Julian Assange este susţinut de Reporters sans frontières (RSF) şi de 117 medici care denunţă "tortura psihologică" la care este supus fondatorul Wikileaks, ameninţat cu extrădarea în Statele Unite, care îl acuză de spionaj, informează AFP.
Într-o scrisoare publicată în revista medicală britanică The Lancet, un grup de medici din 18 ţări acuză guvernul britanic că încalcă dreptul fundamental al lui Julian Assange de a avea acces la îngrijiri, cu o săptămână înainte ca justiţia britanică să examineze cererea de extrădare a australianului în vârstă de 48 de ani, reţinut în închisoare de înaltă siguranţă de la Belmarsh.
"Dacă Assange ar muri într-o închisoare britanică", aşa cum a avertizat Raportorul ONU pentru Tortură Nils Melzner în noiembrie, "într-adevăr a fost torturat până la moarte", estimează semnatarii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De când a fost examinat de un practician în 2015 la ambasada Ecuadorului din Londra unde şi-a găsit refugiu trei ani mai târziu, recomandările medicilor au fost "constant ignorate", adaugă ei.
Ei denunţă o "politizare a principiilor fundamentale ale medicinei, ale căror implicaţii depăşesc cazul lui Assange". "Noi cerem guvernelor să pună capăt torturii lui Assange şi să-i asigure accesul la îngrijiri mai bune, înainte de a nu fi prea târziu", au concluzionat ei.
Asociaţia Reporters sans frontières, care se opune ferm extrădării lui Julian Assange, "care a transmis informaţii de interes general jurnaliştilor", a lansat o petiţie care a adunat luni mai mult de 20.000 de semnături.
La începutul lui noiembrie, Raportorul ONU pentru Tortură a declarat pentru AFP că îngrijorarea sa este legată de "noi informaţii medicale transmise de mai multe surse de încredere care afirmă că sănătatea lui Assange a intrat într-un cerc vicios de anxietate, stres şi neputinţă, tipic persoanelor expuse la izolare prelungită".
Deţinut la Belmarsh, în sudul Londrei de la arestarea sa în aprilie 2019 la ambasada Ecuadorului, Julian Assange este cerut de Washington. El riscă în Statele Unite până la 175 de ani de închisoare pentru spionaj.
Autorităţile americane îi reproşează că a pus în pericol unele dintre sursele lor în momentul în care a publicat 250.000 de legături diplomatice şi în jur de 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi în Afganistan, în 2010.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.