Expoziţia multimedia „Origini/Repere - o călătorie în istoria Teatrului Nottara”, un proiect inedit în spaţiul teatral românesc, al cărui scop este să facă mai bine cunoscută istoria clădirii de pe Bulevardul Magheru şi povestea Teatrului Nottara, poate fi vizitată de vineri.
Alexandru Mâzgăreanu, directorul interimar al Teatrului Nottara şi iniţiatorul expoziţiei, spune că aceasta s-a născut din dorinţa de a personaliza şi valorifica zonele de foaier, precum şi de a face cunoscută publicului istoria unuia dintre cele mai importante teatre din capitală, folosind elemente de arhivă.
Expoziţia documentează perioada 1942-1983 şi punctează etapele importante de dezvoltare şi de evoluţie ale acestei instituţii. Este o călătorie în timp, prin care ne întoarcem la contextul socio-istoric al epocii în care s-a născut ideea construirii acestei clădiri, planurile pentru care era destinată iniţial, cum s-a transformat de-a lungul unei epoci complicate şi sub mai multe regimuri politice.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Punctând momente esenţiale - de la anul emiterii autorizaţiei de construcţie a imobilului (1942), directoratul lui George Vraca (1960-1964), până la directoratul lui Horia Lovinescu (1964-1983, perioadă considerată de referinţă) -, ne dorim să facem mai vizibilă bogata moştenire artistică a Teatrului Nottara şi sperăm să o facem să rezoneze cu mai mare forţă în memoria publicului şi în conştiinţa noastră artistică. Am ales acest interval de timp, întrucât reprezintă perioada în care s-a clădit identitatea acestui teatru, dar care, în mod paradoxal, este mai puţin cunoscută publicului larg”, a declarat Alexandru Mâzgăreanu.
În expoziţie se regăsesc materiale de arhivă care aduc în actualitate fragmente din perioada 1942-1983 - afişe, caiete-program, fotografii cu actori legendari ai trupei acestui teatru, precum şi materiale video inedite din arhiva Televiziunii Române, interviuri cu actori şi cu regizori reprezentativi care au montat la Nottara de-a lungul timpului.
Sunt readuse astfel în lumina reflectoarelor personalităţi precum: George Vraca, Ion Şahighian, Dan Micu, Horia Lovinescu, George Constantin, Emil Hossu, Ştefan Sileanu, Liliana Tomescu, Lucia Mureşan, Ştefan Iordache şi mulţi alţii care ne reamintesc importanţa unor repere solide şi ce înseamnă profesionalism, bun-gust, dăruire şi har.
Expoziţia poate fi vizitată înainte de spectacolele din programul teatrului, iar din ianuarie 2023, se vor organiza tururi ghidate săptămânale, la care participarea va fi posibilă în baza unei programări prealabile.
Ghidajele vor fi anunţate pe site-ul teatrului, www.nottara.ro şi pe paginile de socializare ale instituţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.