Istoricul israelian Yuval Noah Harari a susţinut academicienii şi activiştii pentru pace din ţara sa natală într-un atac la adresa "indiferenţei" unor progresişti americani şi europeni faţă de atrocităţile comise de Hamas, acuzându-i de "insensibilitate morală extremă" şi de trădare a politicii de stânga, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Harari - autorul unor cărţi de succes, printre care "Sapiens" şi "Homo Deus" - s-a alăturat celor 90 de semnatari ai unei declaraţii în care îşi exprimă consternarea faţă de "elemente din cadrul stângii globale... până acum, partenerii noştri politici" care, ocazional, au "justificat acţiunile Hamas".

Harari, 47 de ani, care a devenit recent un activist politic de profil înalt în Israel, opunându-se coaliţiei populiste de dreapta a lui Benjamin Netanyahu şi planului acesteia de a slăbi controlul judiciar, a declarat pentru The Guardian că a intervenit după ce a vorbit cu activişti pentru pace din ţara sa natală care erau "complet devastaţi" şi "se simţeau abandonaţi şi trădaţi de presupuşi aliaţi" în eforturile de pace, după ce academicieni, artişti şi intelectuali au semnat scrisori care nu au condamnat Hamas.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mătuşa şi unchiul lui Harari au trăit într-unul dintre kibuţurile vizate de Hamas în atacurile care au ucis peste 1.400 de persoane şi au luat ostatici peste 220 de persoane. Ei au supravieţuit după ce s-au ascuns în timp ce oamenii înarmaţi mergeau din casă în casă, ucigându-le vecinii.

Vorbind despre reacţia unor părţi ale stângii din SUA şi Europa în timpul unei vizite la Londra, Harari a declarat că a fost "şocant să aud unele dintre reacţiile care nu numai că nu au condamnat Hamas, dar au pus toată responsabilitatea pe seama Israelului" şi să văd "lipsa de solidaritate în ceea ce priveşte atacurile oribile asupra civililor israelieni".

Scrisoarea, printre semnatarii căreia se numără şi celebrul romancier israelian David Grossman, spunea: "Nu ne-am imaginat niciodată că indivizi de stânga, susţinători ai egalităţii, libertăţii, justiţiei şi bunăstării, vor da dovadă de o insensibilitate morală atât de extremă şi de nesăbuinţă politică".

În concluzie: "nu există nicio contradicţie între opoziţia fermă faţă de subjugarea şi ocuparea palestinienilor de către Israel şi condamnarea fără echivoc a actelor brutale de violenţă împotriva civililor nevinovaţi. De fapt, orice om de stânga consecvent trebuie să susţină ambele poziţii simultan".

Harari a citat o declaraţie a 30 de grupuri studenţeşti de la Harvard, emisă a doua zi după atacuri, în care se afirmă că "regimul israelian este pe deplin responsabil pentru toate violenţele în desfăşurare". El a spus că acest lucru sugerează că "oamenii care au ucis copii nu au nici măcar 1% din responsabilitate, iar responsabilitatea de 100% este asupra Israelului''.

El a menţionat o altă declaraţie a Socialiştilor Democraţi din America din ziua atacurilor, care spunea: "Evenimentele de astăzi sunt un rezultat direct al regimului de apartheid al Israelului". 

Dând exemplul istoric al unor socialişti americani şi europeni care l-au susţinut pe Stalin, el a spus: "Nu este prima dată când stânga radicală, în căutarea unei viziuni fixe a dreptăţii, se găseşte aliniată cu unele mişcări şi regimuri foarte brutale". 

Această abordare se poate întemeia pe "credinţa sau fantezia că este posibilă o justiţie absolută (în care) o parte este absolut vinovată pentru tot, inclusiv pentru crimele celeilalte părţi".

"Dar realitatea este complexă", a spus el. "Aceleaşi persoane pot fi victime şi făptuitori în acelaşi timp. În cele mai multe conflicte, vina pentru crime şi atrocităţi nu este împărţită 100%/0%, ci undeva la mijloc. Acest lucru este destul de banal, dar totuşi oamenilor le este greu să accepte acest lucru". 

Harari a spus că pentru oamenii din Israel şi Gaza care "au suferit enorm... mintea ta este atât de plină de propria durere încât orice încercare de a-ţi atrage atenţia asupra durerii altcuiva se simte ca o trădare".

Prin urmare, a spus el, "într-un moment ca acesta, încredinţăm posibilitatea păcii unor persoane din afară".

"Treaba intelectualilor, artiştilor şi a cercetătorilor este să încerce să meargă mai departe. Să încerce să vadă complexitatea realităţii, mai ales în climatul actual de postadevăr. Mi se pare leneş din punct de vedere intelectual şi emoţional să alegi doar o tabără". 

Harari a declarat că, în opinia sa, "ideea că Israelul ar trebui să distrugă pur şi simplu Gaza este inacceptabilă".

"Nu vedem o campanie de distrugere pur şi simplu a Gazei", a spus el. "Situaţia populaţiei palestiniene este îngrozitoare, dar cel puţin este clar că Israelul nu intenţionează să ucidă cât mai mulţi civili. Nu este ceea ce a făcut regimul Assad în Homs şi Alep. Singura soluţie va veni atunci când nu numai că Hamas va fi dezarmat, dar şi poporul palestinian va avea un fel de viitor alternativ".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.