Jurnaliste din Arabia Saudită, Malta şi Vietnam au fost desemnate de către Reporteri Fără Frontiere, organizaţie nonguvernamentală internaţională cu sediul la Paris care promovează libertatea presei în lume, câştigătoare ale premiilor Press Freedom, care au fost acordate, joi, la Berlin, potrivit DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bloggeriţa saudită Eman Al-Nafjan a câştigat Premiul pentru Curaj. Ea a fost reţinută în mai 2018, în timpul represiunii guvernamentale a activiştilor care luptă pentru drepturile femeilor, pentru ceea ce autorităţile au numit contracte cu agenţii străine "dubioase".  

Al-Nafjan a făcut campanie pentru dreptul femeilor de a conduce - care le-a fost acordat în iunie 2018 - şi pentru alte drepturi precum eliminarea sistemului de tutelă, care presupune ca femeile sunt obligate să obţină consimţământul unui bărbat pentru toate deciziile majore din viaţa lor.

După 10 luni în arest, ea a fost eliberată în martie anul trecut în aşteptarea următoarei şedinţe a procesului său. Nu i s-a permis să părăsească ţara pentru a participa la ceremonia din Germania de decernare a premiului.

Considerată "trădătoare", Eman Al-Nafjan riscă o pedeapsă de până la 20 de ani,  se arată pe site-ul organizaţiei Reporteri Fără Frontiere.

Caroline Muscat din Malta a câştigat Premiul pentru Indenpendenţă pentru articolele ei de investigaţie privind corupţia după uciderea colegei ei Daphne Caruana Galizia în 2017. Ea a înfiinţat site-ul independent de investigaţie The Shift News.

Pham Doan Trang din Vietnam a câştigat Premiul pentru Impact pentru modul în care a relatat problemele comunităţii LGBT din ţară. 

Fondatoarea revistei online Luat Khoa a fost bătută şi închisă arbitrar pentru pledoaria ei, a informat Reporteri Fără Frontiere. 

Decernarea premiilor a avut loc la Berlin pentru prima dată, marcând a 25-a aniversare a reprezentanţei organizaţiei în Germania. 

"Suntem încântaţi că Berlinul găzduieşte Press Freedom Awards. Este o mare onoare pentru noi să premiem ziarişti curajoşi din întreaga lume şi să-i putem saluta pe unii dintre aceştia aici", a declarat şeful Organizaţia Reporteri Fără Frontiere din Germania, Michael Rediske.

"Mulţi dintre cei nominalizaţi se confruntă cu ameninţări constante sau au fost arestaţi de mai multe ori pentru activitatea lor şi, cu toate acestea, aceşti jurnalişti au refuzat să fie reduşi la tăcere şi continuă să se exprime împotriva abuzurilor puterii, a corupţiei şi a altor infracţiuni", a spus Christophe Deloir, esecretarul general al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.