem însă reprezentaţi la nivel înalt, normal sunt peste 100 de ore de transmisiuni direct. Era mare nevoie de aşa ceva. Am auzit că acum îşi caută kimono pentru Tokyo", a scris, pe Facebook, Narcis Şeulean, comentator sportiv. 

Jurnalistul Adelin Petrişor a comentat, ironic: "Cu mine-n Afganistan, Kosovo sau pe la diversele exerciţii militare nu a venit. Aşa sunt eu mai norocos". 

Realizatoarea TVR Marina Almăşan i-a răspuns lui Adelin Petrişor, făcându-şi mea culpa: "Reacţia ta de astăzi, Adelin,  m-a făcut să mă ruşinez nespus. De mine şi de colegii mei. De numele mari ale TVR, care îndură şi tac, şi de care lumea nu a mai auzit, în ultima vreme. Şi nu pentru că ei ar fi murit. Ci pentru că moarte sunt numai liniile pe care au fost surghiuniţi".

"Am obosit să fac balet între moralitate şi supunere, între profesionalism şi compromisuri, între revoltă si tacere, între umilinţă şi fericirea de a face meseria pe care o iubesc pâna la cer şi înapoi. Nu am nicio scuză în faţa ta şi a unor oameni ca tine. Dimpotrivă, ceea ce-i datorez eu instituţiei este infinit mai mare faţă de “obligaţia morală” pe care ai avea-o tu faţă de ea. Şi totuşi, laşa sunt eu, curajosul tu", a spus Almăşan. 

"(...) N-am fost în Afganistan, ca tine, Adelin, dar te asigur că războaiele de aici, la care am asistat sau am fost părtaşă, au fost mult mai sângeroase. Cu pagube comparabile. Iartă-ne, te rog, pe noi ăştia, mulţi şi laşi, care în schimbul unui os de ros, ne ascundem în faţa unei reprobabile cuminţenii şi supuneri", a scris Marina Almăşan pe site-ul femeide10.ro. 

Doina Gradea, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, care a fost audiată, miercuri, în Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, privind partizanatul politic, a refuzat să răspundă întrebărilor parlamentarilor şi a plecat în timpul şedinţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.