În lipsa premiului Nobel pentru Literatură, care, pentru prima dată în ultimii 75 de ani nu a fost atribuit din cauza scandalului sexual în care este implicată Academia Suedeză, scriitoarele Isabel Allende, Olga Tokarczuk, Ida Vitale, Maryse Condé, Ana Blandiana şi autorii Kendrick Lamar, Nicolas Mathieu, Mircea Cărtărescu, Emil Brumaru sunt premianţii "Literaturii" pe anul 2018. Premiile The Man Booker, The Man Booker International, Prix Goncourt, Fémina, premiile Pulitzer, “Thomas Mann”, Planeta sunt cele mai aşteptate şi comentate recompense în lumea literară. Piaţa editorială se orientează în funcţie de aceste succese iar pentru cititori reprezintă şi un important reper în alegerea lecturilor. Au fost şi noutăţi anul acesta în materie de distincţii literare - The New Academy - înfiinţat în lipsa premiului Nobel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aprilie 2018

Agenţia de presă Reuters, publicaţiile The New York Times, The New Yorker, rapperul Kendrick Lamar sunt câţiva dintre câştigătorii premiilor Pulitzer 2018.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Kendrick Lamar
Kendrick Lamar

Romanul ''Less'', de Andrew Sean Greer, a fost recompensat cu Premiul Pulitzer pentru ficţiune

Kendrick Lamar a câştigat premiul Pulitzer pentru muzica de pe albumul "Damn.", potrivit anunţului făcut luni după-amiază de Dana Canedy. Lamar, în vârstă de 30 de ani, este primul rapper care câştigă prestigiosul premiu.

The New York Times şi The New Yorker au primit premiul Pulitzer la categoria ''Servicii Publice" ("Public Service") pentru articolele care au dezvăluit abuzurile sexuale ale magnatului Harvey Weinstein asupra femeilor de la Hollywood şi din alte industrii din lume.

Agenţia de presă Reuters a primit două premii Pulitzer, unul la categoria ''jurnalism internaţional''pentru dezvăluirile despre legăturile dintre preşedintele Filipine Rodrigo Duterte şi patrulele de poliţie însărcinate cu asasinate, iar cel de-al doilea, pentru fotojurnalism - criza refugiaţilor Rohingya din Myanmar.

The Times şi The Washington Post au împărţit onoarea de a relata şi de a acoperi la nivel naţional subiectul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, 2016.
Premiile Pulitzer au fost înfiinţate în 1917 prin testamentul jurnalistului şi editorului Joseph Pulitzer, un pionier al presei din Statele Unite ale Americii. În prezent, premiile Pulitzer, acordate de Universitatea Columbia din New York, recompensează excelenţa în categorii diverse, de la ”Breaking news” la articole care se înscriu în sfera ”Serviciilor publice” şi până la ”Fotoreportaj”. În plus faţă de premiile jurnalistice, organizatorii atribuie premii şi în alte domenii, precum ”Ficţiune”, ”Istorie”, ”Dramaturgie” şi ”Muzică”.

Mai 2018

Romancierii Régis Jauffret şi Mahir Guven au primit premiul Goncourt pentru nuvelă şi Goncourt pentru roman de debut, două distincţii acordate de Academia Goncourt.

Poeta luxemburgheză Anise Koltz (90 de ani) este laureata premiului Goncourt pentru Poezie "Robert Sabatier" pe 2018. În vârstă de 89 de ani, Anise Koltz este, potrivit editorului său, autoarea unei opere "condamnată la incertitudine, la neliniştea de a nu formula esenţialul, adică o realitate care scapă fără încetare, fie că este vorba de partea sa vizibilă sau de cea ascunsă a lucrurilor".

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a câştigat Man Booker International Prize 2018 pentru romanul său tradus în limba engleză "Flights", despre călătoriile din secolul 21 şi anatomia umană. Lisa Appignanesi, preşedinta juriului, a caracterizat-o pe Tokarczuk "o scriitoare cu spirit minunat, imaginaţie". "Cred că alegând "Flights" va fi o experienţă pentru oricine", a spus Appignanesi. "Este un corn al abundenţei de delicii, într-adevăr". Ea a adăugat că volumul a fost "strălucit tradus" de Jennifer Croft.

Scriitoarea franceză Fred Vargas a fost recompensată cu premiul Prinţesei de Asturia pentru Literatură, devenind a şaptea femeie care primeşte această distincţie în 37 de ani. Pe numele său real Frederique Audoin-Rouzeau, Vargas este una dintre scriitoarele cele mai apreciate la nivel mondial. Cu un stil original, scrierile ei analizează relaţiile sociale şi sunt o radiografie contemporană a ţării sale, Franţa, notează El Pais. Ea este a şaptea femeie care primeşte premiul Prinţesei de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai importante distincţii acordate în Spania, în cei 37 de ani de la înfiinţarea lui.

Emil Brumaru
Emil Brumaru

Emil Brumaru a fost distins Premiul Naţional pentru Poezie "Lucian Blaga", distincţie acordată la Casa memorială "Lucian Blaga" de la Lancrăm. Contracandidaţii lui Emil Brumaru la premiu au fost Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Ion Mureşan, Gabriel Chifu şi Nicolae Prelipceanu.

Iunie 2018

Scriitoarea Ana Blandiana a primit, la Toronto, premiul Griffin pentru întreaga carieră. Comitetul de acordare a premiilor Griffin pentru poezie a anunţat în octombrie 2017 că autoarea română va primi această distincţie în cadrul galei de decernare a premiilor canadiene fondate în 2000 de filantropul Scott Griffin. Între cei care au fost recompensaţi cu acest premiu în anii trecuţi se numără Seamus Heaney (2012), Adelia Prado (20147) şi Frank Bidart (2017).

Septembrie 2018

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit Premio Formentor de las Letras 2018, la Palma de Mallorca. Premiul, în valoare de 50.000 de euro, recunoaşte operele unor mari autori care şi-au dedicat vieţile literaturii, "ca o modalitate de a-şi proteja moştenirea culturală". Ediţia spaniolă a romanului "Orbitor" a fost publicată într-un prim tiraj de 10.000 de exemplare, în traducerea lui Marian Ochoa de Eribe. "Orbitor Aripa stângă", de Mircea Cărtărescu, a devenit în numai câteva zile de la apariţie cartea săptămânii în două dintre cele mai importante cotidiene de limbă spaniolă, El País şi La Opinión.

Editorul spaniol anunţă cu bucurie excelenta primire de care a avut parte primul volum al trilogiei "Orbitor" în presa spaniolă. Un titlu mult aşteptat ce apare la un an de la publicarea ediţiei spaniole a "Solenoidului" (15.000 de exemplare vândute până în prezent), şi care are deja o excelentă receptare atât în cotidiene, în presa culturală, precum şi printre cititori. "O poveste pe cât de uimitoare, pe atât de fascinantă. Cărtărescu este unul dintre acei scriitori din care este esenţial să citim ceva înainte de a muri", scria Antonio J. Ubero în La Opinión. "Una dintre cele mai stimulatoare experienţe de lectură din ultimele decenii", după părerea lui Pablo Bujalance, Diario de Sevilla.

Isabel Allende
Isabel Allende

Autoarea chiliană Isabel Allende a devenit primul scriitor de limbă spaniolă recompensat cu premiul onorific al fundaţiei americane National Book. The National Book Foundation a anunţat că Allende va primi medalia pentru „contribuţia deosebită la literatura americană”. Opera ei a fost tradusă în 35 de limbi, iar mai multe romane au fost transpuse în spectacole de operă şi teatru. Un film inspirat de „Casa spiritelor/ La casa de los espiritus” a fost lansat în 1993, cu Meryl Streep, Glenn Close şi Jeremy Irons în distribuţie.

Octombrie 2018

Scriitoarea Maryse Condé din Guadelupa, de mai multe ori citată între favoriţi la premiul Nobel, a fost laureată a "noului premiu literar", instituit de The New Academy din Suedia ca reacţie la mişcarea "#MeToo" care a determinat amânarea cu un an a premiului Nobel pentru Literatură. "În operele sale, cu un limbaj precis", Maryse Condé "descrie ravagiile coloniasmului şi haosul post-colonial", a spus instituţia printr-un anunţ al premiului la Biblioteca publică din Stockholm.

Anna Burns a câştigat Man Booker Prize pe 2018 pentru „incredibil de originalul” roman "Milkman", votat în unanimitate de juriu, şi a devenit primul scriitorul nord-irlandez care a primit această distincţie. Burns a primit 50.000 de lire sterline pentru romanul care vorbeşte despre o femeie ce este hărţuită sexual de un bărbat puternic. Romanul experimental, al treilea al lui Burns, este narat de o fată în vârstă de 18 ani, cunoscută drept „middle sister” (sora mijlocie, n.r.), care este persecutată de un bărbat mult mai în vârstă.

Javier Sierra
Javier Sierra

Jurnalistul şi scriitorul Javier Sierra a câştigat pentru romanul său "El fuego invisible" premiul Planeta în valoare de 601.000 euro, acordat de cel mai important grup editorial din Spania. "El fuego invisible" este povestea căutării Sfântului Graal în Madrid. Un tânăr profesor universitar din Dublin, cu origini spaniole, nepot al unui faimos scriitor decedat, ajunge în Madrid pentru a petrece câteva zile şi se trezeşte implicat într-un misterios grup de studiu care urmăreşte indicii despre Sfântul Graal în literatură şi artă. Ceea ce pare iniţial o investigaţie ştiinţifică capătă noi valenţe după ce unul dintre membrii grupului este ucis.

Marele premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost atribuit lui Camille Pascal, consilier de stat, fost secretar general al France Télévisions şi fost consilier al preşedintelui Nicolas Sarkozy la Élysée, în vârstă de 52 de ani. El a fost recompensat pentru primul său roman istoric "L'Été des quatre rois" (editura Plon). 

Noiembrie 2018

Romanul "Ça raconte Sarah" (Asta vorbeşte despre Sarah), de Pauline Delabroy-Allard, apărut la Editions de minuit în 2018, a fost desemnat de către studenţii de la şapte universităţi româneşti Premiul Goncourt - Alegerea României, ediţia a 6-a. "Este o poveste de dragoste totodată senzuală şi violentă. Apariţia lui Sarah în viaţa autoarei inundă prima parte a cărţii cu o energie şi o pasiune dezlănţuite, în timp ce partea a doua a romanului prezintă drama din care povestitoarea încearcă să iasă fără izbândă. Un roman curajos, o lectură care te ţine în tensiune", a motivat juriul românesc alegerea sa. Pentru această creaţie, Pauline Delabroy-Allard (născută în 1988) a primit deja Premiul "Trimis prin poştă". Acest premiu recompensează romanele de debut trimise editurilor pe această cale.

Jurnalistul Philippe Lançon, victimă a atentatului din 7 ianuarie 2015 de la Charlie Hebdo, a fost recompensat cu premiul Fémina pentru cartea sa "Le Lambeau". Autorul a povestit în carte calvarul prin care a trecut în timpul atentatului, aceasta fiind deja un mare succes de librărie.

Nicolas Mathieu
Nicolas Mathieu

Scriitorul Nicolas Mathieu a fost recompensat  cu premiul Goncourt pe anul 2018 pentru romanul său "Leurs enfants après eux", o frescă politică şi socială, precum şi un roman despre visurile din perioada adolescenţei.

Scriitoarea Valérie Manteau a fost desemnată câştigătoarea premiului literar Renaudot pentru cartea sa "Le Sillon" (editura Le Tripode), roman magnific în care este făcut portretul unui Istanbul în plină degringoladă între asasinatul din 2007 al jurnalistei de origine armeană Hrant Dink şi speranţele spulberate ale revoltei din Piaţa Taksim.

Scriitoarea americană Alice McDermott a primit premiul Fémina Etranger, pentru romanul "La neuvième heure", iar Elizabeth de Fonteney a primit cu Fémina pentru eseu pentru "Gaspard la nuit" (editura Stock). Prix Fémina este un premiu literar francez, înfiinţat în 1904 de 22 de colaboratoare ale revistei La Vie Heureuse, pentru a constitui un fel de contrapondere faţă de premiul Goncourt, atribuit în acea perioadă exclusiv bărbaţilor. De atunci, premiul Fémina este atribuit în fiecare an de un juriu exclusiv feminin şi recompensează o operă - proză sau poezie - scrisă în limba franceză.

Scriitorul Pierre Guyotat a primit premiul Médicis pe 2018 pentru cartea sa autobiografică "Idiotie", "un apel la emancipare", apărută la editura Grasset. Premiul Médicis, înfiinţat în 1958 de Gala Barbisan şi Jean-Pierre Giraudoux, este atribuit în fiecare an în cadrul unei ceremonii care este organizată în restaurantul La Méditérranée din Piaţa Odéon din Paris.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit premiul "Thomas Mann" în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Teatrul Lübeck. Premiul în valoare de 25.000 de euro este acordat anual, începând din 2010, de Academia de Arte Frumoase din Bavaria şi de oraşul hanseatic Lübeck. Laudatio a fost rostită de cunoscutul romancier german Uwe Tellkamp, iar premiul i-a fost înmânat autorului de Michael Krüger, preşedintele Academiei de Arte frumoase din Bavaria, împreună cu primarul oraşului Lübeck, Jan Lindenau.

Ida Vitale
Ida Vitale

Poeta şi traducătoarea uruguayană Ida Vitale, în vârstă de 95 de ani, a fost recompensată cu Premiul Miguel de Cervantes (Premio de Literatura en Lengua castellana Miguel de Cervantes) pe 2018. Distincţia este acordată, în fiecare an, din 1975, unui scriitor de limbă spaniolă, pentru a-i onora întreaga operă literară. Premiul, considerat cel mai prestigios pentru literatura de limbă spaniolă, este dotat cu 125.000 de euro. Premiul propriu-zis este acordat anual în cadrul unei ceremonii ce are loc pe 23 aprilie, când este comemorată moartea lui Miguel de Cervantes. Ea are loc la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, iar regele Spaniei este cel care îl înmânează.

 

Renumitul scriitor româno-american Norman Manea, în vârstă de 82 de ani, originar din Suceava, care în prezent trăieşte la New York, a fost premiat la evenimentul anual "Alianţa" Gala Awards Dinner din Washington, pe 16 noiembrie, la Institute for Peace. "Alianţa" reuneşte organizaţii şi profesionişti americani şi români, care are ca scop întărirea relaţiilor culturale, economice şi de securitate dintre cele două ţări.

Decembrie 2018

Scriitorul american James Frey a câştigat premiul Bad Sex in Fiction pe 2018 pentru "dubiosul” său roman "Katerina". Premiul, iniţiat în urmă cu 25 de ani de Literary Review, este acordat anual pentru cea mai nereuşită descriere sexuală în literatură. Pe lista scurtă întocmită anul acesta s-au aflat numai bărbaţi. Între ei, Haruki Murakami, Gerard Woodward, Julian Gough şi Luke Tredget.

Scriitorul suedez Kjell Espmark a fost recompensat cu premiul "Marin Sorescu" pe 2018, pentru "opera bogată şi variată, care se află constant într-o vitală dezvoltare”. În motivaţia juriului se mai arată: "Espmark a abordat cu ascuţime intelectuală şi stilistică problematici centrale ale umanităţii, diversitatea iraţională a existenţei şi dorinţa de a se cunoaşte pe sine şi lumea din jur. De asemenea, a adus contribuţii importante ca cercetător literar şi eseist. El este astăzi o forţă motrică pe scena literară suedeză, bucurându-se de apreciere atât în Suedia, cât şi în afara graniţelor Suediei”.

Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, este câştigătorul Medaliei de Aur pentru Filologie "Alfred Nobel" pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.