O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoş Pătraru în ultimele şapte luni, „de când am aflat planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată joi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuţii cu Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTv, şi Eduard Dârvariu, director TVR 1 şi producător executiv, relevă, spune el, acţiuni de intimidare, ameninţări şi cenzură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acordul semnat cu SRTv îi impune lui Pătraru să nu vorbească „de rău” instituţia, cu excepţia situaţiei în care este vorba despre interesul public.

În înregistrarea video publicată joi pe YouTube, Dragoş Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acţiuni de intimidare, ameninţări, cenzură, încălcarea valorilor şi normelor etie ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public şi decizii financiare împotriva bugetului.

„Am comprimat foarte multe informaţii într-un filmuleţ, reducându-i în ultimele zile serios dimensiunea, pentru a arăta opinia pe care cei mai importanţi oameni ai SRTV – Doina Gradea (preşedinte director general) şi Eduard Dârvariu (Director TVR 1 şi producător executiv) – o au despre TVR, despre misiunea publică a televiziunii, despre legile care guvernează TVR, despre raportarea la putere şi despre jurnalism”, a scris jurnalistul pe blogul lui.

El anunţă: „Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”. 

După ce Doina Gradea îl mustrează pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriţă: „Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post. Dar, ok femeia”.

În plus, preşedinta SRTv susţine că unii dintre jurnaliştii instituţiei merită „pumni în gură” şi, mai mult, să le fi fost adus un şef din afară „ca să vă taie”.

„Am fost la toate comisiile care m-am chemat. (...) Nu vreau să spun de buget. TVR-ul va avea cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată. Am pus investiţie, prima oară după 10 -12 ani, investiţii fabuloase în tehnică. TVR nu a mai avut niciodată aşa ceva! Puteau să nu ne dea”, spune Doina Gradea.

Ea afirmă şi că jurnaliştii merită prime, pentru munca lor. „Dar te trezeşti că un bou implică instituţia. Când a fost PNL-ul la guvernare, s-au luat de PNL, când a fost PD-ul, s-au luat de PD. Acum, când sunt ăştia, se iau de ăştia. Au o ură aşa. Hateri de profesie”.

De cealaltă parte, producătorul executiv al televiziunii publice, Eduard Dârvariu, afirmă într-o altă discuţie că Gradea este „speriată” pentru că a văzut că în TVR s-au întâmplat o mulţime de nereguli. „Bă, au furat ăştia ca-n codru”.

„Ştii prea bine că jumătate dintre ei sunt fraţi, prieteni, rude”, mai spune el. Dârvariu se plânge că are producători care nu ştiu să citească bugetele şi nu urmăresc audienţele. „Ce să le zic? Nu pot să le fac nimic. Nu pot să-i dau afară, nu pot să-i schimb. Stau toţi moşii şi aşteaptă să iasă pensia, în loc să aducem oameni din afară care chiar vor să facă chestii”.

El se plânge şi de realizatorii de emisiuni, iar despre membrii Comisiei de etică, el spune: „sunteţi nişte boi care aţi distrus televiziunea asta”.

„Noi, cei de la «Starea naţiei» am venit la TVR ca la echipa naţională”, a încheiat Dragoş Pătraru, care a ţinut să mulţumească telespectatorilor pentru susţinere. „Dar nu vom accepta să mai producem cea mai urmărită emisiune zilnică de la TVR în aceste condiţii. Chiar cu riscul de a renunţa de tot la emisiune”, a adăugat el. 

Până la momentul publicării acestui articol, conducerea Televiziunii Române nu a dat curs solicitării News.ro de a comenta dezvăluirile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.