Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la aniversarea Academiei Române, că această instituţie este un adevărat, respectat şi credibil ambasador al capacităţilor intelectuale ale naţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Iohannis a afirmat că înfiinţarea Academiei Române acum 150 de ani, sub denumirea de Societatea Literară Română, este unul din acele importante evenimente care au marcat excepţionala contribuţie a anului 1866 la istoria modernă a naţiunii.

Consacrării istorice depline a Unirii Principatelor, prin adoptarea primei Constituţii moderne şi instituirea dinastiei, i s-a adăugat înfiinţarea forului ce avea misiunea de a fi focarul ştiinţelor şi templul sufletului românesc. Căci aşa vedea Academia Română Regele Carol I, cel care pe întreg parcursul lungii sale domnii i-a fost protector şi apropiat, a adăugat preşedintele.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cuprinzând încă de la începuturi personalităţi culturale ale tuturor provinciilor istorice locuite de români, prin rolul pe care şi l-a asumat, cât şi prin prestigiul pe care l-a câştigat în scurt timp în lumea ştiinţifică europeană, Academia Română a fost nu doar una din cheile de boltă ale modernizării statului român, dar şi precursorul şi vizionarul împlinirii idealului naţional din 1918. Procesul de occidentalizare a ţării noastre la cumpăna secolelor XIX şi XX s-a realizat şi cu importanta contribuţie a membrilor Academiei Române, adevăraţi părinţi fondatori ai României moderne, a mai spus Klaus Iohannis.

El a menţionat că, începând cu generaţia paşoptistă, europenizarea Principatelor Române a fost potenţată prin punţile dialogului dintre cultura românească şi cea occidentală, dintre intelectualitatea autohtonă şi mediul ştiinţific european.

”Pentru toate acestea, sărbătorind Academia la a 150-a aniversare, sărbătorim România”, a afirmat Klaus Iohannis, adăugând că rezultatele şi prestigiul acestei instituţii sunt rodul stabilităţii şi continuităţii în raportarea la adevăratele valori şi asumarea unor misiuni dificile.

Preşedintele a arătat că, în lunga sa istorie, Academia nu a fost ocolită de problemele societăţii româneşti, cum ar fi influenţele negative ale ideologiilor totalitare ale secolului XX: Academia Română a plătit un greu tribut: 98 de membri excluşi, din care 23 au fost încarceraţi, iar 13 martiri au pierit în puşcăriile comuniste. Academiei i s-a răpit autonomia academică şi instituţională, patrimoniul său a fost spoliat.

”Cinstind memoria celor care au fost victimele dictaturii comuniste, este cu atât mai important să subliniem exemplul pe care Academia l-a dat după 1989, prin eforturile de recuperare a demnităţii sale instituţionale. Astăzi, Academia este un punct nodal al unei întregi reţele de centre de cercetare, având relaţii de colaborare cu organizaţii prestigioase din străinătate. În societatea noastră, această înaltă instituţie reprezintă un reper de competenţă pentru noile generaţii de elite, precum şi pentru personalităţile intelectualităţii româneşti care trăiesc şi lucrează de mai mult timp peste hotare. Capitalul de încredere pe care l-a acumulat în timp Academia îi permite acesteia să se implice, cu credibilitate şi profesionalism, în marile teme ale dezvoltării României, focalizând energii cum nu multe entităţi o pot face”, a mai afirmat preşedintele.

Menţionând că trăim într-o lume globalizată, complexă şi, din păcate, deseori impredictibilă şi violentă, Iohannis a precizat că modul în care, în aceste condiţii, ţara noastră poate să-şi valorifice în deceniile următoare potenţialul uman, geografic şi economic depăşeşte astăzi cadrul unei teme teoretice.

Şeful statului şi-a exprimat bucuria că Academia Română s-a angajat într-un demers de analiză şi previzionare strategică pe termen mediu pentru o serie de domenii importante ale vieţii economico-sociale.

”Am sprijinit şi voi încuraja şi pe viitor rolul de coagulant şi multiplicator al capacităţilor creatoare ale naţiunii, rol pe care îl poate juca Academia Română. Prin membrii săi de onoare, prin contactul pe care îl dezvoltă între comunităţile ştiinţifice din ţară şi străinătate, Academia reprezintă România ca pe un important participant la dialogul între culturi. Academia este şi un adevărat, respectat şi credibil ambasador al capacităţilor intelectuale ale naţiunii, contribuind la creşterea prestigiului României în lume”, a încheiat Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.