Autoarea chiliană Isabel Allende a devenit primul scriitor de limbă spaniolă recompensat cu premiul onorific al fundaţiei americane National Book, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

The National Book Foundation a anunţat joi că Allende va primi medalia pentru „contribuţia deosebită la literatura americană”.

Originară din Peru, ea este şi primul scriitor din ultimii 28 de ani - de la Saul Bellow (1990) - născut în afara SUA care primeşte această distincţie. Între cei care au mai fost recompensaţi cu premiul onorific se numără Toni Morrison, Arthur Miller şi Joan Didion.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Luis Alberto Urrea, cunoscut pentru „The Devil’s Highway”, premiat cu Pulitzer, îi va înmâna lui Allende medalia National Book Award, la o ceremonie ce va avea loc în Manhattan pe 14 noiembrie.

Isabel Allende, în vârstă de 76 de ani, se numără printre ce mai populari scriitori de limbă spaniolă. A debutat la vârsta de 40 de ani. A scris peste 20 de volume care au fost vândute în mai mult de 70 de milioane de copii. Scrierile ei, incluse în genul „realism magic”, cuprind teme personale şi politice.

Opera ei a fost tradusă în 35 de limbi, iar mai multe romane au fost transpuse în spectacole de operă şi teatru. Un film inspirat de „Casa spiritelor/ La casa de los espiritus” a fost lansat în 1993, cu Meryl Streep, Glenn Close şi Jeremy Irons în distribuţie.

Născută în Peru, a trăit în Bolivia şi Liban înainte de a se stabili în Chile, unde tatăl ei vitreg lucra în diplomaţie. A părăsit ţara în 1973, după lovitura de stat orchestrată de Augusto Pinochet, ea fiind nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende, şi s-a stabilit în Venezuela, unde a lucrat la ziarul El Nacional mai mulţi ani. Când bunicul ei era pe moarte, a început să îi scrie o scrisoare „spirituală”, care a devenit „La casa de los espiritus”, publicată în 1982, după ce mai multe edituri au refuzat-o.

Din 1993, trăieşte în Statele Unite, deţinând şi cetăţenia americană.

Între lucrările sale se numără „Eva Luna”, „Ţara mea inventată/ Mi país inventado”, „Despre dragoste şi umbră/ De amor y de sombra” şi „Insula de sub mare/ La isla bajo el mar”.

Cartea „De amor y de sombra”, în care vorbeşte despre dictatura Pinochet (1973 - 1990), a fost ecranizată în SUA, cu Antonio Banderas şi Jennifer Connelly în rolurile principale.

În prezent, lucrează la un roman inspirat de un act eroic al poetului chilian Pablo Neruda în timpul Războiului Civil spaniol din anii 1930.

Între distincţiile primite de scriitoare se numără Premio Nacional de Literatura (Chile, 2010), Presidential Medal of Freedom, primită în 2014, şi premiul pentru întreaga activitate acordat de PEN Center SUA, în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.